"Kyseessä työtapaturma" - Digitoday - Ilta-Sanomat

Jippiin uusi digikuvasivusto ratsastaa Makupalojen sisällöllä

Internet ja tekijänoikeudet -aiheinen keskustelu saa uuden esimerkkitapauksen Jippiin ja Ifin uudesta valokuvausaiheisesta sivustosta, johon on kopioitu luvatta Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tekemään sisältöä luvatta. Tällä kertaa kyse lienee työtapaturmasta - tapaus kuitenkin osoittaa, että tekijäoikeuslaki tunnetaan huonosti jopa ammattipiireissä.

4.6.2001 11:28

Jippii avasi viime perjantaina yhteistyössä Ifi Oy:n kanssa uuden valokuva-aiheisen sivuston, jossa on käyttäjän kannalta mielenkiintoisia ominaisuuksia. Palveluun rekisteröitynyt saa muun muassa 30 megatavua levytilaa käyttöön digikuviaan varten.

Sinänsä mielekkään ja hyödyllisen sivuston sisällön suunnittelussa on sattunut kömmähdys, joka rikkoo selkeästi tekijänoikeuslakia. Jippiin sivuilta löytyvä valokuvausaiheinen linkkilista on nimittäin miltei identtinen HTML-koodia myöten Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämän maanmainion Makupalat-linkkisivuston valokuvauslinkistön kanssa. Jippii ei ole pyytänyt lupaa linkistön kopioimiseen Hämeenlinnan kaupunginkirjastolta.

Makupalojen lista löytyy osoitteesta www.makupalat.fi/valokuva.htm ja Jippiin lista osoitteesta photo.jippii.fi/valokuvauslinkit.html. (Päivitys kello 13.40.: Jippiin linkkisivu on poistettu ja siihen osoittava linkki on muutettu osoittamaan Makupalojen valokuvalinkkisivulle.)

Kyseessä työtapaturma

Jippii Groupin vt. viestintäjohtaja Petteri Järvisen mukaan tapauksessa on sattunut työtapaturma. Sivustoa rakennettaessa on kysytty lupa Kamera-lehdeltä heidän sivustonsa linkkien käyttämiseen ja oletettu erheellisesti, että lupa koskee myös Makupalojen linkistöä.

- Näinhän asia ei voi olla, koska Kamera-lehti ei voi tietenkään myöntää lupaa sellaisen sisällön käyttöön, johon sillä ei ole tekijänoikeuksia, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan tapaus ratkaistaan joko poistamalla linkistö tai hankkimalla siihen lupa Hämeenlinnan kaupunginkirjastolta.

Tekijänoikeuslaki suojaa myös koottua tietoa

Vuonna 1991 tekijänoikeuslain 49§ muutettiin siten, että se laajentaa tekijänoikeuden myös tietoon, joka muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden:

Luetteloa, taulukkoa, ohjelmaa ja muuta sellaista työtä, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, ei valmistajan suostumuksetta saa jäljentää, ennen kuin kymmenen vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona työ julkaistiin. Suoja-aika päättyy kuitenkin viimeistään silloin, kun 15 vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona työ valmistui.

Laki siis kieltää suurien tietomäärien kopioimisen ja hyödyntämisen sellaisenaan. Tässä tapauksessa lakia siis rikottiin sillä tavoin, että linkistö sellaisenaan kopioitiin toiselle sivustolle. Kamera-lehti, jolta lupa kysyttiin, näyttää hyvää esimerkkiä toimimalla itse oikein. Sen sivuilta on lyhyt linkki Makupalojen valokuvausaiheiselle linkkisivustolle ja linkki avaa Makupalat uuteen ikkunaan.

Mitkä Makupalat?

Makupalat on saanut alkunsa Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa työskentelevän Sirpa Kalliokosken uraauurtavasta työstä. Hän kokosi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston sivuille suuren määrän linkkejä laadukkaiksi katsomiinsa Internet-sivustoihin. Loppuvuonna 1999 huomattiin, että linkistön päivittäminen ja ylläpitäminen kasvaa liian suureksi urakaksi ja linkistö päätettiin poistaa kirjaston sivuilta.

Internetin käyttäjät kuitenkin hukuttivat kirjaston palautteeseen, jossa linkistöä toivottiin takaisin. Näin myöskin tapahtui. Tällä hetkellä Makupaloja hoitavan suunnittelija Ulla Karilan mukaan työvoiman tarve on ratkaistu siten, että Makupalat on sidoksissa Hämeenlinnalaisten tietotekniikka- tietoliikenne- ja alueen kuntien muodostaman Seutukeskus Oy Hämeen omistamaan Aina Oy-portaaliyhtiöön. Sitä kautta saadaan osaksi rahoitettua Makupalojen Hämeenlinnan kirjastolle aiheuttama lisätyö, joka palvelee määrällisesti lähinnä muita kuin Hämeenlinnalaisia jälkeen kirjasto.

Aiemmin kirjaston sivuston alla ollut linkistö on saanut alkuvuodesta oman, helposti muistettavan osoitteen www.makupalat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?