OpenSSH tulilinjalla - Digitoday - Ilta-Sanomat

SSH:n keksijä Ylönen perää oikeuksiaan

Ylönen haluaa välttää sekaannukset nimien käytössä. OpenSSH-hanke reagoinee Ylösen huoleen Slashdotin keskustelun jälkeen.

15.2.2001 6:15

Slashdot, Linux-ihmisten ykkösuutislähde, uutisoi keskiviikkona Tatu Ylösen kirjeen, jossa hän pyytää OpenSSH-nimistä yhteenliittymää nimeämään kehitystyönsä ja sen tuloksen toisella tavalla.

Ylönen tähdentää kohteliaassa kirjeessään, että hän ei halua asettaa mitään rajoituksia luomansa SSH-standardin avoimuudelle. Sen sijaan hän toivoo, että OpenSSH, joka nimen etuliitteen mukaisesti on Open Source-hanke, muuttaisi nimeämiskäytäntöä sen verran, että sekaannukset Ylösen yrityksen kaupallisten SSH-tuotteiden ja Open Source-hankkeiden välillä vältettäisiin.

Ylönen kertoo kirjeessään saavansa runsaasti myös OpenSSH:n kehitykseen liittyvää palautetta sähköpostitse.

Lyhyt huomautus Open Sourcen ja vallitsevan monopolin eroista

Avointen standardien ja lähdekoodien maailmassa vallitsevat eri pelisäännöt kuin perinteisessä tietotekniikkateollisuudessa. Perinteisessä mallissa keksitään ohjelmisto, joka tekee teon X tavalla Y, keksitään ohjelmalle nimi ja patentoidaan kaikki mahdollinen, mikä siihen liittyy ja vartioidaan sitä mustasukkaisesti.

Open Source-yhteisö lähestyy asiaa täysin erilaisella tavalla. Kun joku keksii jonkin yleishyödyllisen idean, hän tekee siihen käytännön sovelluksen ja toivoo, että sitä voidaan jalostaa mahdollisimman paljon eteenpäin. Työn arvo määräytyy sen mukaan, miten ohjelmistoguru on kykenevä räätälöimään asiakkaalle ratkaisuja näistä yleisesti käytössä ja kehitettävissä olevista palikoista.

Mistä Ylönen rutisee?

Ylösen huolenaihe on se, että vaikka hän on kehittänyt nerokkaan tavan suojata terminaaliyhteyksien tietoa, hän ei ole tähän mennessä kyennyt suojautumaan Open Source-kulttuurin varjopuolilta.

Ylönen yrittää taivuttaa lempeän punahehkuisesta rautalangasta OpenSSH-hankkeen kehittäjille, että olisi syytä sekaannusten välttämiseksi vaihtaa nimeä - ei siksi, että hän varjelisi itse menetelmää, vaan siksi, että hän nimen keksijänä haluaa markkinoida omia tuotteitaan nimellä SSH. Ylösellä on nimeen myös tavaramerkkioikeudet.

Slashdotissa vilkas keskustelu

Vaikka Slashdot perinteisestikin on vilkas keskustelufoorumi, Ylösen kirjeen aloittama keskustelu on kasvanut todella vilkkaasti. Missäkö se on? No - jos et löydä, et ansaitse sitä nähdäkään!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?