Digitoday

Löysimme Jaakon: Näin syntyi Suomen ensimmäinen YouTube-video

Julkaistu:

Verkkovideot
Ilta-Sanomat tavoitti Suomen ensimmäisen YouTube-videon tekijän. Videopalvelusta tuli Jaakko Tarvaiselle tärkeä työkalu.
YouTube-verkkopalvelu täytti viime viikolla kymmenen vuotta, ja ensimmäinen suomalainen YouTube-video saavuttaa saman tasaluvun 27. syyskuuta. Lievestuoreen työväentalolla kuvatulla videolla Turpo-niminen yhtye esittää keikallaan kappaleen Kohtaus nro 8.

– Ei minulla ollut mitään hajua siitä, että olin Suomen ensimmäinen, kertoo videon julkaissut ”jaakko” eli Jaakko Tarvainen.

– YouTube oli aika pieni palvelu silloin. Ei silloin ajatellut, että millainen palvelu siitä kymmenen vuotta myöhemmin tulee.

Tuolloin kulttuurintuotantoa opiskelleelle Tarvaiselle YouTube tuli oikeastaan hyötykäyttöön eikä huviksi.

– Olin tekemässä verkkosivun muotoon tehtyä portfoliota opinnoistani, kertoo Tarvainen.

– Etsin verkosta erilaisia palveluita, joissa voisi julkaista videoita ja jakaa linkin. Siihen aikaan niitä ei paljoa ollut, ja YouTube nousi jotenkin esiin.

Yksi YouTuben eduista oli, että sinne ladatut videot pystyi upottamaan osaksi portfolio-verkkosivustoa. Tarvaisen YouTubessa jakama video oli osa Tarvaisen harrastuksista kertovaa sivua.

– Jos olisi silloin tajunnut laittaa portfolioon maininnan Suomen ensimmäisestä YouTube-videosta, niin siitä olisi silloin voinut olla vielä enemmän hyötyä, Tarvainen naurahtaa.

Videon levittäminen oli kymmenen vuotta sitten hankalampaa kuin nykyään, sillä esimerkiksi Facebookia ja muita yhteisösivustoja ei vielä ollut.

Nykyään videon voi kuvata ja jakaa suoraan vaikka puhelimesta. Vuonna 2005 Tarvainen kuvasi videonsa vhs-kameralla, joten video täytyi ensin muuttaa nauhalta tietokonetiedostoksi. Onnekseen Tarvaisella oli meneillään opiskeluihin liittyvä videoeditointikurssi, jonka laitteistolla hän pystyi tekemään videolle lyhyen editoinnin ja siirtämään valmiin tuotoksen tietokoneelle.

– Tein ihan vaan nopean editoinnin sen saman nauhan eri kohdista, ettei se olisi niin tylsä.

Myöhemmin Tarvainen siirsi YouTubeen kokeilumielessä myös muutaman muun opiskeluihin liittyvän videon. Videokuvauksesta ei kuitenkaan tullut Tarvaiselle ammattia, mutta YouTube liittyy nykyiseen työhön muun muassa musiikkijakelun konsultointia tekevässä yhtiössä.

– Kun nykyään teen musiikkiprojekteja, niin ajamme sitä kautta musiikkivideoita julkisuuteen. YouTube on usein tärkeä työkalu, Tarvainen sanoo.

Videolla esiintynyttä Turpo-yhtyettä ei enää ole.

– Se oli opiskelukavereiden bändi, jossa soitti luokan kaikki pojat, Tarvainen muistelee.

– Bändi hiipui, kun opiskelut tuli päätökseen ja kaikki hajaantuivat ympäri Suomea.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt