Käräjäoikeus päätti: - Digitoday - Ilta-Sanomat

Jippiin on poistettava laittomat sarjanumerot sivuiltaan

Helsingin käräjäoikeus on BSA:n vaatimuksesta määrännyt Jippii Groupin poistamaan palvelimeltaan asiakkaansa levittämät tietokoneohjelmien sarjanumerot.

21.9.2001 17:10

Business Software Alliance hakemukseen perustuen käräjäoikeuden mukaan Jippiin on 300 000 markan sakon uhalla poistettava palvelimeltaan ohjelmien sarjanumeroita, joiden avulla voidaan asentaa laittomia ohjelmakopioita.

BSA oli pyytänyt jo aiemmin Jippiitä ja tuntematonta sivuston ylläpitäjää poistamaan sarjanumerot, mutta kumpikin oli siitä kieltäytynyt.

Sivusto sisältää useita kymmeniä sarjanumeroita muun muassa Adobe Acrobat-, Autodesk AutoCAD-, Macromedia Authorware- ja Windows-ohjelmistoihin.

- Sarjanumeroiden jakamisella verkossa ei ole muuta tarkoitusta kuin mahdollistaa ja helpottaa laittomien ohjelmistokopioiden valmistamista. Näin ollen sarjanumeroiden verkkolevitys pahentaa piratismiongelmaa entisestään, BSA Finlandin puheenjohtaja Jari Heikkinen sanoo.

- Tälläkin hetkellä internet-palveluntarjoajat, Jippii mukaan lukien, saavat omien toimitusehtojensa mukaisesti asiakastaan kuulematta poistaa tällaisen aineiston, estää sen käytön tai sulkea kyseisen palvelun. Tähän Jippii ei kuitenkaan suostunut, joten asiaan haettiin ratkaisua oikeudessa, BSA:n oikeusasioita hoitava asianajaja Tapio Susiluoto toteaa.

- Katsomme myös Jippiin olevan vastuussa toiminnan aiheuttamasta vahingosta, koska se oikeudenhaltijoiden pyynnöstä huolimatta on sallinut aineiston levittämisen.

Käräjäoikeuden päätös on annettu väliaikaisena vastapuolta kuulematta. Lopullinen päätös on odotettavissa lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?