Alussa harvoin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomessa tv-lähetyksiä jo 45 vuotta

Yleisradion ensimmäiset Stadionin tornin lähettimen kautta välitetyt television koelähetykset alkoivat Suomessa 45 vuotta sitten maaliskuun 14. päivänä 1957.

14.3.2002 13:18

Lähetyksiä oli aluksi kahtena päivänä viikossa. Syksyllä 1957 koelähetyksiä jatkettiin Pasilan uusista studioista kolmena iltana viikossa.

Vuoden 1958 alusta Suomen Television tv-lähetykset olivat säännöllisiä, ja katsojilta vaadittiin tv-lupa. Televisio levisi nopeasti kansan keskuuteen. Puolen miljoonan luvan raja rikkoontui vuonna 1964 ja miljoonan raja vuonna 1969, jolloin värilähetykset käynnistyivät.

Aluksi eniten lähetysaikaa tv:ssä saivat filmit sekä ajankohtaisohjelmat. Näitä seurasivat tiede ja taide, yhteiskunnalliset ohjelmat ja urheilu. YLE liittyi mukaan Eurovision verkostoon vuonna 1959.

Rooman olympiakisat välitettiinkin televisiossa seuraavana vuonna. Urheilusta ja Eurovision laulukilpailujen tapaisista suurista viihdegaaloista tulikin 1960-luvun alussa varsinaisia katsojien kerääjiä ja tv-vastaanottimen hankintapäätöksen käynnistäjiä.

Nykyisin Suomessa toimii maanpäällisessä jakelussa neljä valtakunnallista analogista ja kymmenen digitaalista tv-kanavaa. Lisäksi runsaasti kanavia löytyy sekä kaapeli- että satelliittijakelusta.

Heinonen korostaa sisältöä

YLEn suomenkielisen tv-toiminnan johtaja Olli-Pekka Heinonen korostaa television sisällön merkitystä.

- Televisiotekniikan nopeasta kehittymisestä ja digitaalisuuden tulosta huolimatta sisältö on jatkossakin tärkein asia.

Heinosen mukaan varsinaisia mhp-digivastaanottimia odoteltaessa YLE panostaa uusiin peruspalveluihin, joita ovat digikanavat YLE Teema, YLE24 ja FST. Lisäksi niin sanotulla digitaalisella rinnakkaiskanavalla voidaan täydentää ohjelmistoa vaikkapa tietyn genren mukaisten ohjelmien teemapäivillä, kuten on jo tehty lastenohjelmien ja myös talviolympialaisten kohdalla.

Yleisradio lähetti viime vuonna yhteensä reilut 11 000 tuntia suomenkielistä ja reilut tuhat tuntia ruotsinkielistä analogista ja digitaalista tv-ohjelmaa. YLEn tv-toimialla työskentelee nykyisin noin 1 700 henkilöä. Yleisradion tv-kanavien katseluosuus oli viime vuonna 43 prosenttia. Kotimaisten ohjelmien osuus YLEn tv-lähetyksistä oli 57 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?