MAKROSKOOPPI - Digitoday - Ilta-Sanomat

Haluatko biljonääriksi?

Väisty Marco Bjurström, kavahda Kari Salmelainen: syksyn kuumin peliuutuus on Soneran Haluatko Biljonääriksi.

7.9.2000 16:23

Soneran pelissä firman vahva mies Kaj-Erik Relander yhdistää iloisen UmtsiBum-huutokaupan ja etsii samalla Neiti Soneralle (La Soñerahan on feminiini) sopivaa ylkää Operaattorien A - F joukosta. Palkinnotkin ovat kovat, sillä tämän pelin voittajalle Lasse Lehtisen vaivainen miljoona on juomarahaluokkaa.

Sonera on Relanderin vedolla pelannut kovaa pokeria kansainvälisillä markkinoilla ja toistaiseksi onnistunut loistavasti, ainakin Suomen valtion ja muiden sijoittajien näkövinkkelistä - ellei sitten sattunut ostamaan osakkeita tämän vuoden alkukuukausina. Joka tapauksessa Relander ja kumppanit ovat muuttaneet runsaassa viidessä vuodessa entisen valtion monopoliyhtiön kansainvälisesti tunnetuksi pelaajaksi.

Kansainvälisiä miljardisatsauksia on katsottu välillä kauhunsekaisin tuntein, mutta viimeaikaiset näytöt ovat olleet vakuuttavia: sijoitukset esimerkiksi Turkcelliin ja VoiceStreamiin ovat olleet niin tuottoisia, että moni riskisijoittajakin katsoo niitä kateellisena.

Markkina-arvoa ovat paisuttaneet myös teknologialähtöiset Zed ja SmartTrust, joissa on kuitenkin toistaiseksi vielä enemmän potentiaalia kuin substanssia. Joissain liikkeissä on myös ollut vauhtisokeuden makua: esimerkiksi SmartTrustin ostamasta ruotsalaisesta Across Wirelessistä maksettu runsaan 5,5 miljardin markan hinta pöyristytti jopa huimiin valuaatioihin tottuneita sijoitusalan sisäpiiriläisiä, jotka lähinnä puistelivat päätään "Rellun" toimille. Pelkästään Acrossista ja iD2:sta maksettu hinta luo SmartTrustin IPO:lle valtavat odotukset, joita ei välttämättä pystytä lunastamaan.

Tämä kaikki on kuitenkin ollut vielä nappikauppaa: umts-huutokauppojen ja käynnissä olevien partnerineuvotteluiden myötä peli on kuitenkin koventunut entisestään ja nyt Soneran miehet ja naiset ovat päässeet takahuoneen puolelle oikeaan isojen poikien peliin - lisenssi- ja allianssipelissä aletaan todella erotella jyviä akanoista ja jakaa seuraavan vuosikymmenen operaattoribisneksen taivasosuuksia.

UmtsiBum

Sonera kumppaneineen vetäytyi Iso-Britannian umts-kisasta, mutta pysyi hieman vastoin odotuksia mukana katkeraan loppuun saakka Saksan huutokaupassa. Lopputulos oli se, että Sonera maksaa omana osuutenaan toimiluvasta noin 21 miljardia markkaa ja joutuu todennäköisesti investoimaan 15 miljardia tai enemmän itse verkon rakentamiseen. Kaikki tämä on myös reaalirahaa, ei osakkeita, joita voi vapaasti painaa lisää.

Umts-verkko tulee Euroopassa käyttöön aikaisintaan vuonna 2002 ja sen kanssa kilpailee silloin ainakin huomattavasti nykyistä nopeampi gsm-verkko ja wlan-tekniikka, joten penetraatio ei liene kovin nopeaa. Koko umts-teknologian tarvetta ja kilpailukykyä epäilevät äänet ovat myös alkaneet kuulua yhä äänekkäämpinä ja pian-ex-professori Arto Karila käynnisti melkoisen mylläkän todettuaan muutama päivä sitten julkisesti, että "umts on järjetön operaatio".

Karila latoo kovaa tekstiä, jota tulkittaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että hänkään tuskin on täysin objektiivinen lausunnoissaan, sillä onhan Karila esim. rinnakkaiseen wlan-teknologiaan vahvasti investoivan Saunalahden hallituksen jäsen.

Väite umtsin järjettömyydestä on kenties yltiöpäinen, mutta joka tapauksessa Sonera joutuu odottamaan varsin pitkään, ennen kuin sen yhteensä yli 40 miljardin markan investointi umts-toimilupiin alkaa tuoda rahaa sisään. Viidenkin vuoden odotus ennen kuin yli kolme kertaa yrityksen liikevaihdon kokoinen investointi alkaa edes mahdollisesti tuottaa on pelottavan pitkä.

Kansainvälistä napakymppiä

Hyvistä sijoituksista ja maineesta huolimatta Sonera on kovin pieni peluri kansainvälisillä markkinoilla eikä kasvukaan ole kovin huimaa. Noin 11 miljardin markan liikevaihto ja runsaan 10 prosentin kasvu ei riitä maailmanvalloitukseen, joka on kuitenkin selkeästi ainoa tapa nykyisen pörssiarvon perustelemiseen. SmartTrust, Zed ja mahdolliset muut teknologiavetoiset spinoffitkin hyötyisivät vahvemmasta ja kansainvälisemmästä emosta.

Lusikka on nyt otettu kauniiseen käteen: vaikka Sonera kielsi pitkään, että mitään neuvotteluita käytiin, englantilaisen Financial Times -lehden sitkeä raportointi pakotti Relanderin nostamaan esirippua ja myöntämään, että yhteistyöneuvotteluita (suomennettuna siis neuvotteluita osake-enemmistön tai ainakin merkittävän vähemmistöosuuden myymisestä) käydään kuuden eri tahon kanssa.

Nyt käynnissä olevat allianssineuvottelut ovat Soneran jatkon kannalta elintärkeät, jotta voimat riittävät viedä käynnissä olevat hankkeet loppuun saakka. Oikea kumppaninvalinta on iso askel kohti turvallisen tulevaisuuden varmistamista, kun taas virhe voi olla kohtalokas.

Tällä hetkellä Sonera on vielä kuumaa valuuttaa pörssikurssin liukumisesta huolimatta, mutta etsikkoaikaa ei ole kovin kauaa. Jos Sonera jää pois junasta kun isot allianssit luodaan, yrityksen arvo alkaa vääjäämättä laskea.

Neuvotteluasetelma ei ole yksinkertainen, sillä paras kumppani ei välttämättä ole se, joka on valmis maksamaan eniten. Koska kauppa tapahtuu joko kokonaan tai pääosin osakevaihtona, on äärimmäisen tärkeää sekä osakkeenomistajien että itse Soneran kannalta, että uusi vetohevonen jaksaa riittävän pitkään.

Lyhyen tähtäimen hintaoptimoinnissa voi jäädä luu käteen, sillä liian aggressiivisesti kasvuun satsaaville pelaajille voi tulla tiiliseinä vastaan lähivuosina, kun rajut investoinnit alkavat painaa kannattavuutta ja kansainvälinen pudotuspeli alkaa.

Toivoa siis sopii, että Relander ja kumppanit kysyvät kosijoilta oikeat kysymykset ja arvioivat vastaukset oikein, muuten tuloksena voi biljoonavoiton sijasta olla matka Pihtiputaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?