Tähtäin joulumyynnissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Uusi digitekniikka muuttaa TV-ohjelmia

Digi-TV:n mahdollistamien uudenlaisten ohjelmamuotojen kehittämisen suunnittelu on jo täydessä vauhdissa, jotta yleisölle on tarjota sisältöä heti, kun digitaalilähetysten vastaanottamiseen tarvittavat televisiot ehtivät kauppoihin. Nyt tähtäin on ensi joulumýynnissä.

13.3.2002 15:58

Digitaalisen TV:n kehittämisprojekti FutureTV oli osa Tekesin TLX-teknologiaohjelmaa. Projektin tuloksena syntyi kansallinen digi-TV-standardi yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden kanssa.

- Kun projekti aloitettiin vuonna 1997, koko digikonsepti oli vielä hämärän peitossa. Digi-TV:n sisältöä ja palveluja pyrittiin visualisoimaan erilaisten multimediaesitysten avulla, kertoo professori Seppo Kalli Tampereen teknillisen korkeakoulun Digitaalisen median instituutista (DMI).

- Projektissa tutkittiin Digi-TV:n käyttöympäristöä, käyttöliittymää sekä uusia ohjelmaformaatteja. Tutkimus antoi meille perustietoa esimerkiksi siitä, mitä Digi-TV:n lisäarvopalvelut ja käyttöliittymät, esimerkiksi Superteksti-TV, voisivat olla. Perusteknologiaa lähdettiin sitten rakentamaan tämän tiedon pohjalta.

Virheiden välttäminen

Tutkimuksessa kartoitettiin Kallin mukaan myös vastaavia projekteja ulkomailla. Tutkailtavana oli ulkomaisia käyttöliittymiä , ja yrityksenä oli välttää muualla tehtyjä virheitä.

- Digi-TV:ssä ensimmäinen vaihe on siirtää vanhat ohjelmat ja sisältöformaatit uuteen välineeseen. Ohjelmiin tulee asteittain lisää interaktiivisuutta ja lopulta ohjelmissa nähdään aivan uusia interaktiivisuuden muotoja. Kaikki nämä vaiheet on kuitenkin mentävä läpi, sillä Digi-TV:n tekninen kehitys kulkee asteittain. Muutoin seurauksena olisi kaaos.

Uudenmuotoisia ohjelmia on Kallin mukaan odotettavissa jo ensi syksynä. Muuten syksy on vielä Digi-TV:n pilotointi- ja kokeiluvaihetta. Uusien, erityisesti vahvasti vuorovaikutteisten ohjelmatyyppien tutkimiseksi DMI:ssä on käynnistetty uusi tutkimusprojekti nimeltään Future Interaction TV.

Digi-TV:n läpimurtoa on jarruttanut digitaalisten lähetysten ja lisäarvopalveluiden katselemiseen tarvittavien mhp-vastaanottimien puute. Kalli uskoo ensimmäisten olevan kauppojen hyllyllä viimeistään joulumyynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?