Turun Open Source -selvitys valmistui

Turun kaupungin tietotekniikkaosasto selvitti, onko Linux + Open Office -yhdistelmästä sen hallinnon työasemastandardiksi. Vastaus on kyllä: suositus on siirtyä Open Office -toimistosovelluspaketin käyttöön 2003 loppuun mennessä ja pidemmällä aikavälillä myös Linuxin käyttöön työasemien käyttöjärjestelmänä.

19.12.2001 15:58

Turun kaupungin tietotekniikkaosaston selvitys avoimen lähdekoodin vaihtoehtoista Microsoftin ohjelmistoille on valmistunut. Selvityksessä on arvioitu lähinnä Open Office-toimistosovelluspaketin toimivuutta Red Hat -työasemalle asennettuna sekä pääteyhteyksien ja muun muassa Turun Hansa -taloushallintaohjelmiston toimivuutta kyseisessä Linux-versiossa.

Selvityksen keskeinen sisältö on se, että kaikki tekijät huomioonottaen tietotekniikkaosasto suosittelee siirtymistä Open Officen käyttöön vuoden 2003 loppuun mennessä. Pidemmällä aikavälillä selvitys suosittaa siirtymään Linuxin käyttöön myös työasemissa.

Lähtötilanne vaikuttaa Linuxille edulliselta

Virkamiestyönä tehty selvitys keskittyy kohtalaisen arkisten asioiden kuten ohjelmien ominaisuuksien ja käytettävyyden arviointiin. Lisäksi on arvioitu hallintokäytössä tärkeiden terminaalisovelluksien toimivuutta. Pääteyhteyksillä on hallinnossa pari tuhatta käyttäjää.

Selvityksen pääpontimena on ollut raha.

- Vuositasolla kyse on noin 3,5 miljoonasta markasta. Tämä summa kannettaisiin joka vuosi Microsoftin pussiin, kertoo Turun kaupungin tietohallintopäällikkö Heikki Kunnas.

Konekannan uusimistarvetta on kaupungin sisäisissä selvityksissä arvioitu käyttämällä laskentaperusteena Microsoft-käytöjärjestelmäiselle koneelle kolmen vuoden ja Linux -koneelle neljän vuoden käyttöikää.

Kunnaksen mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa avoimen lähdekoodin vaihtoehdot on havaittu lähtökohtaisesti hyvinkin käyttökelpoiseksi vaihtoehdoksi. Seuraavaksi tehdään jatkoselvityksiä, joissa saavutettua tasoa tarkennetaan.

Red Hat on Kunnaksen mukaan valittu testin kohteeksi yksinkertaisesti sen takia että se on suosituin levitysversio. Se ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto ja jatkossa jokin toinen levitysversio saattaa osoittautua paremmaksi vaihtoehdoksi.

Migraatio maksaa

Siirtymävaiheen kustannukset ovat joka tapauksessa valtaisat.

- Turussa on tällä kuluvalla viikolla tarkastettu väitöskirja, joka osoittaa sen, että suuri rahanreikä tietotekniikassa on ohjelmistojen jatkuva vaihtaminen. Ohjelmistoja ja niiden versioita vaihdetaan niin tiuhaan että ihmiset eivät ehdi vauhtiin mukaan. Kaiken kaikkiaan olisi edullista jos tilannetta saataisiin hieman rauhoitettua, jotta käyttäjät voisivat rauhassa opetella käyttämiensä ohjelmistojen tarvittavat ominaisuudet ja ohjelmistokehitystä voitaisiin tehdä tietystä, selkeästä tilanteesta käsin, Kunnas pohtii.

- Ensimmäinen vuosi ei välttämättä tuo säästöä koska muutos on joka tapauksessa kallis. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka Linuxiin siirtymistä ei tehtäisi, Turussa edessä on joka tapauksessa toinen, ehkäpä hieman kevyempi siirtymäprosessi, Windows XP -käyttöjärjestelmään siirtyminen, Kunnas muistuttaa.

Kunnas tähdentää vielä, että XP-migraation tapauksessa olisi perusteltua siirtyä Active Directoryn käyttöön. Tämä muutos puolestaan työllistäisi joka tapauksessa tietohallintoa.

Turun kaupungilla on hallintokäytössä noin 3 000 työasemaa.

Ei herätä intohimoja

Turun kaupungin tietohallinnon johtoryhmä on käsitellyt asiaa käsitellyt keskiviikkona. Periaatteellista vastustusta ei avoimen lähdekoodin ohjelmistoja vastaan ollut.

Päätöksenteko on kuitenkin joka tapauksessa vaikeaa ja monimutkaista näinkin merkittävässä kysymyksessä. Kunnaksen mukaan asiassa ei kuitenkaan tunnu kenelläkään olevan poliittisia intohimoja - asiat käsitellään asioina.

Kunnaksen mukaan yllättävää on ollut se, että missään suunnassa ei ole törmätty "ei käy" -asenteeseen ja miten runsaasti valmiuksia eri yhteistyöyrityksillä on Linux-ympäristön tukemiseen.

- Prosessin kuluessa paljastui muun muassa, että windows-ohjelmistaan tunnettu Tekla käyttää kehitysympäristönään Linuxia, Kunnas kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?