Videopeli joululahjaksi? Kokosimme vuoden parhaimmiston

Julkaistu:

Videopelit
Vuonna 2015 ilmestyi säkillinen hyviä pelejä. Poimimme varmat valinnat kuusen alle.

Cities Skylines – Rakkaudesta kaupunkiin

Vuoden merkittävin pc-peli on kotimainen. Kaupunginrakentelu Cities Skylines on pelityyppinsä paras, ja mainio lahja rakenteluhenkisille nuorista vanhuksiin.

Peli päästää kaupunkisuunnittelijan rooliin. Siihen kuuluu teiden rakentamista, kaavoitusta, palvelujen tarjoamista, järjestyssääntöjen määrittelyä ja julkisen liikenteen kehittämistä.

Se ei silti ole puuduttavaa. Citiesissä ideat eivät jumitu komiteoihin, vaan länsimetro syntyy muutamissa minuuteissa. Helposti lähestyttävä ja koukuttava peli sopii niin satunnaispormestareille kuin vaativammille pilkunviilaajille. Sopivasti tahdittamalla tästä saa iloa vuosiksi.

K-3. Saatavilla: Windows, OS X, Linux

NHL 16 – Nyt tuntuu lätkä oikealta

Suomalaisten kestosuosikin viimevuotinen versio oli valitettavan keskinkertainen. NHL 16 näyttää ja tuntuu siltä, miltä modernin lätkän pitääkin.

Kaikki uudistukset eivät palvele pelkkiä ammattilaisia. Pelaamisen aloittaminen on aiempaa helpompaa, sillä peli antaa neuvoja kädestä pitäen. Vanhemmille konsoleille peliä ei kannata ostaa, jos viimevuotinen löytyy jo.

K-12. Saatavilla: Xbox One, PlayStation 4, lisäksi uudistamattomat versiot Xbox 360:lle ja Playstation 3:lle.

Super Mario Maker – Pomppivan putkimiehen rakennussarja

Putkimies Mario on maailman tunnetuimpia pelisankareita. Hän pomppii, heittelee, väistelee ja pelastaa sienikuningaskunnan prinsessan.

Super Mario Makerissa seikkailun pääsee suunnittelemaan itse. Sujuvilla työkaluilla rakennetaan tasohyppelykenttiä, jaetaan luomuksia muille ja koetellaan oman taidon rajoja muiden teosten parissa. Hauskaa näperrettävää ja loikittavaa koko perheelle.

K-3. Saatavilla: Wii U.

Fifa 16 – Viheriön valtias

Jalkapallo on maailman suosituin peli ja jalkapallosta kertova videopeli on maailman suosituimpia videopelejä. Tähän on syy, sillä Fifa-pelisarja parantuu tasaisesti.

Bonusta tulee siitä, että vihdoin pääsee pelaamaan naisten maajoukkueilla, perehtyneempiä ilahduttaa fiksu puolustuspeli. Jos olet jättänyt Fifan väliin parina vuonna, nyt on oiva hetki ostaa uusi.

K-3. Saatavilla: Windows, Xbox One, Playstation 4, Xbox 360, Playstation 3.

Mario & Luigi Paper Jam Bros – Luova ja väkivallaton roolihupailu

Kaikki roolipelit eivät ole aikuisille. Pelityyppi soveltuu hienosti myös perheen pienille, kun synkistelyn ja veren korvaa höpsöillä putkimiehillä ja paperinukeilla. Näin tekee Mario & Luigi Paper Jam Bros.

Peli yhdistää kahden Mario-roolipelisarjan maailmat. Mario & Luigi -sarjan perinteet nivoutuvat yhteen kaksi- ja kolmiulotteisuuden kanssa kikkailevan Paper Marion kanssa. Maukas kaikenikäisille, mutta aivan nuorimmat karsii pois runsas englanninkielinen teksti.

K-3. Saatavilla: Nintendo 3DS.

Star Wars Battlefront – Voima herää henkiin

Joulun suurleffa sai kaverikseen suurpelin, jolla on kuitenkin tiukasti rajattu kohderyhmä: verkkopelaajat. Yksinpeliksi tätä ei kannata ostaa, sillä sooloilijalle se antaa hyvin vähän.

Jos sekä Tähtien sota että moninpelaaminen kiinnostavat, tämä on varma valinta. X-Wingin lentäminen tai kapinallisen kiusaaminen AT-AT:llä ihmisvastustajia vastaan jopa 40 hengen peleissä ovat verratonta hupia.

K-16. Saatavilla: Windows, Xbox One, Playstation 4.

Forza Motorsport 6 – Ajopeleistä paras

Tämän hetken parhaasta ajopelistä käytävä väittely on lyhyt: Se on Forza Motorsport 6. Se tarjoaa paljon pelattavaa niin kuskille, keräilijälle kuin tuunaajallekin.

Ajaminen tuntuu hyvältä ja luonnolliselta. Urapeli, taitohaasteet ja moninpeli tuovat paljon muutakin kuin yksinkertaista ratinpyöritystä.

Laaja autovalikoima kannustaa opettelemaan monenlaisten ajopelien hallinnan, mutta halutessaan voi silti puksutella läpi kisojen yhden merkin miehenä (tai naisena).

K-3. Saatavilla: Xbox One.

Journey Collector's Edition

Jumalaisen kauniit hiekkadyynit jatkuvat silmänkantamattomiin. Siro hahmo matkaa horisontissa siintävän vuoren valoa kohti. Matkalla juostaan, liidetään, ja piileskellään, muttei taistella.

Vierellä kulkee toinen, samanlainen. Myös häntä ohjaa oikea ihminen. Toinen jää tuntemattomaksi eikä pelin jälkeen yhteyttä ole. Erikoinen suhde jättää kaihon. Ainutlaatuinen ja hieno kokemus. Sisältää myös saman tekijän pelit fl0w ja Flower.

K-7. Saatavilla: PlayStation 4.

Assassin’s Creed Syndicate – Kuoleman tanssia Lontoon katoilla

Parkouriin ja salamurhiin keskittyvä Assassin’s Creed Syndicaten tapahtumat ovat 1800-luvun Lontoossa. Nokiset ikkunat, teollisuuslaitokset ja hiiltä lapioiva lapsityövoima määrittelevät ympäristöä.

Kaupunki kätkee julmia salaisuuksia, joita savupiippujen lomassa lymyävät sisarukset selvittävät. Pahojen temppeliritarien mahtia horjutetaan pimeässä välähtävällä veitsenterällä. Puhdistuksen lomassa tavataan aikakauden merkkihenkilöitä Darwinista Marxiin.

K-18. Saatavilla: Windows, PlayStation 4, Xbox One.

Rise Of The Tomb Raider – Upeannäköinen toimintaseikkailu

Sankarihahmo Lara Croft on kasvanut pelaajapoikien unelmasta sankariksi, jonka nimissä julkaistiin todennäköisesti vuoden graafisesti näyttävin toimintapeli.

Kysymys on ketteryydestä, sorminäppäryydestä ja ongelmanratkaisusta. Mukaan on tuotu roolipelimäisiä elementtejä hahmon ja varusteiden kehittämisessä. Pääpaino on kuitenkin toiminnalla, ja tiukkojen kohtien yrittämisellä uudelleen. Ja uudelleen.

K-18. Saatavilla: Xbox One (muille myöhemmin).

Fallout 4 – Kertooko ydinsota, mikä on ihminen?

Pysäyttävässä roolipelissä kourallinen ihmisiä selvisi vuonna 2077 ydinsodasta. Kaksi vuosisataa myöhemmin sankari lähtee suojasta tuskaiselle matkalle etsimään kidnapattua lastaan.

Sodan runtelema Boston on raaka. Taistelun jylyä katkoo runsas tarina ja uudisraivaus.

Lopulta se panee pohtimaan, mikä on ihminen. Voiko kone olla sitä? Onko säteilevien hökkelikylien lyhyissä väkivaltaisissa elämissä mitään arvokasta?

K-18. Saatavilla: Windows, Xbox One, PlayStation 4.

Witcher 3 – Huikea fantasiatarina

Witcher 3 on poikkeus kliseisen fantasian keskellä. Hirviönmetsästäjä Geraltin tarina on tämän vuoden paras roolipeli.

Maailma ammentaa itäeurooppalaisista ja pohjoismaisista traditioista. Mytologia on kiehtovaa, hahmot rikkaita ja tarina kantaa loppuun asti hyvin.

K-18. Saatavilla: Windows, Xbox One, PlayStation 4.

Until Dawn – Teinikauhua tiivistettynä

Suvun huvimaja eristetyllä alueella, mielenvikaiseksi paljastuva ystävä, parisuhdedraama, kommunikaatioyhteydet katkova sää, shokeeraavat murhat, hylätty mielisairaala, metsässä kulkeva pelottava tuntematon, sekä intiaanien kirous – Until Dawn naittaa yhteen kaikki teinikauhuleffojen kliseet. Sen pitäisi siis kaiken järjen mukaan olla huono, mutta yllättää. Until Dawn nimittäin on aika hyvä peli ja onnistuu yöllä yksin pelattuna vähän pelottamaankin.

Tarina on esipuhetta lukuun ottamatta yhden yön pituinen. Se kerrotaan ystäväporukan eri jäsenten perspektiiveistä ja aluksi tuntemattoman psykiatrin lyhyiden huomioiden kautta. Loppua kohti satu vähän lässähtää, mutta varsinkin ilta ja keskiyön tunnit ovat mukaansatempaavia.

Until Dawn voisi helposti lipsahtaa tusinapelin puolelle. Sen pelimekaniikat ovat yksinkertaisia ja rajoittavia ja kokoajan kuljetaan raiteilla. Ne haaroittuvat ja valinnat vaikuttavat myöhempiin tapahtumiin, mutta tarina ei silti poistu kiskoilta vaan peli vie ja pelaaja vikisee.

Kokemuksen nostaa ylös keskinkertaisuudesta teinikauhuklisemössöstä se, että toisin kuin jokaisessa genren kauhuleffassa ikinä, tässä pelissä jokaisen hahmon voi oikeasti pelastaa. Tämän tavoitteen hiominen saa tarttumaan Until Dawniin useammankin kerran sen jälkeen, kun ensimmäinen läpikäynti on jo takana.

K-18. Saatavilla: PlayStation 4.

Halo 5: Guardians – Tappiin asti viety scifiräiskintä

Halo-pelisarjaa voidaan kritisoida siitä, että se ei yllätä ystäviään. Mutta se ei ole myöskään pettänyt.

Guardians ei tee poikkeusta tähän. Eeppisiin mittoihin venytetty juoni, mahtipontinen äänimaailma ja kaunis ulkoasu vetoavat varmasti scifin ja räiskinnän ystäviin.

Tuttuun tapaan moninpelissä eivät heikot pärjää. Parhaat ovat ehtineet harjoitelle sen verran monta vuotta.

K-16. Saatavilla: Xbox One.

Rainbox Six: Siege – Kyttäyskeikka

Vuosikymmenen takaiset R6:t tunnettiin ajattelevan miehen (tai naisen) antiterrosristiräiskintöinä. Peliin kuului paitsi pyssynpaukuttelu, myös iskujen suunnittelu ja ryhmien toiminnan koordinointi. Suunnitteluhommat on heitetty Siegessä roskikseen, sillä nyt pelaaja on vastuussa vain omasta itsestään.

Tarjolla on sarja yksinpelitehtäviä, jotka ovat kuitenkin lähinnä harjoittelua verkkopeliin. Niissäkin on silti koukuttavuutensa, sillä tehtävät ovat vaihtoehtoisilla tavoilla ratkottavissa olevia pähkinöitä.

Varsinainen toiminta tapahtuu kuitenkin verkossa, jossa 5 hengen joukkueet ottavat toisistaan mittaa. Peliin lisäävät syvyyttä tuhottavissa olevat seinät sekä erilaiset pelihahmot, joiden arsenaali ja takataskussa olevat jipot tekevät pelaamisesta oikeasti mielenkiitoista.

K-18. Saatavilla: Windows, Xbox One, PlayStation 4.