Toteutuuko uhkakuva? Artistipako Spotifysta

Jos levy-yhtiömoguleita ja artisteja on uskominen, Spotify ei ole jatkossa samanlainen sekatavarakauppa kuin nykyisin.

Jay-Z on ainakin vielä toistaiseksi Spotifyssa.

31.3.2015 13:50

Suoratoistopalvelujen ykkösnimeksi noussut ruotsalainen internet-musiikkipalvelu Spotify saattaa kohdata lähiaikoina odottamattoman suuria vaikeuksia.

Rolling Stone -lehdelle pari viikkoa sitten puhuneet korkea-arvoiset levy-yhtiövaikuttajat arvioivat, että ilmainen Spotify on nykyisellään liian hyvä, ja sen palvelutasoa tulisi laskea. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelun ilmaisversiosta ei enää löytyisi kaikkia levyjä.

Yhtiötä on pitkään kritisoitu artistien tulotason romahtamisesta. Spotify on puolustautunut osoittamalla levy-yhtiöille tilittämiään summia ja huomauttanut, että laillisen suoratoiston kuristaminen johtaisi piratismin kasvuun.

Toisen uhkakuvan maalaa ruotsalainen Dagens Nyheter. Ruotsalaislehden mukaan on mahdollista, että Jay-Z:n ostama norjalainen Tidal-musiikkipalvelu saattaa tarjota artisteille miellyttävämmän paikan levittää musiikkiaan. Palvelun uudelleenlanseerauksessa sopimuksen kävivät allekirjoittamassa Beyoncé, Kanye West, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Arcade Fire sekä Coldplay.

Tidal tarjoaa suoratoistoa paremmalla äänenlaadulla, mutta se myös maksaa kaksinkertaisesti Spotifyhyn verrattuna. Jay-Z:n mukaan yhtiö on ”artistien omistuksessa”. DN pitää mahdollisena, että maailmantähdet vetäisivät musiikkinsa pois Spotifysta ja siirtyisivät ”omaan” palveluunsa, jonka korkeampi hinnoittelu tuo heille isommat tulot.

Myös monet artistit ilman sidoksia suoratoistopalveluihin vierastavat ajatusta musiikin suoratoistosta, esimerkiksi Nightwshin uutta Endless Forms Most Beautiful -levyä ei palvelusta löydy. Tuomas Holopainen kertoi Radio Novalle syyksi bändin yhteisen päätöksen. Holopainen itse sanoo olevansa fyysisen levyn kannattaja.

Viime syksynä myös maailmantähti Taylor Swift veti musiikkinsa pois Spotifysta. Toissa viikolla päättyneen oikeusjutun myötä ratkesi kahden Hurriganes-levyn poistuminen Spotifysta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?