Uskaltaako tätä käyttää? Tällaisen ”mullistavan” älypuhelimen Putin antoi Kiinan presidentille

Julkaistu:

IS testasi kevättalvella kohutun venäläisen YotaPhonen Barcelonan kännykkämessuilla.
Kremlissä keksittiin elektroniikkaa rakastaville kiinalaisille juuri sopiva lahja. Pekingissä vieraileva Venäjän presidentti Vladimir Putin nimittäin antoi kiinalaiselle kollegalleen, presidentti Xi Jinpingille lahjaksi venäläisen YotaPhone 2 -älypuhelimen, The Wall Street Journal (WSJ) uutisoi. 

WSJ:n mukaan lahjaa ihastellut Kiinan presidentti kysyi tulkin välityksellä Putinilta, tuleeko heillä olemaan yhteistyötä puhelimen tiimoilta.

− Meillä tulee olemaan, Putin vastasi.

Millaisen puhelimen Putin sitten Kiinan presidentille antoi? Jotain osviittaa antavat IS:n testi ja Digitodayn testi viime kevättalvelta. Tuolloin IS kokeili Barcelonassa aiempaa, "mullistavaksi hehkutettua" versiota Putinin lahjapuhelimesta. IS:n toimittajan saama ensivaikutelma YotaPhonesta ei ollut kummoinen. Toimittajan mukaan puhelin tuntui Android-laitteelta, joka ei istunut käteen kovin hyvin. Kun puhelimen käänsi ympäri, paljastui laitteen yllättävä nerokkuus: lukulaitenäyttö.

IS kehui YotaPhonea myös näin: ”Mustavalkoinen näyttö on hyvännäköinen ja mikä parasta, siltä on helppo lukea tekstiä”. Muilta ominaisuuksiltaan YotaPhone oli keskinkertainen: kamera oli korkeintaan keskitasoa, eikä päänäyttö häikäissyt laadulla tai kirkkaudella.Yotaphone 2:n on luvattu paikkaavan ykkösen suurimmat puutteet, eli tekee kakkosnäytöstäkin kosketusnäytön sekä sijoittaa kameran parempaan paikkaan. Yotaphone 2:ssa on edelliseen verrattuna vähän isompi 5 tuuman amoled-näyttö ja toisella puolella lukulaitenäyttö. Laitteessa on lisäksi 8 megapikselin kamera ja 32 gigaa sisäistä muistia.

Voi tosin olla, että Xi miettii kaksi kertaa, ennen kuin käyttää lahjapuhelintaan, WSJ kirjoittaa. Venäjän valtion johtama puolustusyritys Rostec nimittäin omistaa 25 prosenttia puhelimia valmistavasta Yota Devices -yhtiöstä. Kiina on ollut äärimmäisen varovainen ulkomaalaisen kybervakoilun suhteen sen jälkeen, kun Edward Snowden paljasti maailmalle Yhdysvaltojen vakoilutekniikoita.Kiinan presidentti on itse antanut kiinalaisia ZTE-älypuhelimia lahjaksi virkamiehille esimerkiksi Tadzhikistanissa. Elektroniikkalahjat ovat alkaneet vallata alaa seinävaatteiden ja eläinten kaltaisilta valtion päämiesten välisiltä lahjoilta. Elektroniikan avulla valtiot yrittävät markkinoida kansallisia teknologiabrändejään: jopa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi kuningatar Elisabet II:lle iPodin vuonna 2009.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt