HP julkisti Linux -strategiansa

HP julkisti torstaina sen, mitä on maailmalta kaikunut jo eri muodoissa jonkin aikaa: Linuxilla on vahva strateginen asema HP:n tuotevalikoimissa. Linuxia tulee olemaan palvelinten lisäksi myös muun muassa PDA-laitteissa käyttöjärjestelmänä ja kirjoittimissa sulautettuna.

28.2.2002 17:39

Hewlett Packard esitteli torstaina Helsingissä Linux-strategiansa. Sen ydin näyttää olevan yksinkertainen: vastataan markkinoiden kysyntään tukemalla Linuxia totutulla konseptilla tuomalla se täysipainoisesti HP-Unixin rinnalle.

Tämän lisäksi HP kontribuoi kannaltaan olennaisten avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kuten Squid-välityspalvelimen ja Apache-www - palvelinohjelmiston kehittämiseen.

Eri kokoisia sukkahousuja

Linuxin paikka HP:n horisontissa on asiakkaan tarpeista lähtevä ja erilaisia ratkaisuja tukeva.

- Perusajatus on se, että yksi ratkaisu ei voi sopia joka tarkoitukseen, luonnehtii HP:n markkinointijohtaja Kristian Järnefelt.

Järnefeltin mukaan Linuxiin liitetyt epävarmuustekijät ovat vielä olemassa: tietojärjestelmien turvallisuus, erilaisten sovellusten saatavuuden rajallisuus ja tietojärjestelmien migraation haastavuus kun Linux-tuntemus organisaatiossa on usein hyvin vähäistä, ovat ongelmia.

Kolikon kääntöpuolella on se, että Linux on joissain ratkaisuissa erittäin houkutteleva.

- Horisontaalisesti skaalautuvissa sovelluksissa Linux-pohjaisilla ratkaisuilla on ylivoimainen hinta-tehosuhde. Kun tähän lisätään maailman suurin kehittäjien joukko, yhdistelmä on erittäin kiinnostava, toteaa Lauri Vihonen HP:ltä.

Open Source -yhteisön kehitysvoiman lisäksi HP:llä on omiakin paukkuja. Erilaisten hallintasovellusten lisäksi HP:llä on tarjota oma, tietoturvaltaan tiukennettu Linux-versio, HP secure OS software for Linux, joka tiukentaa suosituimman Linux-jakeluversio Red Hatin tietoturvaa kriittisten liiketoimintasovellusten vaatimalle tasolle.

Myös sulautettua Linuxia

Linuxia on HP:llä myös sellaisissa paikoissa jotka ovat tavalliselle käyttäjälle läpinäkyviä. Esimerkiksi HP:n tulostimien perustoimintoja, kuten värijauheen määrän ilmaisu, on toteutettu jo nyt monin paikoin Linuxilla. Luvassa on myös Linuxia PDA-laitteisiin ja viihde-elektroniikkaan. Olemassa on jo nuorille käyttäjille suunnattu MP3-soittimen ja PDA:n yhdistelmä.

Samaista HP:n Chai-Linux -varianttia tullaan käyttämään myös muun muassa virvoitusjuoma-automaateissa ja henkilöautojen mittaristoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?