Työelämäsatiiri Top Dogs vetää it-väkeä Oulun teatteriin

Oululaiset it-yritykset tilaavat kokonaisia näytöksiä helmikuussa ensi-iltansa saaneen Urs Widmerin työelämänäytelmään Top Dogs - johtavat koiraat.

12.3.2001 7:32

-Näillä näkymin esityksiä jatketaan syksyllä. Emme arvanneet, minkä kysynnän esitys saa uuden talouden piirissä, kommentoi Oulun kaupunginteatterin hallintojohtaja Outi Sipilä. Kohdeyleisönsä Otso Kauton ohjaama satiirinen näytelmä on löytänyt Nokian ja muiden Oulussa toimivien it-firmojen henkilöstöstä; reaktiot katsomassa kertovat puolestaan, että samaistumiseen löytyy eväitä.

Ohjelmatietojen mukaan autenttiseen aineistoon perustuva teos esittelee kuusi työpaikastaan saneerattua johtavaa koirasta ja kaksi johtavaa naarasta. Johtavat koiraat ovat keski- ja ylemmän johdon uudelleensijoitusohjelmaan päässeitä ex-johtajia. Uudelleensijoitusta odottavien entisten pomojen elämä ei ole ruusuilla tanssia - menneisyys on arka paikka.

-Karikatyyrit ovat meidän kaikkien entisiä ja tulevia pomojamme, tuumii sveitsiläinen näytelmäkirjailija Urs Widmer. Hänen mukaansa Top Dogs herkistää katsojat tapahtumille, jotka monissa asianosaisissa herättävät häpeää, vaikka he täysin tietävät, ettei heitä voi pitää syyllisinä.

-Sillä miten voisivat ihmiset olla syyllisiä irtisanomiseensa vain siksi, että teollisuus- ja palveluyritykset yhä enemmän kuvittelevat voivansa tulla toimeen ilman ihmisiä, Widmer lohduttaa satiirinsa kohteeksi joutuneita. Top Dogs - johtavat koiraat ensiesitettiin Suomessa 1999 Tampereella ilman tavallista suurempaa kohua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?