Microsoft julkaisi IE 6:n

Internet Explorer on julkaistu ja ladattavissa. Loppujen lopuksi kyse on samasta selaimesta, joka tulee osana uutta Windows XP:tä kun se tulee kauppoihin. Sunin Javaa selaimessa ei ole, mutta toinenkin yllätys on: ensimmäisen kerran uutuutta kehuessaan Microsoft viittaa World Wide Webin kehittäneeseen W3C-konsortioon.

Julkisuuden kirkkaimpaan valokeilaan - tai kuulustelulampun paahteeseen - Windows XP:llään valmistautuva Microsoft on julkistanut viime yönä uuden version markkinoita johtavasta Internet Explorer -selaimestaan.

Internet Explorer 6 on ladattavissa Microsoftin sivuilta.

Microsoftin aiemmista viesteistä poiketen kyse on samasta selaimesta joka tullaan toimittamaan Windows XP-käyttöjärjestelmän osana. Niinpä IE6 kertoo käyttäjille jotain tuleven Windows XP:n toiminnasta ja käyttölogiikasta jo ennen sen julkaisemista.

Paljon uutta - vaan ei Javaa

Rapakon takaiset mediat kommentoivat uutuudessa lähinnä kahta asiaa: sitä, miten suuri askel Microsoftin uudet mediaominaisuudet ovat selainmarkkinoiden valloittamisen kannalta ja sitä, miten Sunin Javan poisjättäminen levityspaketista vaikuttaa asioihin. Microsoft on lisännyt pakettiin oman variaationsa teemasta.

Kiinteiden Internet-yhteyksien käyttäjillä on luonnollisesti mahdollisuus ladata muutaman megatavun paketti Sunilta jälkeenpäinkin jos sitä tarvitsee. Tilanne on toinen suuren, hiljaisen, modeemiyhteyttä käyttävän enemmistön kohdalta.

Tutkimusten mukaan vain muutama prosentti tästä ryhmästä todella käyttää Javaa mihinkään. Kääntöpuolena on tietysti se, että jos aiemmin ainoasta käyttöjärjestelmäriippumattomasta ohjelmointikielestä tulee tällaisen kilpailuasian takia torso, asiassa häviävät kaikki.

IE6:sta on myös hävitetty tuki Netscapen tyylisille laajennuksille, plugineille. Esimerkiksi Applen Media Playerin asentaminen IE6:n päälle vaatii hieman kikkailua. Tällaiset tekijät, olkoonkin, että niitä perustellaan käyttöjärjestelmän ja selaimen hallittavuudella, ovat omiaan nostattamaan uudestaan syytteitä monopoliaseman vahvistamisesta kilpailua rajoittavin keinoin.

Hyvääkin on

IE 6 on ensimmäinen selain, jonka yhteydessä yhtiö mainitsee taikasanat World Wide Web Consortium (W3C). Aiemmin Microsoft on käsitellyt World Wide Webin alkujaan kehittänyttä ja HTML-standardin luonutta järjestöä hyvin vähän ja silloinkin viitteellisesi. Yleensä Internet Explorer-selainten hienot lisäominaisuudet ovat ainakin jossain määrin rikkoneet W3C:n standardeja ja suosituksia.

Tämä kehitys on auttanut Internet Exploreria saavuttamaan markkinoiden ykkösaseman eriskummallisella tavalla. Jos suurin osa käyttää selainta, joka on joiltakin osiltaan standardin kanssa epäyhteensopiva, ainakin markkinaorientoituneet tahot tekevät sivunsa tällöin sivunsa mieluummin toimiviksi tämän epästandardin selaimen kuin standardin kanssa.

Nyt IE6:ssa on tuki selailun turvallisuuden hallintaa helpottavalle Platform for Privacy Preferences (P3P) -tekniikalle, jonka W3C-konsortio on kehittänyt. Sen seurauksena erilaisten salausmenetelmien ja muiden turvallisuusominaisuuksien joustavaa hallintaa selaimessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?