Onko Linux sittenkään immuuni viruksille?

Petteri Järvinen on sitä mieltä, että pitäisi muistaa ensimmäisen sähköpostimadon olleen Unix-mato. Linuxin virusturvallisuus voi sähköpostinkin tapauksessa osoittautua liioitelluksi myytiksi.

30.1.2002 16:18

Linux -käyttöjärjestelmän suosiminen sen perusteella, että Linux-käyttäjä on turvassa viruksilta voi osoittautua kestämättömäksi myytiksi. Mainoksessa tämä väittämä saattaa olla jopa harhaanjohtava.

Suomen johtavan Linux -toimittajan SOT Oy:n väitteet siitä, että nopeasti ympäri maailmaa leviävät virukset eivät tartu Linux-koneisiin, ei saa vakuuttuneeksi käyttöjärjestelmäasiantuntija Petteri Järvistä.

- SOT:n tiedotteiden väitteet Linuxin turvallisuudesta on yhtä harhaanjohtavia kuin Microsoftin markkinointi, Järvinen sanoo.

SOT:n taannoisen tiedotteen mukaan sähköpostitse leviävä Myparty-mato on tehty Microsoftin Visual C++ kielellä. Se iskee Windows käyttöjärjestelmällä varustettuihin tietokoneisiin asentaen NT, Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmillä varustettuihin koneisiin vakoiluohjelman, jolla konetta voidaan hallita ulkopuolisen toimesta myöhemminkin.

Edelleen SOT vakuuttaa, että Linuxin Unixin kaltainen rakenne on Windowsia turvallisempi ja avoimen lähdekoodin ansiosta mahdolliset tietoturvariskit korjataan nopeasti tai huomataan jo ennen julkaisua. Avoimen lähdekoodin (Open Source) ansiosta kuka tahansa voi tarkistaa Linuxin turvallisuuden.

- Avoin lähdekoodi tai Unix/Linux ei eroa mitenkään Windowsista silloin, kun on kyse käyttäjän itsensä aktivoimista madoista, Järvinen vastaa.

Sähköpostiohjelmat Linuxille yhtä haavoittuvia?

SOT mainostaa, että sen asiakkailleen tarjoama EVP-sähköpostin suojauspalvelu tunnistaa viruksen nopeasti eikä Myparty ole levinnyt lainkaan EVP:tä käyttävien asiakkaiden Windows-koneisiin.

- Linux on yhtä haavoittuva heti, kun sille tulee yleisesti käytössä olevia kehittyneitä sähköpostiohjelmia. Kannattaa myös muistaa, että ensimmäinen laaja matoepidemia oli Morrisin mato marraskuussa 1988, joka levisi Unix-koneissa sähköpostin välityksellä ja halvaannutti muutamaksi päiväksi koko silloisen Internetin, Järvinen muistuttaa.

Järvisen mielestä SOTin harjoittama tiedottaminen ilkkuu arveluttavalla tavalla käyttäjien ongelmilla sekä kehuu aiheettomasti omaa tuotettaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?