Lindows käy taistoon Microsoftia vastaan

Windows-ohjelmien ajamiseen kykenevää Linux -versiota kehittävä Lindows.com vastaa Redmondin haasteeseen. Strategiana on yksinkertaisesti osoittaa, että Microsoft tekee yksinkertaisesti kiusaa Lindowsille: se ei ole haastanut yhtäkään sadoista Windows -nimeä käyttävistä yrityksistä oikeuteen.

16.1.2002 8:25

Microsoftin tavaramerkkinsä väärinkäytöstä syyttämä Lindows.com vastaa Microsoftin haasteeseen. Lindows.com valmistelee markkinoille Windows-ohjelmien ajamiseen soveltuvaa Linux-jakeluversiota.

Lindowsista on jo veikattu yhtä seuraavista kohutuista vaporwareista, ohjelmistoista, jotka eivät koskaan valmistu myyntiasteelle.

MP3.comin perustaja Robertson takapiruna

Lindows.comilla on vahva motiivi pistää kampohin Redmondille jo pelkästään sen vuoksi, että tempulla saa puoli-ilmaista julkisuutta kasakaupalla. Yhtiön takana onkin mies, jolla on sekä kokemusta moisesta toiminnasta että rahaa lakimiesleegion pyörittämiseen. Michael Robertsonilla jäi varmasti MP3.comin perustamisesta jonkin verran rahaa sukanvarteen.

Microsoftia jo valmiiksi se, että joku astuu sen markkina-alueelle ja suunnittelee vieläpä myyvänsä käyttöjärjestelmäpakettia 99 dollarilla. Vielä enemmän ohjelmistojättiä tulee harmittamaan Lindowsin strategia oikeusjutussa, koska se on "mediapoliittisesti oikein laadittu".

Ensinnäkin Lindows aikoo vastata Washingtonin osavaltiossa nostettuun kanteeseen osoittamalla että Lindows ei voi loukata Microsoftin oikeutta tavaramerkkiin "Windows" siksi, että Kaliforniassa toimivalla Lindowsilla ei ole mitään toimintaa Washingtonissa. Näin ollen osavaltion tuomioistuimella ei ole tuomiovaltaa asiassa.

Onko Microsoftilla yksinoikeus ikkunoihin...

Toiseksi Lindows aikoo osoittaa, että Microsoftin tavoitteena ei ole muu kuin kiusanteko ja kilpailun rajoittaminen. Pääargumentti on se, että Microsoft on tarttunut saman kuuloiseen sanaan vasta nyt kun toinen toimija löytyy ohjelmistoalalta.

- Aiomme osoittaa, että sana "windows" on yleisessä käytössä ja että on satoja yrityksiä, jotka käyttävät sanaa tai sen muunnelmaa nimessään. Näillä yrityksillä ei ole mitään tekemistä tai liikesuhdetta Microsoftiin. Se, että Microsoft ei ole nostanut kannetta näitä yrityksiä vastaan osoittaa, että sen todellinen tavoite asiassa on murskata kilpailija, joka uhkaa sen laitonta monopolia, Robertson lataa The Registerin haastattelussa.

... vai laseihin ja mitä niissä on?

Asioiden saamat käänteet kuulostavat erikoisilta:

- Osana kannetta Microsoft on vaatinut Lindows.comia luovuttamaan Microsoftille koko kehitteillä olevasta tuotteesta kiinnostuneiden mahdollisten asiakkaiden osoiterekisterin. Emme ole kovin iloisia siitä, että laittomista liiketoimintatavoistaan tunnettu yhtiö on ottanut tarpeettoman askeleen päästäkseen käsiksi asiakastietokantaamme. Heidän vakuutuksistaan huolimatta että tietoa ei käytetä mihinkään tähän tapaukseen liittymättömään olemme varoittaneet asiakkaitamme Microsoftin edesottamuksista koska uskomme että kyseessä on vain yksi tapa yrittää vaientaa mahdollinen kilpailija, Robertson lataa.

Padat, kattilat ja ideat

The Register asettuu veikkauksessaan Microsofin puolelle ja veikkaa, että Lindows.com häviää nimikiistan. On syytä kuitenkin korostaa, että tällöin on kyse pelkästään samankuuloisesta nimestä joka kiistämättä menee kohtuuden rajoilla. Toisaalta aiemminkin on keskusteltu Microsoftin oikeudesta sanan "windows" monopolisointiin. Ikkunointiin perustuva graafisen käyttöjärjestelmän perusajatus kun on sekin ryövätty aikoinaan Xeroxin tutkimuslaboratoriosta eikä Microsoftilla ole osaa eikä arpaa perusidean keksimiseen. Brändin se on toki rakentanut suurella vaivalla ja rahalla.

Todennäköisesti Robertson kuitenkin pääsee tavoitteeseensa: tämänkaltaisella oikeusjutulla saa kohtuuhinnalla julkisuutta. Vaikka Lindows joutuisi vaihtamaan tuotteensa nimeä johonkin toiseen, sekin on alalla ehdottomasti uutisoinnin arvoinen asia. Toivottavasti vain alkuvuodesta myyntiin luvattu tuote on ennakkokohun arvoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?