Konserni kiinnostui webistäkin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Rautakirjan elokuvabisnes kasvaa palatsirakentamisella

Rautakirja-konserniin kuuluva Finnkino uskoo elokuvateatteribisneksen kasvuun, vaikka yhä useampi kanava tuo leffoja koteihinkin. Elokuvayleisöä reippaasti kasvattanutta teatterikonseptia levitetään nyt vauhdikkaasti Baltian maissa.

26.2.2002 17:23

Vaikka television ohjelmatarjonta kasvaa ja leffat löytävät koteihin digitaalisiakin jakeluteitä, Finnkino uskoo, että keskittyminen esitystoimintaan on entistä kannattavampaa. Keskittymisen tulee kuitenkin näkyä myös teatterien lukumäärässä, yhtiön suunnitelmat kertovat. Vuonna 1996 Finnkinolla oli yhdeksällä paikkakunnalla yhteensä kolmekymmentä elokuvateatteria. Vuonna 2001 paikkakuntia oli listalla yhtä monta, mutta teatterien määrä oli pudonnut puoleen. Salien määräkin laski 81:stä kolmellatoista, mutta samaan aikaan teatterikohtainen kävijävolyymi kaksinkertaistui. - Vuonna 2004 Finnkinolla on Suomessa teattereita arviolta kymmenen ja saleja 75, sanoo Finnkinon suunnitelmia tiistaina Helsingissä esitellyt toimitusjohtaja Timo Mänty. Teatterikohtainen volyymi on tuolloin hänen mukaansa 420 000 kävijää. Männyn mukaan esimerkiksi Porin vuonna 1999 avattu Promenadi -keskus on lisännyt elokuvayleisöä kaupungissa noin 70 prosentilla. Helsingissä elokuva-asiakkaita on puolestaan tullut uusien keskusten myötä noin lisää noin kolmannes. Finnkino seilaa Baltiaan - Tennispalatsi lippulaivana Elokuvan esitystoiminta keskittyy siis jatkossakin Helsingin Tennispalatsin kaltaisiin monisaliteattereihin. Niissä oheispalvelujen myyntikin on merkittävä tulojen lähde. Tällä viikolla 3-vuotista taivaltaan ja 4,5 miljoonaa kävijäänsä juhlivassa Tennispalatsissa vuoden 2001 box office -myynti oli Finnkinon mukaan 60 miljoonaa markkaa eli noin kymmenen miljoonaa euroa. Elokuvalippujen ohessa Finnkino myi tässä Pohjoismaiden suurimmassa elokuvakeskuksessa oheistuotteita, kuten pikkupurtavaa, kaikkiaan noin 11,5 miljoonan markan eli noin 1,9 miljoonan euron arvosta. Elokuvakäyntejä selvästi vilkastuttavaa teatterikonseptiaan Finnkino vie parhaillaan voimakkaasti myös Baltian maihin. Vilnassa yhtiö remontoi ja laajentaa parhaillaan elokuvakeskusta noin 8,5 miljoonalla eurolla. Riika puolestaan saa syksyllä 2003 keskustaansa uuden elokuvakeskuksen ja tavaratalon yhdistelmän, jossa Finnkinon yhteistyökumppanina on Stockmann. Riian projektiin Finnkino upottaa noin 15 miljoonaa euroa. Loppuvuosi piristi lippukauppaa Vuonna 2001 tahmaisesti useiden kuukausien ajan tarponut elokuvateatteriala sai piristystä muun muassa loppuvuoden suurista elokuvahiteistä. Rautakirja-konsernin elokuvatoiminnassa, johon Finnkinon ohella kuuluvat AS MPDE Virossa, Baltic Cinema SIA Latviassa ja UAB Vingio kino teatras Liettuassa, liikevaihto kasvoi vuonna 2001 yhteensä 9,1 prosenttia. Näin se kiipesi 47,6 miljoonaan euroon.

Verkkoliiketoimintaan verkkaisesti Vuonna 2001 Rautakirja käynnisteli myös verkkoliiketoimintaa. Liikevaihdoltaan vasta 0,4 miljoonaan euroon yltänyt ryhmä käsittää kaksi yhtiötä, joista loppuvuodesta toimintansa aloittanut Ferete on erikoistunut pelipalveluihin ja virolainen Megapanus ilmoittaa toimialakseen "muuttuvakertoimisen urheiluvedonlyöntitoiminnan".

Koko Rautakirja-konsernin liikevaihto kasvoi kahdeksalla prosentilla ja oli vuonna 2001 yhteensä 696,5 miljoonaa euroa. Voitto ennen satunnaisia eriä kasvoi 19,3 prosenttia ja oli 45,7 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?