R5 Generation -koulutusohjelmisto Helsingin yliopiston t&k-käyttöön

Suomalainen R5 Vision etenee verkko-opetusohjelmistollaan R5 Generation. Uusin yhteistyökumppani on Helsingin yliopiston mediakasvatuskeskus.

31.5.2001 15:14

Helsinkiläisen R5 Vision Oy:n verkkopohjainen koulutusohjelmisto R5 Generation tulee Helsingin yliopiston mediakasvatuskeskuksen käyttöön. Oppimisympäristö toimii tutkimuksen ja kehittämisajatusten kokeilualustana.

Tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla.

Ensi alkuun suomalainen tutkimus joutuu haastamaan Yhdysvalloissa kehitetyn osaamisen.

- Toukokuun World Education Marketissa Kanadassa nähtiin, että Pohjois-Amerikka on tällä hetkellä reippaasti edellä e-learning-palvelujen tuottamisessa. Siellä markkinat ja toteutus ruokkivat tutkimusta ja tuotekehitystä, täällä toimitaan toisin päin, R5 Visionin varatoimitusjohtaja Petri Kantola kertoo.

Kantolan mukaan Suomesta kuitenkin löytyy paljon teknistä ja pedagogista huippuosaamista, ja Suomella on hyvät mahdollisuudet menestyä maailman e-learning-markkinoilla.

- Nyt olisi kuitenkin aika konkretisoida osaaminen käytännön ratkaisuiksi, lähteä rohkeasti toteuttamaan isojakin hankkeita esimerkiksi kansallisen yhteistyön avulla, Kantola arvioi

Verkko-opetusta tutkiva ja sen menetelmiä kehittävä Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen mediakasvatuskeskus sekä verkkopohjaiseen koulutusteknologiaan erikoistunut ohjelmistoyritys R5 Vision Oy yhdistävät asiantuntemustaan. Tavoitteena on hyödyntää osapuolten erityisosaamista sekä verkko-opetuksen tutkimuksessa että tieto- ja viestintä-tekniikan suunnittelussa.

- Mediakasvatuskeskus on ihanteellinen yhteistyökumppani kun puhutaan verkkopedagogiikasta ja koulutussektorin tulevaisuuden tarpeista, Kantola lisää.

Verkkotutkimus ennakoi "merkittäviä mahdollisuuksia"

Yhteistyösopimukseen kuuluu R5 Visionin verkkopohjaisen koulutusohjelmiston R5 Generationin asentaminen mediakasvatuskeskuksen käyttöön.

- Yhteistyö antaa meille arvokasta näkemystä ohjelmistojemme kehittämiseen. Pyrimme teorian ja käytännön jatkuvaan vuorovaikutuksen. Tällainen prosessi merkitsee meidän osaltamme mahdollisuutta hyvinkin nopeaan tuotekehitykseen, Kantola arvioi.

Mediakasvatuskeskuksen johtajan, kasvatustieteen professori Seppo Tellan mukaan ohjelmistoa testataan osana Mediakasvatuskeskukselle annettua tehtävää edistää mediakasvatuksen tutkimus-, opetus- ja kehittämistyötä uusilla työvälineillä.

- Tutkimme ohjelmiston toimivuutta tutkimuksessa ja opetuksessa niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin käytössä, Tella kertoo.

Uudet sovellutukset tukevat uusia oppimisteorioita

Tellan mukaan uudet tieto- ja viestintätekniikan opetussovellukset tukevat uusimman opetus- , opiskelu- , ja oppimisprosessin mukaisia toimintatapoja.

- Näissä tekniikoissa saatetaan nähdä suuriakin kehitysaskeleita lähitulevaisuudessa. Muun muassa R5 Vision kehittää ratkaisuja, jotka tuovat merkittäviä mahdollisuuksia koko alalle, Tella lisää.

R5 Generation -ohjelmisto asennettiin Mediakasvatuskeskuksen koekäyttöön keväällä 2001. Tutkimus- ja opetuskäyttöön se otetaan syksystä 2001. Yhteistyöhön kuuluvat lisäksi kehitys- ja palautepalaverit sekä verkko-opetuksen viimeisimmän tutkimustiedon käsittely. Yhteistyön laajempina tavoitteina on kehittää verkko-opetusta osana yleistä tietoyhteiskuntakehitystä.

R5 Vision sai merkittävän pääomasijoituksen viime vuoden lopulla. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, Sitra, ja Concordia Capital Ab solmivat rahoitussopimuksen R5 Vision Oy:n kanssa. Sopimus tehtiin 10 miljoonan markan pääomasijoituksesta, jossa on lisäoptio 6 miljoonalle markalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?