Mainostalven keskelle on puhjennut mitä kaunein huumorin kukka. Posti on kertonut näyttävästi, ettei se enää ole entisensä - ilmeisesti siinä vakaassa uskossa, etteivät asiakkaat ole huomanneet esimerkiksi konttoriverkon harventumista tai kadonneita pankkipalveluja. Vuosien ajan Posti on ollut mielikuvissamme torvi. Uudessa logossa on sen sijaan kaksi mitäänsanomatonta sinistä palloa, joista vain toinen tuntuu olevan hallussa. Dementiaa entisyytensä siteet katonut Posti ei sentään sairasta. Ainakin se yhä muistaa nimensä! Imagosyistä asia tietysti pitää ilmaista hieman hienommin, kuten yhtiön lehdistötiedote kertoessaan, että yritystunnuksessa sana Posti "?edustaa edelleen Postin vahvoja perinteitä"?. Näin on lukemani mukaan myös keltaisen värin laita. Perinteisesti näemme punaista, kun jokin asia alkaa ärsyttää. Mutta näetkö sinäkin keltaista, kun koet jonkun luotettavaksi, asiakaslähtöiseksi ja jatkuvuuden edustajaksi, kuten Posti värioppia omalla kohdallaan tulkitsee? Tuoksahdus menneestä Postin uuden ilmeen voisi uskoa käyneen kalliiksi. Yritystunnuksen on luonut tunnettu graafinen suunnittelija tunnetusta toimistosta, ja ainahan on maksettava myös lanseerauskampanjasta, mutta mitä? Kysyvälle toimittajalle Postin viestintä vastaa, ettei markkinointibudjettiin liittyviä summia ole ennenkään kerrottu julkisuuteen. Millaista yrityskuvaa valtio-omisteinen Posti näin edistää? Aidon asiakaslähtöinen kannanmuodostus sujuu yleisöltä tunnetusti hyvin myös huhujen, huomoiden ja tulkintojen varassa, ellei tietoa tarjota - ja kunnon nurinaanhan ei ole tarvittu kuin hienoinen postimaksun korotus! Juuri siksi avoimuus ja läpinäkyvyys ovat suosittuja sanoja nykyaikaisten organisaatioiden viestintää kehitettäessä. Aidosti kilpailutilanteessa elävien yritysten salaisuudet tällöinkin ymmärtää, kun taas kilpailijatta hintansa määrittelevän Postin tiedotuskäytäntö tuntuu sitkeästi "?edustavan vahvoja perinteitä"?. Muuttuu, mutta mihin suuntaan? Posti muuttuu. Halusimme tehdä muutoksen näkyväksi, liikelaitos sanoo verkkosivuillaan. Rehellisyydestään se siis ainakin on kiitokset ansainnut! Se ei esimerkiksi väitä kehittyvänsä, kaunistuvansa tai käyvänsä entistä edullisemmaksi vaan ainoastaan muuttuvansa. Vakavasti likinäköinen vain pitää asiakkaan olla, jos ei Postin muutoksia huomaa ilman niiden päälle liimattavia uusia logojakin!
Otetaan esimerkiksi vaikkapa luotettavuus – sana, jota Posti kuulemma keltaisella värillään viestii. Enää ei luottamuskysymyskään ole entisensä. Yhä useamminhan asiakkaan tulee luottaa Postin lisäksi asiamieheen, joka voi olla vaikkapa kioski- tai kyläkauppias.
Postiin ja luotettavuuteen on perinteisesti liitetty myös salaisuuksien säilyttäminen. Enää ei Posti siinäkään suhteessa ole entisensä. Omakin lähipostini on jo ehtinyt siirtyä asiakaslähtöiseen toimintatapaan, jossa virkailijan sijaan asiakas itse lähtee etsimään pakettiaan hyllyiltä muiden joukosta ja voi halutessaan helposti nähdä myös, keneltä on tullut postia naapurille.
Sähköposti on toisaalla
Muutoksen tuulissa asiakkaalla lienee satunnaisten luottamuskysymysten lisäksi muitakin arvoituksia mielessään. Posti muuttuu ja on enemmän kuin postia, kuten se mainoslauseessaan sanoo. Mitä uutta tässä on? Jo muinoinhan postitoimintaan liittyivät luontevasti televiestintä- ja pankkipalvelut, kunnes ne lähtivät kukin tahoilleen.
Entä mikä lopulta on viestityn muutoksen suunta ja mieli? Useat yritykset ovat viime aikoina puhuneet toimintojensa tehostamisesta ja painottaneet tässä yhteydessä keskittymistä liiketoimintansa ytimeen, asiaan jonka he osaavat jo muita paremmin. Odottavatko kenties asiakkaat Postin olevan muutakin kuin posti? Esimerkiksi sähköpostihan useimmilla jo on, jossain muualla.