Tekstiviestihuijaukset tulevat ulkomailta – "Varmasti jatkaa niin kauan kuin on vapaalla jalalla" - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tekstiviestihuijaukset tulevat ulkomailta – "Varmasti jatkaa niin kauan kuin on vapaalla jalalla"

Julkaistu: 3.6.2014 19:01

Poliisi uskoo etsintäkuulutetun suomalaismiehen jatkavan viestien lähettelyä ulkomailta käsin.

Suomen asiakastieto varoitti tänään nimissään tehdystä tietojenkalastelusta. Eilen Kyberturvallisuuskeskus varoitti Matkahuollon nimissä tehdyistä huijausyrityksistä. Maalis-toukokuussa tietoja on kalasteltu myös Tullin, Itellan ja tekaistun perintäpalvelun nimissä.

Poliisi epäilee, että takana on yksi ja sama tekijä. Huijaukset jatkuvat, koska päätekijää ei ole saatu kiinni.

– Hänet on vangittu poissaolevana 27.5. pidetyssä oikeuden istunnossa, kertoo Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu.

Epäilty mies on tuomittu aikaisemminkin nettipetoksista. Risun mukaan Suomen kansalainen on tehnyt aiemmin petoksia Huuto.netissä.

Risu luonnehtii miestä "Suomen suurimmaksi nettihuijariksi, joka on suomen kansalainen".

Risu kertoo, että huijaukset alkoi sähköpostiviesteinä, mutta sittemmin ovat siirtyneet tekstiviesteiksi. Viestit tulevat ulkomaisten palveluntarjoajien kautta, joten lähetyskanavia on vaikea tukkia.

– He voivat yksinkertaisesti siirtyä toiselle palveluntarjoajalle, Risu sanoo.

Risun mukaan huijausrinki toimii siten, että yksi tai useampi ihminen muotoilee ja lähettää viestit. Kymmenkunta tai useampi ihminen puolestaan nostaa rahaa, kun ihmiset luovuttavat pankkitunnuksiaan sivuille, jotka luodaan tunnusten keräämistä varten.

Kaapattuja pankkitunnuksia käytetään pikavippien nostamiseen. Jos tilillä on paljon rahaa, huijarit saattavat yrittää sen tyhjentämistä. Tämä edellyttää kuitenkin maksun hyväksymistä.

– Siinä vaiheessa alkavat useimmilla soida hälytyskellot, Risu sanoo.

Yksi näistä rahannostajista on tällä hetkellä vangittuna. Päätekijä on kuitenkin yhä vapaana. Risun mukaan hän oleskelee ulkomailla.

– Varmasti hän jatkaa niin kauan kuin on vapaalla jalalla, Risu sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?