Aseina anonyymiviestit - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mobiilimobbaus yleistyy

Matkapuhelin on valjastettu jo varsin yleisesti koulukiusaamisen välineeksi, kertoo norjalainen tutkimus. Tekstiviestit lähtetään usein lähettäjätiedot salaavan palvelun kautta.

25.3.2002 12:17

Mobiilikiusaaminen yleistyy koulumaailmassa. Näin kertoo ainakin stavangerilaisessa korkeakoulussa tehty tutkimus, johon osallistui yhteensä 7000 norjalaisnuorta. Kaikkiaan 15,5 prosenttia tytöistä ja 13,2 prosenttia pojista kertoi joutuneensa kiusatuksi matkapuhelimen välityksellä.

Kännykkäkiusaamista norjalaisnuoriso harjoitti sekä tekstiviestein että puheluin. Tekstiviestit lähetettiin useassa tapauksessa anonyymisti esimerkiksi nettipalvelusta, josta lähettäjän numero ei välity vastaanottajalle. Asiasta kirjoittaneen ruotsalaisen iltapäivälehti Expressenin mukaan kännykkäterroria harrastetaan ahkerasti myös Ruotsissa. Kiusaamista vastustavan kansalaisjärjestön mukaan tekstiviestit ovat monesti sisällöltään jopa julmempia kuin kasvokkain esitetyt huomautukset.

Solvauksia vaikea selvittää

Matkapuhelin on omaksuttu osaksi koulukiusaamista, kertoo norjalainen tutkimus. Tekstiviestit lähtetään usein lähettäjätiedot salaavan palvelun kautta. Suomessakin tekstiviestihäirintä tunnetaan. Vaikka ilman lähettäjätietoja liikkuvien salaviestienkin jäljittäminen on periaatteessa mahdollista, tutkinta on näissä tapauksissa poliisiasia. Poliisilla ei kuitenkaan ole valtuuksia puuttua asiaan minkä tahansa säikyttelyn tai solvauksen perusteella. Viime vuoden maaliskuussa voimaan astuneen lain mukaan poliisilla on oikeus käyttää televalvontaa tilanteissa, jossa televalvontatiedot ovat välttämättömiä henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi.

Televalvontaa voidaan käyttää rikosten estämiseksi tai paljastamiseksi myös, jos henkilön lausumien, uhkausten tai käyttäytymisen perusteella voidaan perustellusti olettaa hänen syyllistyvän huume- tai atk-rikokseen, laittomaan uhkaukseen tai oikeudessa kuultavana olevan uhkaamiseen tai rikokseen, josta on säädetty rangaistukseksi vähintään neljä kuukautta vankeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?