Lappeenranta valitsi Microsoftin unixin sijaan

Lappeenranta selvitti yhdessä Microsoftin kanssa kaupungin tietoteknisen ympäristön kokonaiskustannukset. Tulosten mukaan kaupunki säästää suoraan laskettavina kustannuksina joka vuosi 9,8 miljoonaa markkaa samakokoiseen kaupunkiin verrattuna.

31.1.2002 10:51

Raportti julkistettiin torstaina Kuntasektorin VaikuttajaForumissa Helsingissä.

Selvityksessä ilmeni, että Lappeenrannan kaupunki on pystynyt toteuttamaan palvelut 10 henkilöä pienemmällä työntekijämäärällä kuin samankokoisessa suomalaiskaupungissa keskimäärin. Tietojen analysoinnissa käytettiin tutkimuslaitos Gartner Groupin laskentamallia.

- Meidän kannaltamme selvitys vahvisti tekemiemme ratkaisujen ja hankintojen sekä tehdyn työn olevan perusteltuja. Tietotekniikka on kokonaisuutena kuntatalouden kannalta merkittävä kustannnus ja siksi investoinnit on osattava asettaa oikeisiin mittasuhteisiin, sanoo Lappeenrannan kaupungin tietohallintopäällikkö Reijo Kemppainen.

Vaihtoehdot mukana vertailussa

Lappeenrannan kaupungin tietohallintoyksikkö päätyi vertailemaan kolmea vaihtoehtoa: pysyminen nykyisessä NT4.0 Office 97 -ympäristössä, ympäristön päivittäminen Windows ja Office 2000 -ympäristöksi tai tietotekniikkaympäristön vaihtaminen Linux ja OpenOffice-ympäristöön.

Lappeenrannan kaupunki päätti ottaa käyttöön Windows 2000 ja Office 2000 -ympäristön, joka koostuu hakemisto-, tiedosto-, tulostus- sekä sähköpostipalveluista.

Windows/Office 2000 -vaihtoehdossa työasemakohtainen kustannus alenee hallinnan automatisoinnin sekä sitä tukevien sovellusten käytön kautta 23 prosenttia. Tämä mahdollistaa käyttäjä- ja laitekannan kasvattamisen ja tästä huolimatta tietotekniikan kustannukset alenevat yhdeksän prosenttia. Tämä tarkoittaa 5,7 miljoonan markan vuotuista kustannusten säästöä nykyisiin kustannuksiin verrattuna. Lisäksi todettiin, että siirtymän riskitaso on alhainen.

Käytönaikaiset kustannukset

Linux ja OpenOffice -ympäristön käytönaikaiset kustannukset ovat siirtymäinvestointien jälkeen lähes samantasoiset kuin nykyisessä NT4-ympäristössä.

OpenOffice-vaihtoehdossa kaupunki säästäisi ohjelmistohankinnoissa vuositasolla 0,96 miljoonaa markkaa, mutta kaupungin hallintokuntien kokonaiskustannukset ovat 20,4 miljoonaa markkaa korkeammat jokaista Linux ja OpenOffice -ympäristön käyttövuotta kohden. Laskelmassa ei ole vielä huomioitu Linux-ympäristön käyttöönottoprojektin ja uudelleenkoulutuksen kustannuksia, vaan on oletettu näiden olevan nolla markkaa. Todellisuudessa nämä nostaisivat Linux-vaihtoehdon kustannuksia selvästi.

Lappeenrannan kaupunki totesi siirtymän Linux-vaihtoehtoon olevan liian korkea riski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?