”Kuvataan vaakaa, ei pystyyn” – Vlogistanian kuningatarta Soikkua tapaamassa

Sonja Hämäläinen eli Soikku neuvoo, miten saada tilaajia, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Vlogiastianianin kuningatar soi audienssin setätoimittajalle.

14.7.2015 10:12

IS lähetti setätoimittaja Tuomas Mannisen selvittämään kaiken videobloggaamisesta eli vlogeista. Kuinka kävi? Sen voit lukea Vlogitti – matka sinne ja takaisin -sarjasta, jonka kolmas ja viimeinen osa julkaistaan tässä. Ensimmäisen osan voit lukea tästä. Toisen osan tästä.

VLOGITTI - MATKA SINNE JA TAKAISIN, OSA 3

Tutkimusmatka videoblogien maailman on tuonut meidät Helsingin Katajanokalle jugendkerrostalon sisäpihalle. Vastassa on Vlogistanian kuningatar Soikku.

– Sonja, esittäytyy pieni nainen (setäihmisenä kirjoittaisin tyttö, mutta enpähän kirjoittanut) ja hymyilee.

Sonja Hämäläinen, 24, on maan seuratuimpia vloggaajia ja tunnetuin pyörähdeltyään Tanssii tähtien kanssa -kisassa. Jännittää, mutta ei auta, nyt on otettava selvä, miten minustakin voisi tulla vloggaaja, eikä pelkästään kahdelle kaverilleen jaaritteleva, vaan, jos ei stara, niin edes varttistara.

TÄÄLLÄ on Splay. Toinen treffipaikan vaihtoehto olisi ollut Sonjan koti, missä hän eniten esittää ajatuksiaan videokameralle vlogisilla ollessaan.

Oven avaa Pilvi. Kysyn, vloggaako Pilvi. Ei, hän on account manager. Stina tulee töihin. Kysyn, vloggaako hän. Ei, Stina on operatiivinen johtaja.

Tunnen itseni hölmöksi. Tämä vlogi-skene on snadisti isompi kuin olin kuvitellut. Splay Suomi on ”Pohjoismaiden suurin YouTuben ja sosiaalisen median vaikuttajaverkosto”. Ja minä kun luulin, että se on jonkinlainen vlogistityöläisten keskusammattiliitto.

Niitä on muitakin, ainakin Töttöröö ja se kolmas, jonka nimi ei jäänyt yhtä hyvin mieleen kuin Töttöröö, joka kertoo olevansa ”ensimmäinen kotimainen YouTube-videoverkosto”.

Nämä siis googlasin.

Sonja on pyörähdellyt vlogi-maailman lisäksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Kaikilla talleilla on omat tähtensä. Sonja on yksi Splayn kirkkaimmista. Splayn jäseneksi pääsee, jos on saanut 10 000 tilaajaa tai on muuten erityisen hyvä ja ahkera.

Takahuoneessa on studio, etuhuoneessa pöytiä ja tietokoneita, mutta ei ruuhkaksi asti. Account manager ja operatiivinen johtaja istuvat omilla paikoillaan, me istumme vapaille. Alan kinuta vinkkejä.

Sonjalla on yli 130 000 tilaajaa. 50 000–80 000 on hevijuuseria. Vlogit on katsottu yli 15 miljoonaa kertaa eli mitä nyt Hollannissa on asukkaita.

KOSKA olin jo omatoimisesti nuuskinut elämää Vlogistaniassa, en pyydä Sonjaa puhumaan hitaasti kuin vähä-älyiselle. Uskon pysyväni kärryillä tai ainakin roikkuvani aika vakuuttavasti perälaudasta.

Vloggaaja tarvitsee nimen. Sonja mielestä Sonja Hämäläinen ei sopinut nettimaailmaan, joten hän ryhtyi Soikuksi ja on nyt Soikkuu. Tuon lisä-uun syy on pelkästään tekninen.

Vlogistien kruunaamaton kuningas Eetu on eeddspeaks. Harva kärkinimi on almanakkakamaa. Sonja mainitsee poikkeuksena Sami Koiviston, joka tunnetaan Sami Koivistona.

– Aika tavallinen sekin on, Sonja arvelee, kun tarjoan vanhaa lempinimeäni Tommia. Hän neuvoo, että en ryhdy Tumeksi. Tämä on jo olemassa.

– Joku nimi, joka iskostuu mieliin ja on helppo.

SITTEN välineisiin: kamera tietysti, pelkkä puhelinkin käy, monilla on pikkukamera, jossa on laajakulma.

– Ja helppo editointiohjelma, vaikka Movie Maker.

Auts. Tähän taisi tyssätä. Editointiohjelma on setäihmiselle kuin jos pyydetään ohjaamaan kuumoduli alas.

– Kaikki ei editoi ollenkaan, Sonja lohduttaa. Hän kertoo pyrkivänsä itsekin välttämään liiallista hifistelyä.

Tärkein neuvo tulee nyt ja se kannattaa saksia talteen:

– Kuvataan vaakaa, ei pystyyn! Eihän kukaan katso telkkariakaan ruutu pystyssä.

Kuvaa vaakaan, ei pystyyn, Sonja eli Soikku muistuttaa.

Kun ensimmäinen vlogini on valmis, Sonja suosittelee katsomaan sillä silmällä, haluanko varmasti julkaista sen YouTubessa. Asiaa voi myös testata luotettavilla kavereilla.

Heikkopäisen vloggauksen voi katumapäisesti ottaa pois, mutta aina on riski, että joku on kopioinut sen ja möhläys ilmestyy sinne uudelleen.

– Pitää tiedostaa, että voi tulla negatiivista kommenttia, vaikka vlogi olisi miten hyvä.

Vlogistaniassa pahin virhe on lähteä inttämään vastaan.

VAKUUTAN, etten pelkää negaa, ainoastaan sitä, että kukaan ei katso vlogiani. Sonja kertoo, ettei alussa edes ajatellut, että joku katsoisi. Kun joku katsoi, tuntui, että VOU!

Toisen VOU:n Sonja koki, kun postista tuli ensimmäinen tuotelahja. Vlogistit juttelevat luontevasti käyttämistään tuotteista. Itse en ehkä aloittaisi kuorintavoiteista, mutta yhtä panimoa voisin kehua.

Saatan kuvitella, että kolmas vlogisti-VOU on ensimmäinen kaupallinen, maksettu mainos.

HALUAN kokea sen ihanan ensi-VOU:n, ja nousta sitten virallisen vlogilistan http://vlogit.fi/ kärkeen, olenhan erittäin kilpailuhenkinen ihminen.

Mutta kehtaako olla?

–  Se on vähän tabu. Tämä on aika yhteisöllistä, mutta onhan sekin fakta, että se lista on koko ajan siellä näkyvissä.

Lista toisaalta valehtelee. Harva tilaaja hyppää pois, vaikka ei enää seuraisi.

Miten minut löydettäisiin?

– Hankala kysymys. Kannattaa pyöriä somessa ja tavata väkeä, jotka voivat suositella. Somekanavat on iso osa.

Siis Snapchat, Instagram, Twitter, YouTube, sähköposti.

Entä sisältö?

Sonjaa kehottaa olemaan mahdollisimman kiinnostava, tekemään jotain, mitä ei ole ennen tehty, erottumaan.

Sonjan omia juttuja ovat hymyily, hiukset ja kani. En lähde apinoimaan, koska ensinnäkin siitä jää kiinni, ja toiseksi, olen kalju, inhoan kotieläimiä ja hymyily on pelkkää tuskaa.

– Jotkut vain kiroilee ja haukkuu kaikkea, ja nekin on suosittuja, Sonja rohkaisee.

KOKEMUKSENI mukaan huippuvloggaajat ovat karismaattisen ilmeikkäitä ja osaavat liikutella 1–5 sormea niin, että loput 2–5 pysyvät aloillaan.

En ole, en osaa.

– Se on esiintymistä. Monotonisuus ei ole hyvä, Tässä puhuminen on helppoa, Sonja sanoo ja katsoo minua.

–  Kun alat puhua yksin kameralle, se tuntuu aluksi tyhmältä. Sitä pitää treenata.

KIITÄN Sonjaa. Vlogistania ei tunnu enää niin pelottavalta ja vieraalta paikalta kuin sarjamme ensimmäisessä osassa.

--

Vlogitti – matka sinne ja takaisin -sarjan ensimmäisen osan voit lukea tästä. Toisen osan tästä.

Pohjoismaiden suurin vlogi-tapahtuma Tubecon järjestetään Helsingissä 15. elokuuta. Ilta-Sanomat on yksi TubeCon 2015:n pääyhteistyökumppaneista. Lue kaikki IS:N Tubecon-jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?