Digitaalisesti painettavat lehdet ovat Kainuun Sanomat, Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat. Kokeilu alkoi 1.10. ja päättyy 31.3., ja tänä aikana kokeilun tilaajat saavat lehtensä ilmestymispäivänä. Hankkeessa ovat mukana Atkos, UPM-Kymmene, Metso Paper, Posti ja Man-Roland Finland.
Digipainamisprojektin ensisijaisena tavoitteena on selvittää, löytyykö maakuntalehtien digitaaliselle painamiselle liiketoimintamahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla. Tämä edellyttää mm. lehden tuotantoprosessin ja logistiikan optimointia toimituksesta digitaaliseen painoon ja painosta lehden tilaajille.
Digitaalinen painaminen mahdollistaa lehden painamisen ilman tulostusfilmejä, lehti oikeammin tulostetaan ja se tekee painamisen riippumattomaksi etäisyyksistä. Tarvitaan vain riittävän nopea datasiirtolinja. Lehti siirretään tiedostona vaikkapa Rovaniemeltä Helsinkiin dataverkkoa pitkin, jonka jälkeen lehti "tulostetaan" painossa ja jakelu hoidetaan paikallisesti.
Suomen kaltaisessa laajassa maassa maakuntalehtien jakelukustannukset pääkaupunkiin ovat suuret ja pohjoisen lehtien ilmestyminen venyy Alma Median tapauksessakin vasta seuraavalle päivälle. Digitaalinen painaminen poistaa ainakin teoriassa nämä ongelmat. Digipainaminen on kalliimpaa kuin perinteinen painaminen isoissa sarjoissa. Toisaalta digipainossa voidaan vedostaa lehdestä vaikka yksi ainoa kappale edullisesti.
Lehden sivu on kooltaan 85 prosenttia sanomalehtipainossa painetun lehden sivukoosta, kauttaaltaan nelivärinen,
-Tulevaisuudessa digitaalista painatuskapasiteettia voidaan hyödyntää esimerkiksi lentokentille menevien sanomalehtien painamiseen tai tarjota koti- tai ulkomaisten lehtien numeroita paikallisesti painettuna, jos hajauttamiseen löydetään kustannustehokas tapa, Alma Median Alpressin levikkijohtaja Maija-Liisa Pennanen kertoo.
Alma Media pilotoi digitaalista painamista Lapin Kansan Saariselän-painoksella viime vuoden syyskuusta tämän vuoden helmikuuhun. Kokeilussa painettiin lehti kokonaan nelivärisenä alueen 70 tilaajalle puolen vuoden ajan.