Pakkoliikkeitä urheilukanavilla

Miksi sähköisillä urheilukanavilla tehdään pakkoliikkeitä? Eikö radiosta olekaan urheiluvälineeksi? Vai onko urheilusta vaikea puhua kiinnostavasti pelitauotta, kun jälkipyykkikin kuivuu liian nopeasti? Mertarantarakentamisessakin toki on rajansa, eikä yleisökään kanna ympärivuorokautisia vastaanottopäitä.

- Urheiluradio on minun henkilökohtainen radioni, totesi Harry Harkimo Nelosen uutisten verkkosivuilla elokuussa. Nyt tuo kanavan pääomistajan lausahdus kävisi lähinnä mustasta huumorista. Syyskuussa aloittanut radio on irtisanonut koko henkilöstönsä taloudellisten vaikeuksien vuoksi (Nelonen 1.1.02).

Urheilun areenat ovat varsinkin televisiolle pyhättöjä, joiden messuja muu ohjelmisto saa luvan kumartaa. No business like sport business, saattaisi katsoja mukailla vanhaa sanontaa. Harvoilla muilla tapahtumillahan on yhtä suuri valta työntää kanavan ohjelmisto aikataulustaan jälkeen tai potkaista ohjelmia kokonaan altaan pois kuin suorilla urheilutelevisioinneilla.

Eikö sitten radiosta olekaan urheiluvälineeksi? Väite kuulostaa epäilyttävältä, koska radiohan se reissaa ihmisten mukana liikennevälineissä ja soi sellaisissakin paikoissa, joihin television piuhat eivät ulotu. Mutta riittääkö radioille evästä, kun televisiokanavatkin päättivät monistua? Tässä kohdenhan ei puhe ole vain mainostuloista vaan myös sisällöstä!

Pakkoliikkeitä urheilukanavalla

Kun aihepiiriltään laaja-alainen koti- ja ulkomaanuutisointikin tyytyy pitkälti tiettyjen teemojen mediariippumattomaan toistoon, kuinka kummassa urheilumaailma yksin poikisi pelikatkoitta persoonallista, omalle kanavalle vangitsevaa puhuttavaa?

Urheilua en isommin seuraa, mutta olen antanut itselleni kertoa, etteivät aktiiviset sohva- ja nojatuolilajien harrastajatkaan ihmeemmin kiittele elämänsä saaneen uutta sisältöä, kun television digiaikaistuminen toi heille kokonaan oman kotimaisen kanavan. Kiittämättömiä ihmisiäkö?

Kärkevästi sanottuna: salibandy on toki suosittu kuntoilumuoto, mutta moniko ihastuu seuraamaan sitä televisiosta? Kanavalle itselleen tällaisten lajien seuraaminen muodostuu kuitenkin sarjaksi pakkoliikkeitä, sillä todella suosittujen televisiolajien lähetysoikeudet kahmitaan suurille kansallisille kanaville, joille ne päätyvät jo rahasyistäkin. Puheet siitä, että urheilu lakkaisi uusien kanavien myötä sotkemasta niiden lähetysaikatauluja tuntuvatkin taas lähinnä toiveajattelulta ja digitelevisioiden puutteessa muutenkin korkeintaan "tulevaisuusvisiolta".

Kun vastaanottopää puuttuu

Sama sisältöhaaste rasittaa helposti myös radiota. Ostosisällön varassa edelleenkin eetterissä porskuttava Sport.fm on vieläpä valinnut itselleen erikoisen, mutta sinänsä myös erittäin kunnioitettavan konseptin. Sen runko ei ole koottu musiikista vaan puheesta "vahvojen vuorovaikutustilanteiden ja mielenkiintoisten persoonien välityksellä".

Ajatus on vallan sykähdyttävä kaikkien hittiputkiradioiden keskellä! Tavaksihan on valitettavasti tullut uskoa, että kuulijan viihdeputkisto alkaa yskiä radion kannalta kohtalokkaasti, ellei se pariminuuttisten uutislähetystensäkin taustalla soita jonkinlaista pompotusta. Mutta sykähdyttää ajatus tai ei, Suomesta ei kovasta yrittämisestä huolimatta ole kasvanut mediamaana uutta USA:ta. Osayleisöjä kalastelevan median saalis jää väestösyistä auttamatta määrällisesti pieneksi - etenkin, jos kenttä on vieläpä jaettu usean kilpailijan kesken.

Ja mitä tulee tunnelmia sähköisesti välittäviin "mielenkiintoisiin persooniin", on niilläkin yleisön reaktioista päätellen sangen rajoitettu yksikköluku harvoine mertarantoineen, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö samaan yltäisi tilaisuuden saadessaan moni muukin. Tilaisuuksia vain tarjotaan vähän - juuri siksi, että suuren yleisön suosikkikanaviakin on suppeasti. Näinpä ei olekaan pitkä aika esimerkiksi siitä, kun omaperäisiä lauseita rakkaudella viljelevän formulaselostajan vaihtuminen nostatti jotakuinkin kansallisen hälyn, osin toki lööppienkin sitä lietsoessa.

- Ehkä voisi sanoa, että korvienkin välissä on välillä pönttömäinen tunnelma, kertovat sitaattikokoelmat Matti Kyllösen joskus tuumineen selostuksessaan - ties mihin liittyen. Mutta mitä tuohon enää lisäämään? Saakoon vain muuan ajatus pöntön sisältä tekstuaalisen asun:

Joskus tosissaan tuntuu siltä, että ainakin mediamaailman moguleiden mielestä kaiken maailman kanavatungoksessa itse kunkin oma pää olisi suotavaa vaihtaa 24tuntia vuorokaudessa palvelevaan vastaanottimeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?