Mobiilimaksaminen tulee tänä vuonna – tiedä ainakin nämä asiat

Mobiilimaksaminen voi tarkoittaa maksua kaupan kassalla, rahansiirtoa kaverille puhelimella tai verkkokauppaostosta.

Lähimaksaminen eli hipaisumaksaminen tapahtuu viemällä maksusiru kassapäätteen viereen. Siru voi olla kortissa, puhelmessa tai maksutarrassa.

29.1.2014 15:33

Mobiilimaksaminen eli rahan siirtäminen matkapuhelimella yleistyy jo tänä vuonna.

Kuluttajan kannata tilanne on sekava, sillä harvalle on selkeää, mistä koko asiassa on kyse. IS selventää termejä.

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan yleensä tuotteiden tai palvelujen maksamista puhelimella. Sitä voi kuitenkin tehdä monella tavalla.

Lähimaksaminen (lähilukumaksaminen, hipaisumaksaminen, nfc-maksaminen) on kaupan tiskillä maksamista, jossa maksuväline pannaan muutaman sentin päähän kassapäätteestä langattomasti luettavaksi.

Maksusiru voi olla puhelimessa, mutta myös kortissa tai maksutarrassa. Kertaostoksen enimmäisraja on 25 euroa. Jos maksu on tätä suurempi, tarvitaan nykyiseen tapaan pin-koodin näppäileminen.

Rahaviesti (kaverimaksaminen, p2p-maksaminen) tarkoittaa rahan lähettämistä puhelimitse yksityiselle vastaanottajalle. Tämä edellyttää yleensä, että sekä lähettäjä että vastaanottaja ovat palvelun käyttäjiä. Maksu kohdennetaan puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen perusteella.

Verkkomaksaminen on internetissä myytävästä tuotteesta tai palvelusta maksamista. Verkkomaksamisessa maksun osapuolet eivät ole toistensa läheisyydessä.

Verkkomaksamisen voi hoitaa muillakin laitteilla kuin puhelimella, mutta puhelimella maksamisen mahdollistaviin palveluihin liittyy usein mahdollisuus verkkomaksamiseenkin.

Tällä hetkellä kolme suomalaista palvelua

Kesko ja S-ryhmä eivät ole vielä paljastaneet lähimaksamisen aikataulua. Sekä Keskon että S-ryhmän kaupoissaan käyttämillä kassapäätteillä voi maksaa lähimaksulla, mutta ominaisuus otetaan laajaan käyttöön myöhemmin.

Keskon talouspalveluiden johtaja Eija Jantunen kertoi IS:lle alkukuusta, että yhtiö kokeilee parhaillaan lähimaksamista rautakaupoissaan.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme suomalaista mobiilimaksupalvelua.

Elisa Lompakko perustuu Mastercardin Paypass-maksuratkaisuun. Sillä onnistuvat maksutarralla tehty lähimaksaminen, puhelinnumeroon perustuvat rahaviestit sekä virtuaalisiin Mastercard-luottokortteihin tehdyt nettiostokset.

DNA Täpäkkä Credit on Mastercard-luottotili, jota on laajennettu lähimaksamismahdollisuudella. Rahaviestit eivät ole mahdollisia. DNA aikoo toteuttaa ne myöhemmin lanseerattavalla palvelulla.

Danske Bankin MobilePay on kaikkien pankkien asiakkaille tarkoitettu rahaviestipalvelu, jonka käyttöönotto ja käyttö on toistaiseksi maksutonta. Rahansiirroissa on 250 euron päivä- ja 15 000 euron vuosiraja. Palvelussa ei ole lähimaksumaksumahdollisuutta. Yhtiö esittelee kaupassa maksamisen palvelunsa myöhemmin.

Uusia tulee, vanhat laajenevat

Palvelut myös laajenevat nopeasti. Danske Bankin Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ari Häll kertoo, että Mobilepayta laajennetaan myös kivijalkakaupoissa tehtäviin ostoksiin soveltuvaksi.

DNA:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarkko Utriaisen mukaan operaattori tuo lähiaikoina myös rahaviestit mahdollistavan mobiilimaksupalvelun.

Tänä vuonna on odotettavissa myös paljon uusia palveluita. Nets eli entinen Luottokunta on ilmoittanut tuovansa matkapuhelimiin mobiililompakon, johon voi kytkeä luotto-, debit- ja prepaid-kortteja. Netsin mukaan lompakkoon voi yhdistää myöhemmin myös etu- ja matkakortteja. Yhtiö sanoo tuovansa lompakon markkinoille vielä tänä vuonna.

Lisäksi ulkomaiset yhtiöt ovat tulossa myös Suomen maksumarkkinoille. Verkkomaksuilla aloittanut Paypal on tuonut suurimmissa Euroopan maissa markkinoille omat maksupäätteensä.

Digitodayn mukaan Google puolestaan on alkanut mahdollistaa lähimaksamisen puhelimella käyttäjän omalta Google Wallet- tililtä, jonne voi siirtää rahaa.

Wall Street Journalin mukaan myös Apple aikoo esitellä mobiilimaksuratkaisunsa lähiaikoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?