Digitaaliset tv-lähetykset alkavat aikataulussa

Digitaalisten televisiolähetysten alkamisaikataulusta pidetään kiinni. Liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman selvityksen mukaan vastaanottimia on mahdollista saada jo alkusyksystä.

16.2.2001 12:45

Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen katsoo, että digitaalisten lähetysten alkamisen aikataulua ei ole syytä muuttaa, koska on edellytykset riittävän laajan digitaalisen toiminnan käynnistämiseen.

-Toivon, että alan toimijat voivat nopeasti lisätä digitaalisten palvelujen tarjontaa ja kuluttajat pääsevät käyttämään kaikkia digitaalisen television monia mahdollisuuksia, ministeri Heinonen sanoo.

Toimiluvanhaltijat ovat ilmoittaneet olevansa valmiita aloittamaan digitaaliset lähetykset suunnitelman mukaan. Tarjonta ei kuitenkaan heti ole täysimääräistä. Digitaalisten palvelujen valikoima kasvaa vähitellen syksyn aikana.

Ministeriön tilaama tutkimus osoitti, että markkinoilla on jo alkusyksystä digitaalisten lähetysten vastaanottamiseen tarvittavia välineitä. Markkinoille tulee tavallisiin televisioihin lisättäviä muuntimia (ns. set top box) ja digitaalisia vastaanottimia, joilla voi käyttää vuorovaikutteisia palveluita. Internetin selaamiseen sopivia vastaanottimia tullee selvityksen mukaan markkinoille ensi vuoden alussa.

Digitaalisten lähetysten vastaanottamiseen tarvittavan laitteen voi ostaa tai vuokrata tai sellaisen voi saada maksullisen palvelupaketin esim. maksu-tv:n osana.

Digitaaliset televisiotoimiluvat myönnettiin kesäkuussa 1999. Valtakunnallisen toimiluvan sai neljä yleis- ja kolme erikoiskanaa. Lisäksi annettiin yksi alueellisen televisiotoiminnan lupa ja Yleisradiolle varattiin yksi kanavanippu julkisen palvelun televisiotoimintaan. Toimilupien ehtojen mukaan 70 prosenttia suomalaisista pitää olla lähetysten piirissä tämän vuoden loppuun mennessä.

Vuoden 2006 loppuun mennessä toiminnan tulee olla valtakunnallista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?