WAP - kännyköiden Internet

Internetin tapaan WAP- eli Wireless Application Protocol -verkossa tieto on järjestetty sivuille, joilta pääsee linkkien avulla toisille sivuille. WAP-liikenne voi käyttää Internetiä hyväkseen, ja WAPin avulla pystyy selaamaan osittain myös Internetissä olevien Web-sivujen aineistoa.

25.11.1999 16:14

Internetin tapaan WAP- eli Wireless Application Protocol -verkossa tieto on järjestetty sivuille, joilta pääsee linkkien avulla toisille sivuille. WAP-liikenne voi käyttää Internetiä hyväkseen, ja WAPin avulla pystyy selaamaan osittain myös Internetissä olevien Web-sivujen aineistoa.

Koska WAP on suunniteltu nimenomaan kännyköitä varten, WAP-sivuja voi käyttää pieneltäkin näytöltä ja ilman hiirtä. Lisäksi WAPissa on otettu huomioon matkapuhelinverkkojen hidas tiedonsiirtonopeus, joten sivut latautuvat inhimillisessä ajassa.

Webistä WAPiin

WAP-palveluita voi käyttää monella tavalla. Esimerkiksi pankkipalvelua voi käyttää joko ottamalla yhteyden suoraan pankin koneelle tai sitten WAP-verkon kautta. Jälkimmäisessä tapauksessa käyttäjä ottaa yhteyden ensin jonkin yhteydentarjoajan tietokoneeseen, ja sitten verkon kautta pankin sivuille. Tilanne on sama kuin pankkiasioitten hoitamisessa modeemilla: pankkiin voi soittaa joko suoraan tai käyttää palvelua Internetin kautta.

Omien WAP-sivujen tekeminen ei poikkea paljonkaan tavallisten kotisivujen tekemisestä. Internet-kotisivuilla käytetyn HTML:n sijasta WAP-sivuilla käytetään WML:ää, joka on WAPin oma sivunkuvauskieli.

Eräs WAP-toteutusten tämänhetkisistä heikkouksista on se, että puhelinyhteys on yhtäjaksoisesti auki WAP-sivuja selaillessa. Vaikka tietoa ei siirretä kuin pienen osan yhteysajasta, käyttäjä joutuu maksamaan koko ajasta. Tästä syystä käyttö tulee kalliiksi, ja lyhytkin asiointi WAP-palvelussa vie vähintään pari markkaa.

Tulevaisuuden matkapuhelinverkot kykenevät kuitenkin muodostamaan yhteyden vain silloin, kun yksittäistä sivua haetaan, jolloin kuluttajaa laskutetaan vain siirretyn tietomäärän perusteella.

Joustava kokonaisuus

WAPin taustalla on varsin vaikutusvaltainen joukko yrityksiä. Perustajajäseniin kuuluvat muun muassa matkapuhelinjätit Nokia, Ericsson ja Motorola. Mukaan on saatu niin amerikkalaiset, japanilaiset kuin eurooppalaisetkin tietoliikenneyritykset. Tämän laajapohjaisuuden ansiosta WAP-standardi on varsin joustava, eikä sen käyttö rajoitu pelkkään GSM-verkkoon. Standardissa on varauduttu myös UMTS:n ja muiden kolmannen sukupolven verkkojen tulemiseen, joten sillä on tekniikan kannalta hyvät edellytykset elää pitkään.

WAP ei korvaa Internetiä ja sen palvelukotisivuja. Kännyköitten pienet näytöt ja vaatimaton tietojenkäsittelykapasiteetti tekevät Internetin kännykkäkäytöstä lähes mahdotonta. WAP sijoittuukin palveluitten vuorovaikutteisuuden puolesta nykyisten yksinkertaisten tekstiviestipalveluitten ja Internetin väliin. Ensimmäiset WAP-palvelut liittyvätkin pankkiasioitten hoitamiseen, lippujen varaamiseen ja muihin varsin yksinkertaisiin toimintoihin.

WAPin suurin vahvuus on se, että se kulkee mukana ilman erillisiä laitteita. Kaikki palvelut ovat automaattisesti mukana kännykässä. Toinen avainsana on vuorovaikutteisuus. Päinvastoin kuin tekstiviesteihin pohjautuvissa systeemeissä käyttäjä voi valita haluttua sisältöä erilaisten valikkojen ja linkkien kautta.

Osaamista Suomessa

Suomalaiset yritykset ovat rynnänneet innolla mukaan WAP-palveluiden kehittämiseen. Nokia on jo ennättänyt ensimmäisten joukossa tuoda markkinoille oman WAP-kännykkänsä. Monet Suomessa kukoistavat uusmediayrittäjät ovat myös levittäytymässä kännykkäverkkoon.

WAPin ympärillä käytävään kohuun verrattuna valmiita palveluita on kuitenkin vielä melko rajallisesti. Pankit ovat WAP-palveluissa pisimmällä, sillä käytännöllisesti katsottuna kaikki suuret pankit tarjoavat tai aikovat lähitulevaisuudessa tarjota mahdollisuutta maksaa laskuja WAPin avulla.

Muista kuluttajapalveluista hyvä esimerkki on Finnkinon WAPin kautta toimiva lippujen varaus. Elokuvaliput voi tilata näppärästi WAPilla ja maksaa saman tien Merita-pankin Solo-palvelulla. Jo aikaisemmin Finnkinolta on voinut tilata elokuva-aikatauluja sähköpostiviestinä, mutta vuorovaikutteinen WAP-palvelu luo tilaamiseen kaivattua kaksisuuntaisuutta.

Loppusyksyn aikana avaa porttinsa verkossa toimiva suomalainen ostoskeskus Shopus.net. Shopuksen alkuvaiheen painopiste on Internetissä, mutta palvelu toimii myös WAPin avulla. Maksu toimii tässäkin tapauksessa pankkien elektronisten palveluitten kautta. Ostettavaa Shopuksessa on kuitenkin tällä hetkellä varsin niukasti. Tilanne muuttuu, mikäli asiakkaat löytävät tiensä ostoskeskuksen ovista sisään.

Vauhdikas alku

Kännyköitten näyttöruudut tarjoavat melkoisen haasteen sisällöntuottajille, joitten pitää suunnitella sekä helppokäyttöisiä että mahdollisimman näyttäviä palveluita pahimmillaan postimerkin kokoiseen tilaan. Ei olekaan ihme, että WAPiin haluavat yritykset teettävät WAP-sivunsa ulkopuolisilla asiantuntijoilla. Alalle on jo ehtinyt muodostua muutamia pelkästään WAPiin erikoistuneita yrityksiä.

Eräs pelkästään WAPiin ja tekstiviesteihin erikoistunut yritys on vuosi sitten perustettu WapIt Oy. Sen lisäksi monet nimekkäät uusmediatalot, kuten Yomi Media, siirtyvät tuottamaan myös WAP-sivuja. Pienemmätkin yritykset ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta, sillä tietotekniikkajätti Hewlett-Packard on valinnut vaasalaisen Bonsoft Oy:n yhdeksi kumppanikseen WAPiin ja elektroniseen kaupankäyntiin liittyvien ratkaisujensa kehittämisessä.

Matkapuhelimien ja Internetin luvatussa maassa Suomessa on runsaasti tietoliikennealan asiantuntemusta. Niinpä Suomella on hyvät mahdollisuudet kehittyä edelläkävijämaaksi myös WAPissa.

Tarpeeton leikkikalu?

WAPin yleistyminen riippuu hinnasta ja käyttäjien kokemasta tarpeesta. Tällä hetkellä wapin käyttäminen maksaa huomattavasti enemmän kuin Internetin käyttäminen kiinteästä puhelinlinjasta. Työntekijät pääsevät monella työpaikalla Internetiin ilmaiseksi, jolloin kömpelömmän WAPin kallis käyttäminen ei houkuta.

Hyvin tärkeäksi kysymykseksi nouseekin laskutusperuste. Jos WAPin käyttämisestä laskutetaan aikaperustaisesti, sen käyttäminen koetaan stressaavaksi. Koko käytön ajan on kiire, koska taksamittari raksuttaa. Jos sen sijaan laskutus perustuu siirrettyyn datamäärään, kulut jäävät kohtuullisemmiksi suhteessa palvelusta saatuun hyötyyn.

WAPille ei ole samanlaista suoraa tarvetta kuin matkapuhelimilla oli aikoinaan. Suurin osa matkapuhelimen käyttäjistä ei käytä puhelintaan mihinkään muuhun kuin puhumiseen. Näitä käyttäjiä tulee olemaan vaikea saada WAPiin. Pankkiasiat voi hoitaa puhelinpankilla jo nyt, joten pankki kulkee joka tapauksessa kännykän mukana. Teatteriliputkin voi varata puhelimitse tai Internetistä. Suurimmalle osalle käyttäjistä WAP on vain uusi, hankala ja kallis tapa hoitaa asioita.

Jotta matkaviestinten käyttäjät saataisiin wappailijoiksi, pitää palveluitten olla hyvin helppokäyttöisiä. WAP kilpailee kuitenkin selkeästi Internetin kanssa, jonka käyttäjillä on edessään hiiri, näppäimistö ja suuri ruutu.

Kannettava pankkiautomaatti ja karttakirja

WAPin vahvuus ovat palvelut, joita ei muulla tavoin voida toteuttaa. Jos WAP-kännykkään lisätään sirukortin ohjelmointilaite, voidaan kännykällä ladata sirukortille rahaa ottamalla yhteys pankkiin. Näin pankkiautomaatti kulkee näppärästi taskussa. Kännykkävalmistajat ovat olleet innostuneita tästä mahdollisuudesta, ja esimerkiksi Nokia on ilmoittanut tuovansa tällaisen kännykän markkinoille parin vuoden kuluessa.

WAP helpottaa myös sähköpostien lukemista kännykällä. Sähköpostien etälukeminen on tähän asti ollut melkoisen hankalaa. Tavallisen kännykän tekstiviestiin ei sähköpostista mahdu kuin otsikkotiedot ja pari ensimmäistä sanaa.

Kämmenmikroilla ja kannettavilla on sähköposteja kyllä voinut lukea, mutta tämä on edellyttänyt jo suuremman paketin kuljettamista mukana. WAPilla sähköpostit voi kuitenkin saada ruutuun ilman kokorajoituksia tarvitsematta kännykän lisäksi mitään muita laitteita. Ensimmäiset sähköpostiohjelmiin liitettävät WAP-palvelimet ovatkin jo markkinoilla.

Arkielämää helpottavia sovelluksia löytyy runsaasti kännykän ja GPS-vastaanottimen yhdistelmällä. Tällainen laite tietää koko ajan sijaintinsa noin sadan metrin tarkkuudella, jolloin WAPilla voidaan hakea vaikkapa suunnistusapua tai tieto lähimmän Alkon sijainnista. Suomalainen Benefon on jo julkistanut kännykän ja GPS:n yhdistelmän, joten tämäkään sovellus ei ole kovin kaukaista tulevaisuutta.

Kännykästä yleiskone

Pitemmällä aikavälillä WAP tukee kännykän muuttumista henkilökohtaiseksi yleiskoneeksi, jossa avaimet, puhelin, kartta ja kukkaro ovat samoissa kuorissa. Laite kommunikoi ympäristönsä kanssa myös langattomasti, jolloin ovet aukeavat automaattisesti oikealle käyttäjälle.

Tästä kehityksestä aiheutuu myös ongelmia. Kuinka ovet saadaan aukeamaan vain oikealle käyttäjälle? Sitä mukaa kun kännykästä tulee yleistyökalu, sen arvo käyttäjälleen kasvaa. Ajatus kännykän hukkaamisesta alkaa tuntua kovin ahdistavalta, jos samoissa kuorissa nostavat kytkintä myös auto ja pöytähopeat. Niinpä erilaisten turvallisuutta lisäävien salaus- ja tunnistusmenetelmien pitää kehittyä melkoisesti ennen näin pitkälle menevää kännykkäratkaisua.

WAPin pitkän tähtäimen kehitystä on vaikea arvioida. Jos suuri yleisö innostuu asiasta, kehitys vauhdittuu entisestään. On kuitenkin mahdollista, että WAPista kiinnostuvat vain teknologiafriikit ja ne, jotka eivät itse maksa puhelinlaskuaan. Jos näin käy, WAP jää vain ohimeneväksi muoti-ilmiöksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?