Poliisi varoittaa afrikkalaisista avunpyynnöistä ja liiketoimia koskevista ehdotuksista, joita tuntemattomat henkilöt lähettävät muun muassa sähköpostilla. Ilmiö tunnetaan nimellä "nigerialaiskirjeet".
Syksyn aikana keskusrikospoliisin tietoon on tullut kaksi uutta petostapausta, joissa suomalaisilta on onnistuttu huijaamaan yhteensä yli kolme miljoonaa markkaa. Muutama viikko Afrikkaan sopimuksen tekoon matkustanut suomalaismies joutui puolestaan rikollisliigan kidnappaamaksi ja pahoinpitelemäksi.
Keskusrikospoliisin mukaan uusissa petoksissa on kyse peitetarinoihin perustuvasta huijausmuodosta. Niin sanottuja "nigerialaiskirjeitä" on lähetelty petostarkoituksessa jo toistakymmentä vuotta. Suomalaisiltakin niiden avulla lienee huijattu jo kymmeniä miljoonia markkoja.
Avunpyynnöstä asekauppaan
Nigerialaiskirjeistä on liikkeellä lukuisia eri versioita. Lähettäjänimiäkin on monia. Viestejä saapuu poliisin mukaan sähköpostilla, faksilla ja jopa tavallisina kirjeinä. Kirjeissä luvataan suuria palkkioita, mikäli vastaanottaja auttaa lähettäjää tai ryhtyy tämän kanssa liiketoimiin.
Peitetarinoiden aiheina ovat muun muassa "avunpyyntö", "timantti- tai asekauppa", "mustat dollarit", "perintö" ja "rahansiirto". Peitetarina ja huijauksen toteutus kulisseineen ovat usein niin vakuuttavia, että uhrin on vaikea uskoa joutuneensa rikoksen kohteeksi.
Keskusrikospoliisi kertoo netin käytön lisääntyneen kansainvälisten hämärien tarjousten teossa. Huijaukset eivät myöskään enää liity aina suoraan Nigeriaan. Rikollisilla on maailmanlaajuinen verkosto, jolla on soluja ainakin Etelä-Afrikassa, Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Osa rikollissoluista harrastaa myös kidnappauksia.
Suomalainen kidnapattiin Afrikassa
Syksyllä suomalainenkin joutui rosvojen käsiin, mutta selvisi sentään vähällä. Aseistautuneet rikolliset vapauttivat hänet runsaan vuorokauden kestäneestä vankeudesta. Etelä-Afrikan poliisiviranomaiset jatkavat jutun tutkintaa.
Suomalainen mies kertoi olleensa sikäläisen suuren pankin "vierasmajassa", kun havaitsikin joutuneensa useiden aseistautuneiden miesten vangiksi. Hänelle uskoteltiin, että pankin edustajat oltiin myös kidnapattu, kun rosvot olivat saaneet tietää tulevasta rahansiirrosta. Suomalaista vaadittiin järjestämään itsestään lunnasrahoja. Kun tämä ei itsenäisyyspäivän vuoksi onnistunut, häntä pahoinpideltiin ja hänen henkeään uhattiin.
Viime vuosina Etelä-Afrikassa on tullut poliisin tietoon useita tällaisia tapauksia, joista yhdessä uhri surmattiin.
Petettyjä vaikea auttaa
Juttujen selvittäminen ja menetettyjen rahojen takaisinsaanti on poliisin mukaan erittäin vaikeaa. Suomen poliisin toimivaltuudet kattavat vain Suomen alueen. Virka-avun pyytäminen on hidasta, eikä sekään aina tuota toivottua tulosta.
Kirjeiden lähettämiseenkään poliisi ei voi puuttua, sillä niiden lähettäminen ei ole laitonta. Laittomuudet alkavat vasta sen jälkeen, kun rikolliset ovat saaneet yhteyden uhriin.
Poliisi toivoo, että kansalaiset eivät vastaisi saamiinsa viesteihin. Kirjeiden lähettäminen ei lopu niin kauan kuin joku niihin vastaa, poliisi korostaa ja ehdottaa viesteille normaalia roskapostin käsittelyä.
Lisäksi poliisi toivoo yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat vastanneet kirjeisiin ja ryhtyneet niiden johdosta toimiin. Joissakin tapauksissa poliisi on onnistunut estämään vahinkojen syntymisen saatuaan riittävän ajoissa tiedon meneillään olevista neuvotteluista.
Lisätietoa nigerialaiskirjeistä löytyy muun muassa keskusrikospoliisin verkkosivuilta. Lisäksi tietoa voi etsiä netisä hakusanalla "scam letters".