Kuluttajalla ei suojaa, jos tiedosto soittaa Afrikkaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pornosaitilta hypännyt tiedosto soitteli perheelle 5 000 markan laskun

Maailmalla, myös Suomessa jo tutuksi tullut eteläafrikkalaisen eroottisen sivuston kautta leviävä exe-tiedosto soitteli kontiolahtelaiselle perheelle kymmenessä päivässä 4 864 markan laskun. Viime heinäkuussa koneen saastuttanut eväste teki tekosensa 20.-30. heinäkuuta välisellä ajalla.

29.10.2001 15:30

Karjalainen-lehden mukaan Kontiolahden Lehmossa asuva perhe koki elokuussa ikävän yllätyksen, kun normaalin noin 600 markan puhelinlaskun sijaan tuli lasku, jonka loppusumma oli yli 5 400 markkaa. Omatoimisesti puhelinverkkoyhteyden ja automaattisen yhteydenoton rakentanut tiedosto kohteli rukkaskädellä perheen lomakassaa.

Puhelinlaskussa oli verkkotunnuksettomia ulkomaanpuheluita 4 864,40 markan edestä yhteen ja samaan 002394419-alkuiseen soittosarjaan.

Vieraalla oli helleaikana täysi työrauha. Kun automatiikka katkaisi yhteyden, koneelle tunkeutunut tiedosto avasi sen heti uudelleen. Lasku koostui puolen tunnin pituisista ja markan 300 hintaisiksi tulleista linjayhteyksistä.

Ennakkotapausten perusteella sekä paikallinen puhelinyhtiö että Jippii Oyj:n omistama NIC kieltäytyivät korvaamasta evästeen aiheuttamia vahinkoja.

Kaikki vastuu on internet-yhteyden käyttäjällä itsellään. Puhelinlaskulleen maksajaa etsineelle perheelle tämä oli järkytys. Karjalaisen uutisessa pc:tä käyttänyt perheen 17-vuotias poika kieltää asioineensa aikuisviihdesivuilla.

Yleisenä turvaohjeena vapaa-ajan surfailuun on, että selainasetuksista kytketään java-konsolit ja -tunnistimet pois päältä vähänkin epäilyttävissä yhteyksissä (Explorer: näytä/internet-asetukset/lisäasetukset). Myös esimerkiksi nettisivujen flash-komponenttien mukana voi tulla viruksia ja tietorosvoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?