Tämä hittilelu oli edellä aikaansa – ja nyt se tulee taas

Moni ei tiennyt olevansa tekemisissä virtuaalitodellisuuden kanssa Wiew-Master-kiekkoja aikoinaan pyöritellessään.

View-Master-silmikko sellaisena, kuin useimmat sen muistavat.

15.2.2016 9:48

Monet lapsuutensa ennen kännyköitä eläneet ovat päätyneet tekemisiin virtuaalitodellisuuden kanssa, vaikka sitä ei tuolla nimellä aikoinaan kutsuttu.

Keinotekoista ääntä ei ollut, joten ihan puhtaasta virtuaalikokemuksesta nykypäivän termein ei tuolloin aikoinaan kyse – jotain sinne päin kuitenkin. 70- ja 80-luvuilla kukoistuskautensa eläneillä View-Master-katselulaitteilla ihailtiin pahvikiekoilta esille pyöritettäviä stereokuvia.

View-Masterin ensimmäiset versiot kehiteltiin jo vuonna 1939, mutta se tuotteistettiin menestyksekkäästi leluksi vuonna 1966. Lukemattomat 60–80-luvuilla syntyneet ovat katselleet lasien läpi maisemia, sarjakuvia ja monenlaisia muita otoksia.

Nyt leluvalmistaja Mattel tuo laseista uusitun version, kertoo Engadget. Kokemus on kuitenkin muuttunut kokolailla digitaaliseksi.

New York Toy Fair just got the first look! View-Master® Viewer DLX is launching this Fall with 🔑features! #VR #AR pic.twitter.com/MSoOqScgpr— View-Master (@ViewMaster) 14. helmikuuta 2016

Uudessa View-Masterissa on kyse puhelinta kannattelevasta silmikosta, joka asetetaan silmien eteen. 3d-kuva tulee puhelimen ruudulta, jota katsellaan virtuaalilasin ”kiikarien läpi”.

Kuvamateriaali voi puolestaan olla mitä tahansa peleistä ja videokuvasta aina täysin 360-asteiseen, pään kääntelyä seuraavaan virtuaalitodellisuuskuvaan. Tällaista voidaan luoda esimerkiksi Nokian viime vuonna julkistamalla Ozo-kameralla.

Koska kyse ei ole teknisesti kovin monimutkaisesta laitteesta, enemmänkin puhelintelineestä, laitteen hinta USA:ssa asettunee noin 40 dollariin.

Alkuperäinen idea virtuaalitodellisuuden toteuttamisesta silmille nostettavalla puhelimella ei ole Mattelin oma keksintö, vaan se on peräisin kahdelta Googlen insinööriltä, David Cozilta ja Damien Henryltä. Nämä kehittelivät pahvista kokoontaiteltavat virtuaalilasit, joita alettiin sittemmin myydä Google Cardboard -nimellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?