Ruotsalaisten kokemukset kertovat: - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tekstiviesteistäkin voi tulla riippuvaiseksi

- Oletko tekstiviestiriippuvainen, tiedustelee ruotsalainen iltapäivälehti online-lukijoiltaan. Kun runsaat 15 600 vastausta on rekisteröity, riippuvaiseksi on ilmoittautunut useampi kuin joka kahdeksas.

3.1.2002 11:33

Nettiriippuvuus, pornoaddiktio ja pelihimo. Eikä siinä jo ole kylliksi esimerkkejä tavoista, joilla ote voi päästä heltiämään online-maailman lumoissa? Ruotsalaisten mielestä näiden lisäksi on puhuttava nyt tekstiviestiriippuvaisuudesta.

- Oletko mielestäsi sms-riippuvainen, kysyy ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet sivuillaan. Torstaina aamupäivällä vastauksia oli kirjattu yhteensä jo runsaat 15 600. Myöntävästi oli vastannut 17,6 prosenttia.

Viestintä voi karata käsistä

Mikä sitten on tekstiviestiriippuvaisuuden raja? Sen määrittelevät vastaajat itse gallupin toisessa kysymyksessä. Siihen oli torstaina aamupäivällä vastannut miltei 14 600 lukijaa. Heistä runsaat kahdeksankymmentä prosenttia sanoi lähettävänsä enintään viisi tekstiviestiä päivässä, kun 5-15 viestiä lähettäneitä oli 14,5 ja yli viisitoista viestiä lähettäviä 3,7 prosenttia.

Aiheesta laaditussa artikkelissa 17-vuotias ruotsalaistyttö kertoo lähettäneensä pahimpina päivinä jopa 60 tekstiviestiä. Hän sanoo, ettei huomannut riippuvuuttaan ennen kuin eräänä päivänä unohti puhelimensa kotiin. Tytön mukaan tekstiviestit hallitsivat hänen elämäänsä niin, että olipa hän tekemässä mitä tahansa, saapuva viesti keskeytti aina muut puuhat.

- Oli kuin olisi saanut lahjan, tyttö sanoo ja kertoo tarttuneensa matkapuhelimeen aina kun olo tuntui ikävältä tai oli vaikkapa vaikea saada unta. Hänen mukaansa valveilla vietetystä ajasta kului päivittäin "noin puolet puheluihin, tekstiviesteihin ja kännykkälogojen lataamiseen". Puhelinlasku oli pahimmillaan 16000 kruunua kuukaudessa.

Toiminnastakin voi tulla riippuvaiseksi

Suomen A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelussa riippuvaisuudesta kerrotaan, että se voi muodostua niin erilaisiin aineisiin kuin tekemiseenkin, josta ihminen tuntee saavansa nopeasti jonkinlaista tyydytystä. Kyse voi olla vaikka seksistä siinä kuin shoppailustakin.

- Päihderiippuvuuden tavoin toiminnallisiin riippuvuuksiin liittyy voimakasta halua tai pakkoa, kyseisen toiminnan hallinnan heikkenemistä ja sen lopettamisen vaikeutta. Tyypillistä on myös, että toimintaa jatketaan sen tuottamista suuristakin haitoista huolimatta. Vaikka toiminnallisissa riippuvuuksissa ei nautita mitään kemiallista ainetta, aivojen välittäjäaineiden tasolla niiden tuottamat reaktiot ovat samansuuntaisia kuin päihteitä nautittaessa, kirjoittaa sosiaalipsykologi Anja Koski-Jännes Päihdelinkin Riippuvuuslinjalla.

Toiminnallisilla riippuvaisuuksilla, jotka esimerkiksi alkoholin liikakäytön tavoin eivät välttämättä näy ihmisen ulkoisessa olemuksessa, tavoitellaan hyvinkin erilaisia asioita mielihyvän ohella. Kyse voi olla vaikkapa turvallisuuden tunteen tai pienen seikkailun hakemisesta. Monille riippuvaisuus muodostuu kuitenkin araksi asiaksi, josta puhuminen on vaikeaa. Näin näennäisesti sosiaalinenkin toiminta saattaa siten merkitä lopulta myös eristäytymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?