Ballmer: kapinaosavaltioiden vaatimukset romuttavat Windowsin

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmerin mielestä Microsoftin on vedettävä Windows markkinoilta, jos kapinaosavaltioiden vaatimat sanktiot tulevat voimaan vaaditussa laajuudessa. Ballmerin mielestä myöskään riisutun Windowsin tekeminen ei olisi ollut mahdollista, vaan hän puolustaa alati laajenevan Windowsin konseptia loppuun saakka.

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer esiintyy taas huomiota herättävästi. Tällä kertaa hän ei tanssi, vaan esittää kirjallisesti Microsoftin kannalta synkkiä näkymiä siitä, mitä on tulossa, jos yhdeksän kapinaosavaltion vaatimat rangaistukset pannaan täytäntöön, kertoo Reuters.

Ballmer on esittänyt Microsoftin vastineessa osavaltioiden vaatimuksiin mielipiteenään että Microsoftin on hänen käsityksensä mukaan pakko luopua Windows-käyttöjärjestelmien markkinoinnista kokonaan jos vaaditut sanktiot toimeenpannaan täysimääräisinä.

Lähinnä kyse on Windowsin lähdekoodin avaamisesta. Ballmerin mukaan tämä romahduttaisi Windowsin arvon kun muut pääsisivät kopioimaan Microsoftin lippulaivaa.

Tässä kohden on hyvä muistaa, että Ballmer on sama mies, joka vajaa vuosi sitten kovaan ääneen julisti avoimen lähdekoodin olevan kommunismia. Nyt samainen tanssitaiteilija siis nähtävästi tunnustaa, että nämä "kommunistit" pystyisivät rakentamaan nopeasti niin hyvän muunnelman teemasta "windows" että Microsoftin asema olisi uhattuna.

Arvioitaessa sitä, kuinka laajat oikeudet Microsoftilla on ikkunoituun graafiseen käyttöympäristöön, on syytä muistaa, että kyseinen periaate on kopioitu tietokoneisiin Xeroxin tutkimuslaboratoriosta. Tässä suhteessa Microsoft on harjoittanut henkisen pääoman rosvousta siinä missä Applekin. Mikä on käyttöjärjestelmää ja mikä ei?

Juttua edelleen aggressiivisesti ajavien osavaltioiden tavoitteena on avata ainakin osia Windowsin lähdekoodia julkiseksi ja pakottaa Microsoft tekemään Windowseista riisutumpia ja halvempia. Nyt käydään keskustelua siitä, olisiko ylipäätään ollut teknisesti mahdollista tehdä ytimeltään samanlaista käyttöjärjestelmää ilman selainta, mediasoitinta ja muita vastaavia lisäherkkuja.

Nämä lisät ovat Microsoftia jahtaavien osavaltioiden mielestä olennainen osa Microsoftin monopolin syntyä. Käyttöjärjestelmän mukana tehokkaasti leviävä ohjelma, oli se kehno tai kelvollinen, saavuttaa joka tapauksessa nopeasti de facto- standardin aseman. Näin matto vedettiin muun muassa Netscapen alta ja samaa periaatetta noudattaen on myös Microsoftin mediasoitin paisunut suorittamaan tehtäviä joihin vielä jokin aika sitten käytettiin kaupallisia ohjelmia.

Ballmerin mukaan hyvä ohjelmointitapa estää tämän - jos kokonaisuudesta ottaa jonkin palasen pois, kokonaisuus kärsii suhteellisesti enemmän.

Samaan aikaan Windowsin kehityksestä vastaava Steve Allchin kuitenkin on kertonut, että Windowsista tehdään jo nyt koko ajan modulaarista versiota, joka täyttäisi esitetyt vaatimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?