Tietoyhteiskuntataidot kaikille kansalaisille

Opetusministeriön keskeinen tavoite on saada riittävät tietoyhteiskuntataitojen oppimismahdollisuudet koko kansan ulottuville. Ihmisiä on rohkaistava käyttämään oppimismahdollisuuksia omaan elämäntilanteeseen sopivalla tavalla, sanoi opetusministeri Maija Rask luovuttaessaan perjantaina 100 000. tietokoneen käyttäjän A-kortin Helsingissä.

18.1.2002 16:25

Ministerin mukaan tavoite on, että vuoteen 2004 mennessä vähintään puolet kansalaista on hankkinut tietotekniikan perustaidot ja että kaikille on tehty valmiuksien hankkiminen mahdolliseksi,

- Tilastokeskuksen mukaan syksyllä 2000 miltei 60 prosentilla suomalaisista oli mahdollisuus käyttää tietokonetta kotonaan. Luku kasvaa yli 70 prosenttiin kun huomioidaan käyttömahdollisuuksissa myös työpaikat ja oppilaitokset. Miltei puolet suomalaisista arvioi osaavansa käyttää internetiä kohtuullisen hyvin. Luku on korkea, mutta vielä on matkaa siihen, että tietoyhteiskunnan välineiden käyttö on jokaiselle arkipäivää, ministeri Rask muistutti.

Suomen vahvuus

Valtiovallan mukaan Suomen vahvuus moneen muuhun maahan verrattuna kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiuksien kehittämisessä on laaja aikuiskoulutuksen verkosto. Meillä on noin tuhat aikuiskoulutuksen oppilaitosta ja korkeakoulua sekä satoja kirjastoja. Myös kansalaisjärjestöt sekä monet yritykset ja työmarkkinajärjestöt tukevat asiaa.

- Tärkeää on myös suomalaisten innokkuus kouluttautua ja halu oppia uutta. Opiskelu kuuluu olennaisena osana aikuisväestön elämäntyyliin. Aikuisista yli 57 prosenttia osallistuu vuosittain johonkin koulutukseen. Tämä on korkein osuus OECD-maiden vertailussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?