Vanhempien sana painaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Lapset webissä entistä varovaisempia

Vanhempien varoittavalla sanalla on painoa, paljastaa lasten verkkokäyttäytymistä selvittänyt brittikysely. Perheissä on nopeasti omaksuttu käytäntö, jonka mukaan kotiosoitetta ei kerrota webissä.

21.1.2002 10:43

Viimeisen puolentoistavuoden aikana lapset ovat tulleet internetissä entistä varovaisemmiksi, kertoo tuore brittitutkimus. Kids.net -kyselyn mukaan 7-16 -vuotiaista enää vain joka kymmenes on halukas kertomaan kotiosoitteensa netissä.

Kesäkuussa 2000 vielä 29 prosenttia lapsista ilmoitti vastaavassa kyselyssä, että he antaisivat osoitteen esimerkiksi saadakseen ilmaisen lahjan, näytteen tai informaatiota.

Tärkeitä vaikuttajia lasten verkkokäyttäytymisessä ovat tutkimuksen mukaan omat vanhemmat. Osoitteensa luovuttamisesta kieltäytyneistä 41 prosenttia sanoi syyksi vanhemmilta saamansa ohjeen. Vanhempien huoli näyttäisikin kasvaneen, sillä vuonna 2000 vain joka kolmas osoitteensa salanneista sanoi vanhempiensa varoittaneen asiasta.

Juuri julkistetun kids.net -kyselyn tulokset koottiin marraskuussa. Tutkimuksen toteutti markkinatieto- ja tutkimusyhtiö NOP Research Groupiin kuuluva NOP Family.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?