Läpimurto jälleen kerran

Uusi vuosi alkaa aina ennustuksilla. Innostuneet hehkuttavat uusia keksintöjä ja yritykset lupaavat parempaa tulevaisuutta. Näin tietenkin myös alkaneena vuonna, aivan kuin hieman odotettua huonompi vuosi olisi enää muisto vain. Olematta edes kyyninen on helppo aloittaa listaa tietoverkkoja käsittävistä lupauksista, jotka eivät varmasti toteudu tänä vuonna.

17.1.2002 6:02

Uusi vuosi alkaa aina ennustuksilla. Innostuneet hehkuttavat uusia keksintöjä ja yritykset lupaavat parempaa tulevaisuutta. Näin tietenkin myös alkaneena vuonna, aivan kuin hieman odotettua huonompi vuosi olisi enää muisto vain. Olematta edes kyyninen on helppo aloittaa listaa tietoverkkoja käsittävistä lupauksista, jotka eivät varmasti toteudu tänä vuonna.

IT-alan uusi vuosi alkaa yleensä ennustuksilla trendeistä ja uusista teknologioista. Niin myös vuosi 2002, jota povataan - taas kerran - laajakaistaisen Internetin läpimurtovuodeksi. Viimeisimpiä muotitermejä, joita varmasti viljellään lisää jatkossakin, ovat digi-tv, LRE ja UMTS. Siis niiden vanhojen DSL-, ISDN- ja WLAN-termien lisäksi.

Digitelevisio ei ole laajakaistaratkaisu

Digitaalinen televisio tarjoaa monen mielestä laajakaistaisen reitin tietoverkkoihin. Ikävä kyllä harva ymmärtää, että nopeus on puhtaasti teoreettista. Tavaraa siirtyy nopeasti digi-tv:n avulla vain tv-lähettimeltä katsojalle päin. Lisäksi käyttäjän tulee vielä haluta sitä informaatiota mitä digi-tv-kaistalla lähetetään, kun kyse kerran on broadcast-lähetyksestä. Laajakaistan pelastajaksi tai edes huonoksi korvikkeeksi ei digi-tv:stä ole.

LRE on puolestaan pyrkimys kattaa viimeisen mailin tiedonsiirtomatkaa millä tahansa käytettävissä olevalla kaapeloinnilla. LRE tarjoaa mainosmiesten mukaan nopeita tiedonsiirtoyhteyksiä jopa yli kilometrin päähän käyttäjän kotoa. Tällä säästetään kuulemma paljon uusien kapelointien asennuskustannuksissa. Ikävä kyllä uusi tekniikka ei toimiessaankaan poista paikallisten puhelinyhdistysten alueellisia kaapelimonopoleja. Kaiken lisäksi tekniikan pitäisi siirtää informaatiota viimeisen kahdenkymmenen eikä vain yhden kilometrin verran.

UTMS on puolestaan yhtä jäissä kuin koko telesektori. Itse asiassa UMTS lienee niitä tekniikoita, joista ei ainakaan kannata odottaa laajakaistaisuuden pelastajaa. Missä muussa tekniikassa yhdistyy näin monta epävarmuustekijää: testaamaton tekniikka, rajoitettu taajuuskaista, tiedonsiirron epävarmuus, olematon hintakilpailu ja lähes koko sektorin lama? Josko ensin katsottaisiin mitä GPRS-kömmähdyksistä on opittavissa.

Läpimurto ei riitä

Vaikka jokin uusista laajakaistatekniikoista löisikin itsensä läpi, eivät ongelmat välttämättä ole ohi. Tämä on havaittu myös Yhdysvalloissa, jossa suurin lupauksin rakennettuja laajakaistatarjoajia on mennyt nurin kuin heinää. Yksi kaatuneista oli maailman suurin kaapeli-tv:n kautta Internet-yhteyksiä tarjoava Excite@home. Jo toimivilta laajakaistaoperaattoreilta toivoisinkin, etteivät ne joutuisi keskeyttämään toimintaansa kannattamattomana.

Uusien teknologioiden lisäksi lupauslistalla näkyy usein parantuva tietoturva: yritykset lupaavat entistä parempaa tietoturvaa asiakkaillensa ja tietoturvayritykset entistä tehokkaampia ratkaisuja. Mistä sitten johtuu, että joka vuosi tehdään yhä enemmän tietomurtoja, väärinkäytetään ennätysmäärä asiakastietoja ja lähetetään entistä enemmän viruksia? Tietoturva-alalla lupaukset ovat siis yhtä katteettomia kuin laajakaistatekniikan kohdalla.

Tietoturvan kohdalla näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Ratkaisut ovat selkeästi käsissämme, eivätkä ne edellytä mitään uutta ja mullistavaa tekniikkaa, joka tekisi käyttäjien ja yritysten verkkokäytöstä täysin turvallista. Näiden ratkaisun avainten käyttäminen on kuitenkin aika lailla vaativampaa kuin niiden keksiminen. Luopumalla suojattoman tekniikan käytöstä ja palkkaamalla yrityksissä tarvittaviin tehtäviin riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa. Siinä kaksi yksinkertaista ratkaisua, jotka ovat osoittautuneet yllättävän vaikeiksi viedä läpi yrityksissä.

Turvattomuus kasvaa

Tuleva vuosi näyttää varsinaiselta tietoturva-asiantuntijan painajaiselta: yhä useampi käyttäjä ottaa käyttöönsä kiinteän Internet-yhteyden ja turvattoman käyttöjärjestelmän. Suurempien yritysten tietoturvan parantuessa kääntyy murtajien mielenkiinto PK-sektorin yrityksiin, joita on joitain tuhansia kertoja enemmän verkossa kuin suuryrityksiä. Kun vielä suurimmalta osalta kotikäyttäjiä puuttuu palomuuri ja oikein ylläpidetty virustorjuntaohjelma, niin tuskinpa työ loppuu tänäkään vuonna kesken.

Miettiessä edellä mainittuja vääjäämättömän tuntuisia ja masentavia kehityskulkuja, ei voi olla ajattelematta ennustuksia, joiden ei edes toivo toteutuvan. Näitä löytyy useita: Internetin sisällöllinen köyhtyminen, WWW-sivujen täydellinen kaupallistuminen, piratismin muuttuminen valtavirraksi tai ilmaisten ohjelmistojen häviäminen. Näistä joka vuosi toistuvista ennustuksista ei ole yksikään vielä toteutunut, ja tuskin toteutuu tänäkään vuonna.

Jäljelle jäävät enää ennustukset, joiden uskoo muuttuvan todellisuudeksi. Näitä ei ole kovin monta. Tiivistäen voisi sanoa, että asiat jatkuvat entisellä tavallaan, kunnes joku toistaiseksi pinnalle nostamaton ja verkkoihin liittyvä asia tapetoidaan kaikkiin tiedotusvälineisiin. Mitä nuo asiat ovat, on vielä hämärän peitossa. Varmaa on kuitenkin, ettei tietoverkkojen osuus tai merkitys vähene tänä vuonna sen paremmin mediassa kuin ihmisten elämässäkään.

Kirjoittaja on informaatiotekniikka-alan sekatyöläinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?