4G - seuraava kuuma mobiilistandardi jo ratsuna

Mobiilioperaattorit rakentavat tällä hetkellä 2,5G- ja 3G-verkkojaan minkä velan kumaraan painamiltaan hartioilta ehtivät. Jotta uskoa riittäisi tulevaisuuteenkin, on tekeillä jo mobiilimaailman seuraava hypepohja, 4G-standardi, jonka pitäisi sitten olla se "jokin", joita tuolla tulevaisuudesssa - harmi ettei tässä ja nyt - näyttää riittävän.

11.3.2002 6:07

3G:n tulemista ovat viivyttäneet kolme asiaa: ensinnäkin matkapuhelinvalmistajilta alkaa vasta nyt tulla markkinoille valmiiita 3G-puhelimia. Näistäkin osa on vasta julkistusasteella olevia. Toinen 3G:tä rajoittava tekijä on ollut matkapuhelinoperaattoreiden velkaisuus. Yritykset ovat raskaitten toimilupamaksujen ja huiman vuosikausia kestäneen investointiputken jälkeen niin velkaantuneita, että pian roskaluototkin jäävät silkaksi unelmaksi.

Uudet tulevaisuuden verkkoinvestoinnit ovat kovan takana, kun nykyisiinkin etsitään rahaa paitsi suurennuslasin, myös moraalisesti epäilyttävien keinojen, kuten valtio-omistajien kukkarollakäyntien avulla.

Seuraava suuri kysymysmerkki onkin käyttäjien ja kuluttajien vastaanotto. Vielä ei tiedetä edes sitä, suostuvatko kuluttajat lopulta 3G:n maksumiehiksi sillä rahastustahdilla, mitä mobiilioperaattorit kaavailevat. Operaattoreiden yleinen mielipide näyttää olevan, että liikevaihdon kuluttajaa kohti pitäisi kaksinkertaistua, että operaattorit saisivat omansa pois edes kolmigeestä.

Salatut ongelmat

Yksi ongelma lienee lisäksi ollut teknologinen. Julkisuudelta pimennossa on ilmeisesti ollut niin, että 3g:n teknologiset ongelmat ovat olleet paljon luultua rankempia.

Lupauksia on tehty Microsoftmaisesti: teknisiä suoritusarvoja ja ominaisuuksia on luvattu sellaisella optimismilla, että ainoa takuu niiden toimintakelpoiseksi saamiseksi on ollut Ollilan ja Hellströmin jokailtainen polvistuminen sängyn ääreen ja Isä Meidän -rukouksen lukeminen hyvin 3G-teknologiakeskeisin sanoituksin kuten: "Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen 3G-teknologiaongelmamme ratkaisu..."

4G: Mobiilitelemaailman Villi Länsi

Wireless NewsFactor haastatteli mm. Gartnerin seniorianalyytikkoa Michael Kingiä 4G-teknologian mahdollisuuksista. Tämän mielestä asialle pitää olla todellista kysyntää, ennekuin alan teollisuus menee sen taakse.

Kingin kommentti oli "Tämä ei ole maissipelto Iowassa. Se, että se on rakennettu, ei tarkoita, että ihmiset automaattisesti tulevat sinne." Sanat sopisivat äärettömän hyvin jo 3G:hen, 4G:stä puhumattakaan.

4G:n luvataan olevan kaikkea mahdollista, vaikka standardille ei ole vielä olemassa edes kunnon määrittelyjä ja perusmatkapuhelinten käyttäjät kamppailevat enemmän sellaisten "voi jos kun" -ilmiöiden kanssa kuin "vjk tässä matkapuhelimessa olisi kunnollinen ääni" tai "vjk nämä puhelut eivät katkeilisi käsittämättömistä syistä" jne.

4G:n pitäisi tuoda jopa 20 kertaa dsl:ää nopeammat datayhteydet ja mediakylläiset laajakaistapalvelut. Lisäksi sen ajatusmaailmaan kuuluu globaali roaming.

Onko hän oikea e-mailcowboy? 4G:n ilmentöitymisaikataulun osalta asiantuntijoiden kommenttina on ollut kehoitus odottaa. Ensin operaattoreiden täytyy saada gprs- ja 3G-verkkonsa rakennettua. Esimerkiksi USA:ssa tämä tapahtunee hitaasti kuluttajien kiinnostuksen oltua vähäistä kalliita 3G-palveluja kohtaan.

Oletettavasti 3G-verkot ovat USA:ssa täysin valmiita aikaisintaan vuonna 2006.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että 4G:tä voidaan vakavasti odottaa markkinoille aikaisintaan viiden - kymmenen vuoden kuluttua. Lisäksi näyttää siltä, että Aasian maissa teknologian käyttöönotto tapahtuu ensin, kuten 3G:ssäkin.

Kingin mielestä sähköpostin lähettäminen voi olla multimediaa 4G:ssä. Tämän osalta VoIP-teknologian (Voice ovar IP) ongelmat pitäisi saada pikaisesti ratkaistua, jotta äänen ja datan yhtaikaisen lähettäminen olisi mahdollista.

Vetäisenkö esiin aseen, jos kuulen sanan 4G?

Mobiililaitteissa voisi olla saapuneiden multimediaviestien boksi, johon mms-viestien liitteet, kuten kuvat, ääni- ja videoleikkeet voitaisiin sijoittaa. Ihmiset vastaisivat viesteihin äänittämällä puheviestin, ottamalla kuvan tai videoleikkeen ja lähettämällä tämän takaisin käyttäen pelkästään mobiililaitetta apunaan.

Käyttäjät voisivat myös keskustella ja katsoa näitä leikkeitä reaaliaikaisesti puhelun aikana.

Kingin mielestä nämä ovat pelkkiä utopioita vielä ja alkavat realisoitua aikaisintaan 2007-2008. Perusongelma on muun muassa se, että operaattorit tuskin investoivat 4G:hen ennenkuin 2,5G ja 3G vetävät kunnolla.

Jäljitetty mobiilicowboy

Eräs 4G:n mahdollisuuksia on, että yhteys voi olla jatkuvasti päällä, missä hyvänsä käyttäjä liikkuukin. Tämä tarjoaisi käyttäjälle virtuaalisen läsnäolon mahdollisuuden liike-elämässä.

Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden jäljittää vaikka vankilasta lomailevien sijaintia pilkulleen. Liike-elämässä se helpottaisi esimerkiksi tilausten seuraamista. Voitaisiin nähdä tismalleen, kenen työpödälle tilattu erä on unohtunut.

Lisäksi se antaisi välineet kaksisuuntaiseen terveydentarkkailuun langattomasti ja automaattisesti.

Iso näyttö satulaan

Meta Groupin vanhemman tutkijan Peter Firsbrookin mielestä 4G:n nopeat datasiirto-ominaisuudet nostaisivat kysyntää laitteille, joissa on isompi näyttö. Lisäksi se antaisi mobiilioperaattoreille mahdollisuuden kilpailla dsl-yritysten kanssa nopeista nternet-yhteyksistä.

Hänen näkemyksensä mukaan 4G tarvitsisi kuitenkin monipuolisemmat VoIP-palvelut ja paremman (wireless) lan-tuen esimerkiksi 802.11-teknologian osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?