Digitoday

IS selvitti: Teinit innostuivat uudesta kännykkäohjelmasta – samalla sen löysivät ahdistelijat

Julkaistu:

Kännykkäsovellus
IS kertoi eilen, miten opettajat ovat huolestuneet oppilaiden Periscope-sovelluksen käytöstä. Sukellus ohjelman maailmaan paljastaa, että myös vanhemmilla on syytä huolestua.
Periscope on nyt kaikkien huulilla. Uuden videosovelluksen avulla netinkäyttäjät voivat piristää kotipäiväänsä interaktiivisella jutustelulla muiden ihmisten kanssa. Kaverukset voivat jakaa baari-iltansa maailman kanssa, ja fanit tuutata kaikkien halukkaiden nähtäväksi idoliensa konsertteja reaaliajassa.

Periscopen idea on, että käyttäjä lähettää kännykällään suoraa videokuvaa, jota muut kommentoivat. Kuka tahansa voi seurata kenen tahansa lähetyksiä.

Sovellus on herättänyt myös kysymyksen siitä, onko aikuisten helppoa lähestyä Periscopessa pahaa-aavistamattomia nuoria väärillä aikeilla – huoltajien tietämättä asiasta mitään?


”Onko sulla semmoisia läväreitä ettei moni tiiä”

Tutkitaanpa, avautuuko virtuaaliperiskoopissa sellainen maailma kuin on pelätty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sovellus on ladattu kännykkään muutamalla painalluksella. Ensin näytölle ilmestyy tietoa Periscopen perusteista: kun lähetys on käynnissä, katsojille näkyy video ja kuuluu ääni. Myös paikkakunnan voi valita näkymään. Yleisö voi kommunikoida lähettäjän kanssa reaaliaikaisesti viesteillä ja sydämillä. Yksittäisiä käyttäjiä voi seurata, jolloin heidän päivityksistään tulee sovellukseen ilmoitus.

Sitten sovellus pyytää luomaan profiilin. Tämän voi tehdä joko Twitterin tai tekstiviestivahvistuksen kautta. Twitter on Periscopen omistaja.

Profiili on valmis hetkessä. Näytölle ilmestyy maailmankartta, josta voi navigoida suoraan Suomeen.

Itsenäisyyspäivän aattoiltana kello 18 suomalaisia on linjoilla laiskasti: lähetyksiä on käynnissä vain kolme. Yksi lähettäjistä on itäsuomalainen nuori mies ja kolmas 34-vuotias mies länsirannikolta. Itäsuomalaisen lähetyksellä on vain yksi seuraaja, länsirannikon miehellä kuusi.

Sen sijaan kolmatta lähetystä seuraa 46 henkilöä. Sen otsikossa nuori, vaalea nainen ilmoittaa: ”tylsäää tulkaa kylään”.

Otollisempaa tilaisuutta nettilähentelijälle ei kai voisi olla. On pakko tarkistaa, rehottaako keskustelussa virtuaalikuolaajien massainvaasio vai pysyykö sävy asiallisena ja määrittääkö videon lähettäjä ehdot.

Lähetystä luotsaava nainen kertoo syntyneensä vuonna 1996. Kyläilijöitä riittäisi:

”Näytät hyvältä.” ”Voitaisko harrastaa seksiä.” ”Näytä lapaluut.” ”Onko sulla semmoisia läväreitä ettei moni tiiä.”

Nainen kiittää lyhyesti kehuista, mutta sivuuttaa ehdotukset. Hän haluaisi keskustella jääkiekosta, mutta toive kaikuu kuuroille korville.

Lähetyksen seuraajamäärä lähes kaksinkertaistuu vartissa. Nainen puhuu itsepintaisesti jääkiekosta, pukee sitten ylleen talvitakin ja pistää tupakaksi.

Virtuaalisydämiä pulppuaa näytölle vuolaana virtana, ja ehdotukset muuttuvat yhä härskimmiksi.

”quuma”. ”onko sulla lätäkkönännit?” ”näytä ni arvioidaan.”

Lähettäjä pitää puolensa. Hän näpäyttää ehdottelijoille takaisin tai jättää näiden viestit huomiotta.

”Näytä pohkeet”

Välillä Suomi paistattelee Periscopen maailmankartalla typötyhjänä, mutta muutaman tunnin päästä meillä aktivoidutaan jälleen. Yhdeksän jälkeen lähettäjiä on pitkin maata jo toistakymmentä.

Heistä enemmistö periskooppaa Helsingissä. Klikataan siis pääkaupunkiin.

Suurin osa läsnäolevista on nuoria naisia. Heidän lähetyksillään on jopa satoja katselijoita.

Naisen esineellistäminen on niin sisäistetty käytäntö, että miehetkin hakevat huomiota sen keinoilla. ”sara näyttää tissit jos saadaa 200 katsojaa rikki!! xD”, lupaa eräs käyttäjä, mutta videolla esiintyykin nuori mies, joka räpeltää karvamatolla kännykkäänsä.

Yksi 17-vuotias tyttö haluaa keskustella kasvisruoasta, mutta vain muutama kommentoija innostuu aiheesta.

Sen sijaan hän joutuu vastaamaan nimimerkistä päätellen miespuoliselle henkilölle, joka pommittaa häntä tunkeilevilla kysymyksillä.

”Käytätkö bikineitä vai semmoista hikistä uimapukua?”, vieras utelee.

”Ookko rantakunnos?” hän jatkaa.

Sitten tulee pyyntö: ”Näytä pohkeet.”

Pian pyyntö muuttuu vaatimukseksi. ”Pohkeet näytä ne.”

Tyttö näyttää kameralle sukkahousujen peittämät säärensä.

”Oot sä ny aika rantakunnos”, mies kirjoittaa.

Hän ei ole ainoa liehittelijä. Muutama pyytää seksiä suoraan.

Illalla vilkastuu

Iltakymmeneen mennessä vieraita on linjoilla jo lähes sata. Periscope on kansainvälinen sovellus, jossa ihmiset kommunikoivat yli maarajojen. Lauantai-iltana suomalaistenkin kanaville on tullut vierailijoita ympäri maailmaa.

Kohteliasta ja kunnioittavaa keskustelua on tänä iltana helpointa käydä vieraskielisten kanssa. Nuoren naisen lähetystä seuraavat intialainen ja turkkilainen näpyttävät syötteeseen kohteliasta small talkia. Kukaan englanniksi kirjoittava ei sorru sopimattomuuksiin.

Eräällä kanavalla 14-vuotias tyttö jakaa henkilökohtaisia murheitaan. Hän lisää meikkiä silmiin ja kertoo lintsanneensa joitakin päiviä sitten koulusta.

Tyttö purkaa teon aiheuttamaa häpeän tunnetta. Hän uskoutuu myös elämäänsä varjostavista peloista ja kertoo kättään vaivanneesta kivusta.

Irtoaako kanssakeskustelijoilta teinitytölle sympatiaa? Neuvoja, myötäelämistä, lohtua? Niitä älykkään ja herkän oloinen murrosikäinen näyttäisi kaipaavan.

Kukaan ei kommentoi tytön huolia. Sen sijaan eräs lähetyksen seuraaja kehuu ensin hänen ulkonäköään – ja sitten aloittaa ahdistelun.

”Riittää laukeen jo ku katon sua”, käyttäjä kirjoittaa. Se on vierailijan viesteistä salonkikelpoisemmasta päästä.

Hänen repliikkinsä yltyvät niin musertavan hävyttömiksi, että lopulta muut puuttuvat niihin.

”Rauhoitu”, joku kommentoi.

”Ota ihan iisisti. Menee vähän yli”, tyttö sanoo jo itsekin.

Miehet jätetään paremmin rauhaan

Miehet muodostavat läsnäolijoista ainakin tänään vähemmistön. He eivät joudu lähimainkaan samanlaisten lähestymisten kohteiksi kuin naiset.

Teinipoika tilittää lähetyksessään rahahuoliaan ja pelaa PlayStationia. Joku kertoo hänelle mauttoman alapäävitsin, mutta muuten jutellaan hänen valitsemistaan aiheista.

Kaksi nuorta miestä ilmoittaa jo lähetyksensä otsikossa, että he ovat kuumia kolleja. Tämä ei aiheuta yleisössä lähimainkaan samanlaista reaktiota kuin naisen ilmoittautuminen kuumaksi kissaksi taitaisi kirvoittaa.

Lähetystä seuraa vain parikymmentä henkeä eikä keskustelua tunnu syntyvän oikein mistään.

”Nuoruuteen kuuluu, ettei kaikkea haluta kertoa vanhemmille”

Lauantai-iltaisen katsauksen perusteella Periscopessa ennen kaikkea hengaillaan. Nuoret notkuvat sohvillaan, sängyillään ja pelikonsoleidensa ääressä, ja jauhavat tyhjänpäiväisyyksiä.

Meno näyttää ja kuulostaa suurimmaksi osaksi samalta kuin murrosikäisten hengaileminen viikonloppuiltana ostoskeskuksessa tai kotibileiden etkoilla.

Ahdistelu ja häirintä ovat kuitenkin läsnä lähes jokaisessa keskustelussa, joita käydään nuorten naisten videoiden yhteydessä.

Murrosikäiseltä on vaikea kieltää netin käyttöä. Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

– Harvoin nuoria saadaan estettyä käyttämästä netin sovelluksia. Mediakasvatuksellisesti on parempi tarjota keinoja, joilla nuoret pystyvät tunnistamaan häiritsemisen, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatuksen erityissuunnittelija Satu Valkonen.

 

Mediakasvatuksellisesti on parempi tarjota keinoja, joilla nuoret pystyvät tunnistamaan häiritsemisen.

Nämä keinot voivat olla esimerkiksi valmiita vastauksia tilanteisiin, joissa tuntematon kyselee intiimejä asioita tai ehdottelee tapaamisia.

Valkonen sanoo, että tutkimusten mukaan suomalaiset lapset ja nuoret ovat taitavia ratkaisemaan mahdollisia riskitilanteita. Nuoret myös jakavat tietoa uhkaavista henkilöistä ja tilanteista toisilleen.

Valkosen mukaan Periscope-trendi ei vielä ole näkynyt MLL:ään tulevissa yhteydenotoissa. Hän muistuttaa, että nuoret eivät aina halua kertoa netinkäyttönsä koko kirjosta. Niinpä heitä voi lähestyä asiasta myös epäsuorilla kysymyksillä.

– Nuoruuteen kuuluu, ettei kaikkea haluta kertoa vanhemmille. Nuorelta voi kuitenkin vaikka kysyä, onko hän kuullut tällaisesta uudesta sovelluksesta ja tietääkö hän ketään, joka sitä käyttää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt