Der Spiegelin rohkea väite: - Digitoday - Ilta-Sanomat

Bundeswehr boikotoi Microsoft-tuotteita NSA-takaoven takia

Saksalainen aikakauslehti Spiegel väittää Saksan armeijan pistäneen Microsoft -ohjelmistot boikottiin väitetyn NSA -takaoven takia. Sekä Microsoft että Bundeswehr kuitenkin kiistävät väitteen.

20.3.2001 8:51

Der Spiegelin tuoreessa numerossa olevan artikkelin mukaan Saksan armeija eli Bundeswehr on pistänyt Microsoftin ohjelmistot tietoturvasyistä boikottiin. Syynä on Spiegelin mukaan Microsoftin käyttöjärjestelmissä olevaksi väitetty heikko kohta, joka olisi jätetty Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:ta varten.

Bundeswehr kiistää käyttöboikotin. Puolustusministeriön edustaja on todennut Wiredille, että Microsoftin kanssa on solmittu ohjelmistolisenssisopimus puoli vuotta sitten ja että käyttö jatkuu normaalisti.

Huolta turvallisuusasioista ei kuitenkaan kiistetä.

- Kunnollisten palomuurien lisäksi Bundeswehrillä on käytössään tiedonsalaustekniikoita, jotka ovat täysin Microsoftista riippumattomia ja ovat Saksan tietoturvaviraston hyväksymiä, kertoo puolustusministeriön edustaja.

Keskustelu väitetystä takaovesta jatkuu jo kolmatta vuotta

Wired-lehti julkaisi uutisen väitetystä NSA-takaovesta vuonna 1999. Tuolloin yhdysvaltalainen kryptografian asiantuntija Andrew Fernandes löysi Microsoftin ohjelmistotuotteista piirteen, jonka hän edelleen uskoo jätetuksi NSA:ta varten.

Microsoft on jo tuolloin kiistänyt, että väitettyyn takaoveen liittyvä avain liittyisi mihinkään ulkopuoliseen tahoon. Kyseisestä avaimesta ei kuitenkaan ole esitetty julkisuudessa epäilyjä hälventävää dokumentaatiota.

Andy Müller-Maguhn, Berliiniläisen Chaos Computer Clubin puheenjohtaja ja Euroopan ICANN-edustaja uskoo, että Spiegelin raportti on osuu oikeaan ja että Saksan viranomaisten taktiikka on tiedotusdiplomatiaa.

-On syytä muistaa, että Yhdysvalloissa on uusi hallitus. Saksan hallituksessa ei varmasti ole yhtäkään henkilöä, joka haluaisi vaikeuttaa uuden hallituksen kanssa tehtävää yhteistyötä millään tavalla, Müller-Maguhn kertoo Wiredille.

Euroopan ja USA:n luottamus tietoturva-asioissa arviolta sentin väärti

Yhdysvaltain ja Euroopan välinen luottamus on tietoturva-asioissa ollut kovilla viime aikoina. Vaikein pala nieltäväksi on ollut se, että aiemmin lähinnä vainoharhaisiksi leimatut väitteet UKUSA-maiden harjoittamasta Echelon-salakuuntelusta ovat osoittautumassa ainakin osittain tosiksi.

EY-komission tutkimusten tuloksena viimeisin julkisuuteen tullut väite on se, että Yhdysvaltain tiedustelu on vuotanut Echelon-vakoilutietoa yrityksille, jotka ovat käyttäneet sitä kilpailuedun saamiseen eurooppalaisista kilpailijoistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?