Tekijänoikeuslaki muuttuu - kaikille piraattisivustoille pääsy voidaan estää

Suurin muutos on se, että pääsy tuntemattomien tahojen pyörittämille palveluille voidaan estää.

Pirate Bay -verkkosivustolle pääsy estettiin vuonna 2012. Jatkoa on tulossa.

24.3.2015 10:50

Suomen tekijänoikeuslaki muuttuu kevään 2015 aikana siten, että internetissä luvatta jaeltavan materiaalin oikeudenhaltija voi pyytää tuomioistuimelta estomääräystä, joka velvoittaa teleoperaattorin estämään aineistoa jakelevat sivustot.

Uutta on se, että estoa voi hakea myös sivustoille, joiden ylläpitäjät salaavat henkilöllisyytensä. Aikaisemmin estoja on voinut hakea vain sivuille, joiden ylläpitäjiä vastaan on voinut nostaa kanteen – toisin sanoen ylläpitäjien henkilöllisyydet ovat olleet tiedossa. Näin meneteltiin vuonna 2012, kun suomalaisoperaattorien Pirate Bay -estot astuivat voimaan.

Toistaiseksi on epäselvää, millä kriteereillä sivusto voidaan määritellä piraattisivuksi. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n mukaan ”edellytykset estomääräyksen saamiseksi on Suomessa kuitenkin huomattavasti EU-säännösten vaatimuksia korkeammalle”.

Eduskunta teki päätöksen asiasta maaliskuun alkupuolella. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n mukaan lakimuutos on yhteneväinen EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin kanssa.

– Ensisijaisena pyrkimyksenä on kohdistaa oikeustoimet varsinaiseen loukkaajaan. Tämä ei nettimaailmassa kuitenkaan aina ole mahdollista, ja siksi on erittäin positiivista, että oikeudenhaltijoilla on viimein Suomessakin tehokas keino puuttua laittomiin palveluihin, joita pyörittävät tuntemattomat henkilöt ulkomailta käsin, sanoi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala yhdistyksen tiedotteessa.

The Pirate Bayn esto operaattoritasolla poiki nopeasti monenlaisia kiertomekanismeja. Toistaiseksi on epäselvää, millä tavalla niihin tullaan jatkossa suhtautumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?