MikroPC:n kyselytutkimus uumoilee myös Linux -vyöryä

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot etenevät MikroPC-lehden Market-Visiolla teettämän tutkimuksen mukaan yrityksissä vauhdilla. Vain kuusi prosenttia haastatelluista uskoi avoimen lähdekoodin jäävän merkitykseltään vaatimattomaksi tulevaisuudessa. Pöytäkoneissa Linuxia ei kuitenkaan ole kuin parilla prosentilla.

MikroPC-lehti on teettänyt Market-Visiolla tutkimuksen yritysten ja julkisen sektorin käyttämistä avoimen lähdekoodin ohjelmistoista sekä näiden organisaatioiden kiinnostuksesta avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöön. Tutkimus julkaistaan 7.2. ilmestyvässä MikroPC -lehdessä.

Yli viidennes budjetoinut jo avoimen lähdekoodin huomioiden

Tulos on hyvin saman suuntainen kuin Suomen Ohjelmistotyön Taloustutkimuksella taannoin teettämässä tutkimuksessa: ainoastaan kuusi prosenttia tutkimukseen osallistuneista yrityksistä uskoo Linuxin kaltaisten avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käytön jäävän marginaaliseksi tulevaisuudessa. Yli viidennes ohjelmistoja käyttävistä organisaatioista on ottanut nämä ohjelmistot jo huomioon it-budjeteissaan.

Peräti 43 prosenttia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja jo käyttävistä suunnitteli korvaavansa jonkin kaupallisen sovelluksen avoimen lähdekoodin ohjelmistolla.

Tammikuun alussa tehtyyn tutkimukseen haastateltiin viittäkymmentä yli sadan henkilön yrityksen tai julkishallinnon tietotekniikasta vastaavaa henkilöä. Yhdeksän vastaajista edusti julkishallintoa.

Ei vielä työpöydillä

Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja oli käytössä vajaalla puolella tutkimuksen organisaatioista. Laajinta käyttö on julkisella sektorilla ja pienemmissä organisaatioissa. Työpöydille avoin lähdekoodi ei kuitenkaan ole edennyt: vain pari prosenttia vastanneista yrityksistä käyttää sitä pöytäkoneiden käyttöjärjestelmissä. Useimmiten kyse on Linuxista pc-koneessa.

Lisäkustannuksia ei yhdelläkään Päätöstä avointen ohjelmistojen käyttöönotosta ovat tutkimuksen mukaan vauhdittaneet eniten kustannussäästöt ja helppo saatavuus. Kaksi viidestä ohjelmistoja käyttävästä organisaatiosta oli verrannut kustannuksia kaupallisiin ohjelmistoihin, ja yhtä lukuunottamatta kaikki olivat saavuttaneet 10 - 75 prosentin kustannussäästöjä. Yksi vastaaja arvioi molempien kustannukset samoiksi. Lisäkustannuksia ei avoimista ohjelmista ollut koitunut yhdessäkään organisaatiossa.

Varma on aina varmaa

Kustannussäästöjenkin ohi odotusten täyttymisessä kiilasivat tutkimuksessa ohjelmistojen luotettavuus ja toimintavarmuus. Arvosana näistä oli yksiselitteisen kiitettävä.

Joillakin vastaajille kokemukset ohjelmistoista olivat pelkästään hyviä, mutta kritiikkiäkin esiintyi, lähinnä rajatusta tuesta ja avun saannin vaikeudesta sekä erityyppisten ohjelmistojen hankalasta yhdistämisestä toimivaksi kokonaisuudeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?