Facebook Messenger haluaa tehdä itsestään puhelimen oletusarvoisen tekstiviestisovelluksen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näyttääkö Facebook Messenger sinulle tämän ilmoituksen? Ole tarkkana

Facebook yrittää kaapata Android-puhelimien tekstiviestien lähettämisen itselleen Messenger-sovelluksella.

Messengeristä on helppoa tehdä tekstiviestisovellus epähuomioissa, sillä kieltäytymisvaihtoehto on varsin huomaamaton.

21.6.2016 9:50

Suomalaiskäyttäjät ovat alkaneet saada Facebook Messengeriltä ilmoituksia, joilla sovellus haluaa tehdä itsestään Android-puhelimessa käytettävän tekstiviestien lähetyssovelluksen.

Oletusarvo valinnassa on ”OK”, ja kieltäytymisvaihtoehto on jätetty varsin huomaamattomaksi. Ominaisuus on tullut käyttöön Messengerin uusimmassa Android-päivityksessä.

Mikäli ominaisuus otetaan käyttöön, tekstiviestikeskustelut ilmestyvät Messengeriin purppuranvärisinä. Niistä peritään normaali puhelinmaksu.

Facebook vakuuttaa, että tekstiviestejä ei tallenneta yhtiön palvelimille, vaan ne jätetään puhelimelle.

Facebook kommentoi asiaa Ilta-Sanomille seuraavasti.

– Messenger ei tutki itse puheluiden tai tekstiviestien sisältöä. Tarkastelemme ainoastaan puhelinnumeroita, joista puheluita tai viestejä vastaanotetaan tai jonne niitä lähetetään. Säilytämme näitä tietoja turvassa ja yksityisinä, sanoi nimettömänä pystytellyt Facebookin edustaja.

Jos olet vahingossa tehnyt Messengeristä tekstiviestisovelluksen, voit korjata asian näin:

Mene Androidin omaan tekstiviestisovellukseen > klikkaa asetusvalikko auki oikeasta yläkulmasta (3 päällekkäistä pistettä) > valitse asetukset > aseta sovellus oletusarvoiseksi tekstiviestisovellukseksi ylimmästä vaihtoehdosta.

MESSENGERIIN on päivityksessä lisätty myös synkronontitoiminto, joka yhdistelee puhelimen yhteystiedoissa olevien ihmisten puhelinnumerot näiden Facebook-tilitietoihin. Messengerin listausvalikossa näytetään näiden julkiset Facebook-tiedot – vaikka henkilöt eivät olisi edes Facebook-kavereita.

Yhtiö perustelee uudistusta tällä tavoin:

– Yli 700 miljoonaa ihmistä viestii Messengerillä kuukausittain. Tähän asti ihmisten on ollut vaikeaa tietää, ketkä ovat kulloinkin paikalla, ja haluamme tehdä viestinnästä helpompaa. Esittelimme päivityksen vapaaehtoiseen kontaktien synkronointitoimintoomme, jotta ihmiset löytävät kavereitaan ja pääsevät viestittelemään nopeammin, edustaja jatkoi.

Kontaktien synkronointitoiminto on Messengerin ominaisuus, jolla ihmiset luovuttavat yhteystietoluettelonsa Facebookille. Tällöin yhtiö synkronoi ihmisten puhelinnumerot ja näiden Facebook-profiilit.

Toisin sanoen Facebook ei käyttäne tekstiviestisovellusta mainontaan, mutta sen sijaan se pyrkii keräämään laajan puhelinnumerotietokannan, kun ihmiset luovuttavat vapaaehtoisesti tuttujensa puhelinnumerot yhtiölle. Samalla Facebook saa kattavan kuvan siitä, ketkä viestittelevät toisilleen tekstiviestein. Tämä tieto on ollut aiemmin yhtiön ulottumattomissa.

Ominaisuus ei ole tarjolla iOS:lle ja Windows-puhelimille, sillä näiden turvajärjestelyt estävät Facebookin sovelluksia kaivamasta tietoja puhelimen toisista sovelluksista.

Muita Messengerin uudistuksia ovat muun muassa uusitut emojit ja näkymä, joka näyttää ensimmäisenä ”suosikkikaverit” eli ne, joiden kanssa viestitellään useimmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?