Espoolaisnainen sai Tanskasta maksuvaatimuksen elokuvapiratismista – kiistää toimineensa väärin

Julkaistu:

TEKIJÄNOIKEUDET
Espoolainen Natalia Kusnezov kiistää syyllistyneensä piratismiin.
Espoolainen Natalia Kusnezov sai alkuvuodesta yllättävän kirjeen tanskalaiselta Njord-asianajotoimistolta. Kirjeessä sanottiin hänen internet-liittymäänsä käytetyn The Zero Theorem -elokuvan lataamiseen ja jakamiseen.

Kusnezovilta tiedusteltiin, onko taloudessa langatonta internet-yhteyttä ja oliko hän katsonut elokuvaa. Samalla tarjottiin mahdollisuutta sopia asia 599 eurolla kahden viikon sisällä. Tällä luvattiin vältettävän ”asiaan liittyvät lisätutkimukset sekä muut oikeudelliset toimenpiteet”.

Kusnezov piti asiaa huijausyrityksenä, sillä hän ei ollut sanojensa mukaan piratoinut elokuvaa, eikä kirjeessä mainittu ip-osoite kuulu hänelle.

– Olen maailman surkein warettamaan (kopioimaan laittomasti), joten tiedän että en ole warennut leffaa, Kusnezov kertoo IS:lle.

Verkkokeskusteluissa muut vastaavia Njordin kirjeitä saaneet ovat yleisesti pitäneet niitä huijausyrityksinä. Kusnezov sanoo pitäneensä kirjettä epäuskottavana ja tehneensä siitä rikosilmoituksen ja aikovansa jättää maksamatta.

Kirjeen allekirjoittanut Njord-asianajotoimiston osakas ja lakimies Jeppe Brogaard Clausen Tanskasta vahvistaa IS:lle kirjeen olevan aito. Hän sanoo toimiston edustavan useita oikeudenhaltijoita Pohjoismaissa.

Kusnezovin väitettä kirjeen virheellisyydestä Clausen kommentoi näin:

– Monet ip-osoitteet (verkko-osoitteet) vaihtuvat ajan mittaan. Tieto osoitteen omistajan henkilöllisyydestä tiettynä hetkenä tulee internet-operaattorilta, ja osoite on saattanut muuttua tämän jälkeen useampaan kertaan. Tämä saattaa välillä johtaa väärinkäsityksiin kirjeen vastaanottajapäässä.

Clausen kertoo kirjeiden lähettämisen alkaneen Suomessa ja Tanskassa loppuvuodesta 2015. Hän ei halua kertoa lähetettyjen kirjeiden määrää. Vastaamatta jättäminen johtaa ”asianmukaisiin toimiin”.

– Njord yrittää ensisijaisesti sopia tapaukset, jotta oikeuteen asti ei tarvitsisi mennä. Jos korvauksista ei kuitenkaan päästä sopuun, tuotantoyhtiöt ja levittäjät ovat valmiita lähtemään oikeudenkäyntiin, Clausen kertoo.

Vaadittavan korvauksen koko määräytyy Clausenin mukaan ”arviosta aiheutuneesta vahingosta sekä muista kustannuksista, kuten oikeuskuluista, maksuista internet-operaattoreille ja seurantaohjelmiston käytöstä sekä lakiasiankuluista”.

Suomessa korvauksia vaativat kirjeitse myös oikeudenhaltijoiden puolesta toimivat Hedman Partners sekä pornoelokuvien levitystä seuraava Adultia Oy. Ensimmäisen Hedman Parnersin jutut vietiin oikeuteen viime syksynä.

Viime marraskuussa uutisoitiin samansuuntaisesta korvauskirjeestä, jonka hämäläisperhe sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:ltä. It-alalla työskennellyt mies kykeni näyttämään kirjeen väitteet vääräksi. Virheen syyksi paljastui tiedot luovuttaneen internet-operaattorin erehdys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt