Onko Enderosta eläjäksi? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Onko Enderosta eläjäksi?

Menneellä viikolla julkistettu Endero Oyj:n ensimmäisen vuosineljänneksen pro forma -tulos oli odotetun kehno ? liiketappiota tehtiin runsaat neljä miljoonaa markkaa noin 18 miljoonan markan liikevaihdolla.

19.5.2001 15:59

Tulos ei ollut yllätys, sillä siitä oli annettu varoitus ja koko vuoden tavoitteitakin entrattiin jo etukäteen: liikevaihtotavoitetta laskettiin 30 prosenttia ja tulostavoite pudotettiin 10 prosentista viiteen prosenttiin eli absoluuttisina numeroina 65 prosenttia.

Tämäkin ennuste vaikuttaa vaikealta pidettävältä, ellei mahdottomalta, sillä toisen vuosineljänneksen tuloksen arvioidaan olevan myös pakkasella. Vaikka toisen neljänneksen tulos olisi odotuksia parempi eli nollilla, pitäisi loppuvuonna tehdä 35-40 miljoonan markan vaihdolla yli yhdeksän miljoonaa markkaa tulosta, eli voittoa pitäisi tehdä yli 20 prosentin vauhtia.

Tässä markkinatilanteessa ja Enderon kustannusrakenteella yhtälöllä ei ole reaalijuuria. Eikä imaginäärilaskenta juuri lämmitä osakkeenomistajien mieltä.

Kun tappioiden syömä tasekaan ei ole kaunis, herää kysymys, onko Enderosta pitkällä tähtäimellä eläjäksi. Tämän arvioimiseksi on kuitenkin ensin palattava historian aamuhämärään, joka muistuttaa paljon klassista kreikkalaisen tragedian kaavaa: sankarien hybristä seuraa jumalten kosto.

Ensin oli Terra Nova

Kari Happonen perusti Terra Nova Visualsin vuonna 1991. Ensimmäiset vuodet menivät multimediaa kehittäessä. Kasvu oli hidasta (mm. Editan sittemmin nielaisema To The Point oli pitkään Terra Novaa isompi), mutta laajentumishalua oli - niinpä Terra Nova ja ARC-Media fuusioituivat vuonna 1996, jolloin pääluku nousi huimaan yhdeksään työntekijään. Samoihin aikoihin multimedia alkoi muuttua uusmediaksi ja Terra Nova siirsi fokuksensa www-designiin ja sittemmin langattomiin ratkaisuihin.Kasvua vauhdittamaan Terra Nova sai helmikuussa 1999 sijoituksen Peter Seligsonin ja kumppaneiden Menire (joka syntyi, kun Seligson osti toimintansa lopettaneen Suomen Optiopörssin).

Sijoituksen jälkeen tahti alkoi kiihtyä nopeasti: kesäkuussa 1999 henkilöstöä oli 42 ja nimi muutettiin muotoon Terra Nova Solutions. Syyskuussa ostettiin Lemon Interactive ja väkimäärä kasvoi viidellätoista. Joulukuussa perustettiin tytäryhtiö Saksaan. Helmikuussa 2000 ostettiin runsaan 20 hengen ruotsalainen Spetsdata.

Kesäkuussa 2000 Terra Novan nimeksi vaihdettiin Endero Group Oyj ja samaan aikaan yritys osti vajaan 20 hengen Business Roboticsin. Tässä vaiheessa kaiken piti olla valmista noin 150 henkeä työllistäneen yrityksen listautumiseen ja rakettimaiseen nousuun pörssissä.

Aika oli vain ajanut ohi - NM-listan huuman huippu oli taittunut ja listautumiskandidaateilla olikin yllättäen vaikeaa; niin vaikeaa, että esimerkiksi ICL Invian ja QPR Softwaren yritykset epäonnistuivat. Niinpä Endero Groupin alkukesän 2000 sijoituskierros ja listautuminen kariutuivat.

Unelma etelämeren auringosta

Jesse Jokinen kavereineen (Ville-Matti Koskinen, Jari Noponen ja Esa Matikainen) perustivat Nedeconin vuonna 1996, kun uusmediabuumi oli alkamassa. Nuorten kauppatieteilijöiden innokkaasti vetämä yritys teki yrityksille www-sivustoja ja jo aikaisessa vaiheessa ilmoitti kansainvälisistä ambitioista.Syksyllä 1997 Jokinen esitteli yrityksen kasvustrategiaa, jonka keihäänkärkialueet olivat Etelä-Afrikka, Brasilia ja Singapore - alueita, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen suomalaisten teknologiayritysten potentiaalisimpina markkinoina.

Vuonna 1998 Nedecon fuusioitui internet-mainostoimisto Marnet Services?in kanssa ja vuonna 1999 strategian mukaisesti perustettiin osakkuusyhtiö Brasiliaan. Vuoden 1999 liikevaihto oli runsaat 16 miljoonaa ja tulos niukasti plussalla (joskin pahat kielet kertoivat, että pääomistajat olivat miltei palkatta, jotta luvut saataisin listautumisen kannalta siedettäviksi).

Nedecon onnistui listautumisessaan Terra Novaa paremmin ja meni ensimmäisenä ns. pikkuteknona NM-listalle toukokuussa 1999. Hyvin onnistuneen annin jälkeen yrityksellä oli käytössään pelimerkkejä yritysostoihin ja tahti alkoikin kiihtyä.

Kesällä 1999 ostettiin Eightball Media ja myöhemmin saman vuoden aikana tehtiin pari vähemmistösijoitusta. Alkuvuonna 2000 alkoi sitten kiihkeä rumba: tammikuussa tehtiin ja julkistettiin esisopimus yritysostosta Aasiassa, helmikuussa ostettiin konsulttitalo Sedecon Oy (jossa toimi yksi Nedeconin pääomistajista, Esa Matikainen) ja sen kylkiäisenä Globile Oy. Maalikuussa tehtiin 1:4-osakesplitti. Huhtikuussa ostettiin toinen konsulttitalo Logistix Partners Oy.

Nedeconin osake oli keväällä 2000 yksi pelimiesten suosikkipapereita. Vaihto oli pienehköä, mutta esimerkiksi helmikuinen tiedote yhteistyöstä Siemensin kanssa nosti kurssia pikavauhtia miltei 100 prosenttia. Samaten muut tiedotteet heiluttelivat kurssia rajusti.

Tappiota tehtiin koko ajan ja kassatilanne vaikeutui niin, että toukokuussa 2000 Nedecon yritti tehdä osakeannin institutionaalisille sijoittajille. Nedeconin luvut olivat kuitenkin niin murheelliset ja markkinasentimentti niin huono, että anti epäonnistui. Rahan tarve ei kuitenkaan kadonnut minnekään ja toukokuun lopussa Menire sijoitti vajaat kolme miljoonaa euroa Nedeconiin tulipaloalennushinnalla.

Meniren tultua mukaan alettiin pitää vain ajan kysymyksenä, milloin alkavat järjestelyt Nedeconin ja Enderon (aluksi vielä Terra Novan) suhteen. Spekulaatio kasvoi entisestään, kun Enderon oma listautuminen ei ottanut onnistuakseen.

Listautumisen ja vuoden 2001 välisenä aikana Nedecon ei tehnyt voittoa yhtenäkään vuosineljänneksenä. Pörssikurssi on laskenut viime kevään huipputasosta noin 95 prosenttia.

Ympäri käydään, yhteen tullaan

Tammikuun lopussa 2001 julkinen salaisuus paljastettiin.

Endero Groupin ja Nedeconin yhdistäminen julkistettiin 31.1.2001. Monimutkaisen transaktion jälkeen pölystä nousi Endero Oyj, johon yhdistettiin Nedecon ja Enderon ohjelmistoliiketoiminta ja osa ulkomaantoiminnoista.

Endero Groupiin (jonka nimeksi ilmoitettiin tulevan perinteitä kunnioittaen Terra Nova Holding) jäi mobiiliteknologia ja osa ulkomaisista tytäryhtiöistä. Endero Group omisti 60 prosenttia Nedeconista, jonka entisille osakkeenomistajille jäi 40 prosenttia yhtiöstä.

Nedeconin pörssiarvo oli parhaimmillaan liki 500 miljoonaa markkaa ja Enderonkin laskennallinen valuaatio kävi keväällä 2000 useissa sadoissa miljoonissa markoissa. Nyt yhdistetyn yhtiön valuaatio on noin 75 miljoonaa markkaa.

Järjestelyn yhteydessä tappiollisia ulkomaan liiketoimintoja karsittiin ja huhtikuussa ilmoitettiin, että noin 35 henkeä irtisanotaan kannattavuuden ja käyttöasteen parantamiseksi.

Catenas apuun

Viimeinen mutka matkassa oli vain muutama päivä ennen osavuosikatsausta julkistettu liittyminen monikansalliseen Catenas-yhteistyöverkkoon. Erilaisien konsultti- ja palvelutalojen löyhän yhteenliittymän kautta Enderon osaamista ja kapasiteettia pitäisi pystyä myymään entistä paremmin nimenomaan suurille kansainvälisille pelaajille.

Catenas-kuvio ei tullut täytenä yllätyksenä niille, jotka olivat seuranneet Meniren toimia aikaisemmin tänä vuonna. Kun tanskalainen 2M Invest osti Menire Advisorsin tammikuussa, 2M:n toimitusjohtaja totesi haastattelussa, että heillä on intressiä yhdistää esimerkiksi Endero 2M:n rahoittamaan Catenasiin.

Catenas-yhteistyön vaikutuksia on vaikea arvioida. Liittymä on toiminut vasta vajaat puoli vuotta ja sen rakenne on sotkuinen. Rahoituspohja on vankka, mutta ajatus löyhästi yhteen liitetyistä yrityksistä, jotka syöttävät toinen toisilleen asiakkaita, ei ensikuulemalta vakuuta. Catenasiin kuuluu muutama näyttävä nimi, mutta ketjun toiminta on vielä epävarmaa.

Endero Oyj olikin Catenas-kuviossa todennäköisesti sivuseikka. Transaktion yhteydessä Endero Group Oyj myi yhteensä 25 prosenttia Endero Oyj:n osakkeista Catenasille ja sai niitä vastaan Catenasin osakkeita.

Näin Menire ja Endero Group pyrkivät vähentämään omistustaan Enderossa ja hajauttamaan riskiään, mikä varmasti painoi yhtälössä vähintään yhtä paljon kuin mahdolliset toiminnalliset edut.

Ei ole kaukaa haettua, että jatkossa Enderoa naitetaan entistä tiukemmin ellei peräti täysin Catenasiin.

Sisäistä kaaosta

Endero Oyj:n sisältä tulevat viestit eivät ole rohkaisevia: myynti ei vedä, moraali on hunningolla ja esimerkiksi työajan ja laskutettavien tuntien seuranta on täysin retuperällä; vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee.

Nedeconin ostamissa yrityksissä huomattiin nopeasti, että Nedecon oli huonosti johdettu yritys, mutta yhdistyminen Enderoon antoi toivoa. Nyt on kuitenkin todettu, että kaaos ei ole juuri hellittänyt.

Kimmo Koposen tulo toimitusjohtajaksi uskottavuutensa menettäneen Jesse Jokisen tilalle tuo toivoa, mutta Koposella on kova työ saada yritys järkevään kuntoon. Käyttöaste ja työn tuottavuus on heikko ja markkinatilanne on kaikkea muuta kuin suotuisa.Joidenkin arvioiden mukaan suurimman osan liikevaihdosta tuo pieni ydinjoukko ja loppu henkilöstöstä on lähinnä ajoankkuri, joka vetää yritystä pinnan alle.

Jos kannattavuuteen aiotaan päästä, huhtikuiset irtisanomisilmoitukset lienevät vasta jäävuoren huippu.

Onko toivossa hyvä elää?

Rajuilla leikkauksilla voi olla mahdollista saada yritys takaisin kannattavaksi, mutta aika uhkaa loppua. Kassassa oli ensimmäisen neljänneksen lopussa rahaa noin 3,7 miljoonaa markkaa ja lyhytaikaista vierasta pääomaa (ts. lyhyttä lainaa) oli noin kuusi miljoonaa enemmän kuin lyhytaikaisia saatavia. Yritys on siis kassakriisissä tai ainakin sen partaalla.

Tulosvaroituksen yhteydessä loppuvuodeksi luvattu tuloksen kääntyminen voitolliseksi ja koko vuoden positiivinen tulos ei ole realismia. Jatkuvasti heikkenevässä markkinatilanteessa käännös tappiolta 20 prosentin kvartaaliliikevoittoon nykyliikevaihdolla puolen vuoden aikana on sellainen temppu, jonka tekemiseen tarvitaan vähintään Taika-Jimiä.

Yhtiön johdon olisi aika tunnustaa tämä ja kertoa realistisia tietoja loppuvuodesta - muuten herää kysymys, johtaako yritys sijoittajia tahallisesti harhaan vai onko yrityksen johto kertakaikkisen inkompetenttia. Kumpikin ajatus on epämiellyttävä.

Yhdistymisen yhteydessä on sovittu yrityksen käyttöpääoman vahvistamisesta 10 miljoonalla markalla, mutta toteutusmuotoa ei ole kerrottu tarkemmin. Osavuosikatsauksen mukaan vahvistaminen viedään loppuun toisen vuosineljänneksen aikana.

Jos kyseessä on 10 miljoonan markan käteisruiske, välitön kassakriisi voidaan välttää, mutta pitkän tähtäimen tilanne on edelleen vakava. Lisäksi herää kysymys, mikä voi olla instrumentti, jolla rapakunnossa olevaan yritykseen sijoitetaan 10 miljoonaa? Jos kyseessä on osakeanti tai vaihtovelkakirjalaina (mikä on todennäköistä), ehdot ovat kovat ja henkilöosakkaiden omistusosuus dilutoituu rajusti entisestään.

Itsenäisyys katkolla

Itsenäisenä yrityksenä Endero Oyj:n selviämiseen on vaikea uskoa.

Kun kaaos, kassakriisi, tappiot ja huono markkinatilanne yhdistetään, syöksykierteen oikaiseminen on temppu, jonka tekeminen vaatii maailmanluokan management-taitoa, eikä sekään välttämättä riitä.

Mahdollisia skenaarioita ovat:

1) Todella raju saneeraus, jossa merkittävä osa henkilöstöstä saa lähteä.2) Enderon yhdistäminen johonkin isompaan yritykseen. Mahdollisia kandidaatteja ovat Catenas, joku tämän verkon jäsen, tai jokerina pakassa kenties ICL Invia, josta Menire omistaa pienen siivun.3) Joku isompi, ulkopuolinen pelaaja ostaa Enderon4) Selvitystila

Selvitystila vaikuttaa numeroiden valossa loogiselta lopputulokselta, mutta siihen tuskin mennään. Tässä suhteessa Enderon pelastus on Menire, joka on sijoittanut paljon rahaa sekä Nedeconiin että Terra Novaan.

Kun vielä ottaa huomioon Meniren salkkuyhtiöiden viimeaikaiset vaikeudet (mm. PaperX ja Pharma Interactive ovat menneet nurin), sillä ei ole varaa päästää merkittävää sijoituskohdetta kaatumaan.

Joka tapauksessa on varmaa, että Seligson ja kumppanit taistelevat oman Endero-omistuksensa arvon säilyttämisen puolesta kuin haavoitetut jalopeurat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?