Linux etenee Suomessa ja Aasiassa

Suomen Ohjelmistotyön Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 30% suurista suomalaisista organisaatioista käyttää jo Linuxia. Linux valtaa alaa kovalla vauhdilla Kiinassa ja Aasiassa.

16.1.2002 13:01

Linux etenee sekä kansallisella että kansainvälisellä rintamalla. Best Linux -jakeluversiota valmistava Suomen Ohjelmistotyö (SOT) on teettänyt Taloustutkimuksella tutkimuksen Linuxin käytöstä suomalaisissa suuryrityksissä.

Vielä julkistamattomasta tutkimuksesta annettujen ennakkotietojen mukaan 30% tutkimukseen osallistuneista käyttää Linuxia. SOT:n tiedotteen mukaan myös julkinen sektori käyttää Linuxia oletettua enemmän. Linuxista puhuessa voidaan satiirisesti kääntää paheiden kuvailusta tuttu ilmaisutapa nurin niskoin - käyttö on yllättävän yleistä.

Tuulessa muutoksen tuoksua

Linux on pikkuhiljaa muuntunut yleisön tietoisuudessa myytistä oikeasti käytössä olevaksi järjestelmäksi. Muun muassa Linus Torvaldsin käydessä viimeksi Suomessa asiasta oli puhetta IBM:n järjestämässä Linux-palvelintuotteidensa esittelyseminaarissa Dipolissa.

IBM:n edustajat kertoivat tuolloin, että itse asiassa miltei kaikissa keskisuurissa ja suurissa organisaatioissa käytetään Linuxia johonkin tarkoitukseen. Asia välttämättä ei ole edes tietohallinnon johdon saati sitten yrityksen johdon tiedossa. Saattaa olla, että jotakin pientä sovellusta ajetaan vanhasta PC-koneesta tehdyssä Linux-palvelimessa siksi, että tarkoitukseen löytyi ilmainen Linux-ohjelma käden käänteessä.

Asian voisi muuten tulkita myyntimiesten puheiksi, mutta ne vuodot, mitä Microsoftin myyntiorganisaatiota sparraavan Brian Valentinen viesteistä on tapahtunut julkisuuteen, osoittavat että Microsoft on tietoinen samasta asiasta.

Käyttöjärjestelmien taisto on koko ajan käynnissä

Valentinen paimenkirjeet kehoittavat Microsoftin jälleenmyyjiä nuuskimalla nuuskimaan kaikki Linuxit, Unixit ja muut ei-Microsoft -käyttöjärjestelmät ja -ohjelmistot asiakkaittensa järjestelmistä, kysymään, mitä niillä tehdään ja mahdollisimman nopeasti tarjoamaan tarkoitukseen sopivaa Microsoft -järjestelmää.

Kilpailu on kovaa ja muutkaan eivät menettele sen kauniimmin. Loppuvuodesta 2001 kävi ilmi, että Sun käynnisti aggressiivisen markkinointikampanjan, jossa luvataan Intel/Microsoft -palvelimesta luopuvalle asiakkaalle "tapporahaa" palvelimesta jos tämä antaa sen romutettavaksi. Näin olisi taas yksi markkinaosuuden yksikkö voitettu - samalla taktiikalla kuin mitä Microsoft näyttää noudattavan.

Alkaako Aasiasta hyökyaalto vai heitelläänkö siellä vain kiviä lampeen?

Kiinasta ja Aasiasta kantautuvat uutiset viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että tiukentunut suhtautuminen piratismiin ja siihen liittyvät käräytyskampanjat kääntävätkin yllättäen markkinoiden voimatasapainoa Linuxin suuntaan.

Maanantaina Koreasta kantautui tieto, jonka mukaan Korean hallitus on tilannut 120 000 Hancom Linux Deluxe -lisenssiä hallinnon työasemiin. Valinta iskee suoraan Microsoftin ydinliiketoimintaan, sillä paketti käsittää Linux-käyttöjärjestelmän ja koreankielisen HancomOffice -toimistosovelluspaketin. Korean viranomaiset laskevat saavuttavansa 80% säästön Microsoftin tuotteisiin verrattuna, kertoo Hancomin tiedote.

Hancomin varteenotettavuus on ollut hyvin tiedossa Redmondissa. Vuonna 1999 Microsoft yritti ostaa Hancomin. Asiasta kuitenkin kehkeytyi kansanliike, joka esti kaupan.

Hancomilla pitkät ohjelmistoperinteet

Korealaisten kannalta muutos ei kuitenkaan ole niin suuri kuin mitä ulkoa päin saattaisi kuvitella. Hancomin edeltäjän Hangul and Computerin tekstinkäsittelyohjelma Hangul oli ehdoton markkinajohtaja noin 90% markkinaosuudellaan aina 90-luvun lopulle saakka.

Korean hallituksen päätös on joka tapauksessa merkittävä sikälikin, että kyse ei välttämättä ole pelkästään rahasta. Maan kansantalous on kuitenkin maailman 11. suurin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?