Asiantuntijat myöntävät riskin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Koulujen oppilassivustot aarre nettipedofiileille

Kouluissa tehdyt kotisivut keräävät kouluväen lisäksi myös tummanpuhuvia ihailijoita, jotka löytävät niistä omanlaistaan viihdykettä. Lapsen kotisivun varustaminen esimerkki kännykkänumerolla voi osoittautua pahaksi erehdykseksi ja johtaa ahdisteluyritykseen.

6.2.2002 7:43

Vaikka lastensuojelujärjestöjen mukaan Pohjoismaissa toimii jo satoja pedofiilejä, joiden päätoimintakanava on internet, eivät asiantuntijat näe syytä hysteriaan. Suurin osa pedofiileistä tyytyy pelkkiin kuviin.

Suomessa esimerkiksi Lastensuojelun keskusliitolla ei kuitenkaan ole seurantatietoja internetin kautta solmituista hyväksikäyttötapauksista. Silti yksittäisiä tapauksia on tullut tietoon ja tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun keskusliitosta arvioi, että internet on voinut lisätä aikuisten anonyymejä kontakteja lapsiin.

Sairaus on katsojan silmässä

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan kouluissa kotisivuja tehtäessä on syytä ottaa huomioon, että kuvat tai osa niistä voi päätyä sairaalloisen puuhastelun tuloksena syntyviin kuva-arkistoihin. Virtuaalipedofiili näkee eroottisen houkuttavana aineiston, jossa ei kaiken järjen mukaan ole mitään kummallista.

- Lapsen yhteystietojen laittaminen kotisivulle on riskialtista. Tätä ei vielä ole täysin ymmärretty, toteaa tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen F-Secure Oyj:stä.

Myös Hyppönen varoittaa hysteriasta, vaikka asia onkin vakava. Hän viittaa tapaukseen, jossa yhden pehmopedofiiliksi epäillyn henkilön arkistosta löytyi kymmenentuhatta netistä poimittua kuvaa. Tämän seurauksena useat koulut ovat sulkeneet oppilaiden omia kotisivuja ylläpitävät tiedostot.

Poliisitutkimuksissa kaapattujen kuvien jäljet on voitu johtaa kouluille eripuolille Suomea, muun muassa Jyväskylän seudulle, Pohjois-Savoon, Kymiin sekä Pohjois-Karjalaan.

Kotisivut kiinni väärinkäytösten takia

Lastensuojelujärjestöt ovat listanneet web-sivustoja, joilla on itse koottuja kuva-arkistoja. Seurannassa on tavattu myös sivustoja, joille voi lähettää kuvia.

Jos rikoksen tunnusmerkistön epäillään täyttyneen, seurauksena on rikosilmoitus ja asian antaminen poliisin arvioitavaksi. Kaksi vuotta voimassa ollut rikoslain muutos kriminalisoi lapsipornon hallussapidon. Tämän lisäksi kuva-arkiston ylläpitäjä rikkoo sekä tekijänoikeus- että henkilötietolakia.

Vastaiskuun kuvien hämäräkäyttöä vastaan on lähtenyt muiden muassa Jämsän Partalan ala- ja yläaste. Suljettu Partalan koulun sivutiedosto välittää nyrkit pystyssä esiintyvän rehtori Pekka Sammaliston ja muun henkilöstön terveiset: "Oppilaiden omat kotisivut poistettu koulun sivuilta kuvien väärinkäytösten takia."

Oma lukunsa riskistä ovat murrosikäisten omat sivut, joissa saatetaan kertoa esimerkiksi seikkaperäisesti lapsen harrastukset aikoineen paikkoineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?