Pörssiromahduksesta vuoden lehtikuva

Helsinkiläisessä pankkisalissa parveili torstai-iltana runsaasti lehdistön edustajia. Pankkimaailmasta on peräisin myös kuva, joka iltatilaisuudessa palkittiin vuoden 2000 parhaana lehti- ja uutiskuvana.

8.3.2001 19:50

- Se kuvaa sisällöllisesti talouden oravanpyörää, nousuja ja laskuja. Kuvan viesti aukeaa hyvin nopeasti, se on ajankohtainen ja symboloi uutisvuotta laajemminkin nostamalla yksityisen yleiseksi, luonnehti palkintoraati Vuoden Lehtikuva 2000 -palkittua otosta.

Palkintokuvassa "Pörssiromahdus" Meritan pankkiiriliikkeen meklari Petri Simberg kiiruhtaa päätteelleen viime huhtikuun viidentenä päivänä. Hetken ikuisti freelance-kuvaaja Juhani Niiranen ja ansaitsi kuvallaan ykkössijan myös uutiskuvien sarjassa.

Vuoden lehtikuvaajana palkittiin puolestaan kotkalainen freelancer Juha Metso. Hän ja Niiranen saivat kumpainenkin 15.000 markan Merita-palkinnon. Metsoa raati kiitteli kuvaajaksi, joka ei vähättele perifeerisiäkään aiheita, mutta joka kuitenkin osaa kohottaa arjen tavanomaisuuden yläpuolelle ja taitavasti myös yksinkertaistaa asioita.

Vuoden Henkilökuva -sarjassa ei ketään kutsuttu palkintokorokkeen korkeimmalle askelmalle. Toiseksi sijoittui Lehtikuvan Jussi Nukari kuvallaan valokuvaaja David Baileystä.

Vuoden Reportaasi -sarjan ansioituneimpana palkittiin suomalaisia musiikin ihmeitä kuvannut Helsingin Sanomien Markus Jokela. Kuvituskuvista parhaimmaksi katsottiin tamperelaisen Petri Laitisen kuva lomalaisista. Urheilukuvien sarjassa voiton vei Lehtikuvan Markku Ulander kuvallaan Sydneyn olympialaisista, jossa painonnostaja Katarina Lundahl pyllähtää kolmannella ja viimeisellä yrityksellään.

Kilpailukuvia oli Vuoden Lehtikuva 2000 -mittelössä mukana poikkeuksellisen paljon. Kilpailuun osallistuneet 71 valokuvaajaa toimittivat tuomariston eteen kaikkiaan 1209 lehtikuvaa.

Tuomaristossa olivat tänä vuonna professori Riitta Brusila, valokuvaaja Tapani Räsänen, kuvatoimittaja Touko Yrttimaa, mainosvalokuvaaja Bosse Fagerström sekä Marjo Rinne Meritasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?