Applelta uudet iMac-päivitykset tulossa? - Digitoday - Ilta-Sanomat

IBM julkisti gigahertsin G3-prosessorin

Julkaistu: 16.10.2001 13:49

IBM:n uusi G3 750FX PowerPC-prosessori pyörii 700 megahertsin - gigahertsin kellotaajuudella ja siinä on 512 kilotavun L2-cache. Uusi prosessori on tarkoitettu päivitykseksi G3:sta jo käyttäviin mikroihin kuten Applen iMacceihin ja iBookeihin sekä sulautettuihin järjestelmiin, kertoo MacCentral.

Uusi 750 FX Power-PC-prosessori on erittäin pienikokoinen ja virtapihi. Sen tehonkulutus on vain 3,6 wattia 800 megahertsin kellotaajuudella. Siksi se sopii erinomaisen hyvin kannettaviin mikroihin.

Prosessori on hyvin pienellä piinpalasella: 39 miljoonaa transistoria on saatu mahdutettua 34,6 neliömillimetrin alalle.

750 FX-prosessori onkin valmistettu IBM:n uusimmalla prosessoritekniikalla: se on 0,13 mikronin kuparilevytekniikalla ja Soi-tekniikalla (Silicon on insulator) toteutettu. Lisäksi siinä on käytetty IBM:n uutta Silk-teknologiaa.

Prosessori tulee tuotantoon tammikuussa 2002.

Järjestelmän optimointi

750FX:n tavoitteena on optimoida järjestelmän suorituskykyä. Prosessorissa on kaski kertaa aiempia malleja suurempi 512 kilotavun toisen tason välimuisti. Lisäksi systeemiväylän kellotaajus kaksinkertaistettiin 200 megahertsiin. Väylänopeuden noston lisäksi IBM on myös leventänyt väylää noin neljänneksellä.

Apple käyttänee uutta prosessoria mahdollisimman nopeasti iMacin ja iBookin päivittämiseen.

Applen ongelmana on vain saada Motorola - toinen PowerPC-prosessorien valmistaja IBM:n lisäksi - valmistamaan yli gigahertsin taajuuteen yltäviä G4-prosessorita ennenkuin se voi julkistaa uudet iMacit ja iBookit. Muuten oltaisiin Applen kannalta hankalassa tilanteessa sikäli, että sen ammattikäyttöön tarkoitettujen lippulaivatuotteiden kellotaajuudet olisivat alhaisempia kuin kuluttajamallien.

Toisaalta uusi G5-prosessori ehtinee esittelyvalmiiksi jo vuoden alun Applen perinteiseen julkistustilaisuuteen San Franciscon MacWorld-tapahtumaan.