Näin missi salakuvattiin tietokoneellaan – kannoitko sinäkin huomaamattasi kameran olohuoneeseesi?

Kameroiden hakkerointi yleistynee. Mutta vaaravyöhykkeessä ovat myös tietokoneen muut osat.

19.12.2013 13:34

Elokuussa uutisoitu tapahtuma amerikkalaismissin salakuvauksesta ja alastonkuvilla kiristyksestä saattaa laajentua suuremmaksikin ilmiöksi.

Amerikkalaistutkijat ovat osoittaneet, miten Macbook-tietokoneiden nettikamerat saa käynnistettyä niiden käyttäjien tietämättä.  Asiasta kirjoittaa Washington Post (WP).

Tavallisesti kannettavan tietokoneen kameran vieressä on huomiovalo, joka palaa kameran ollessa täällä.

Tietokoneen nettikameran varoitusvalon ohittavia järjestelmiä on jo ainakin amerikkalaisviranomaisten käytössä. Näitä käytetään raskaista rikoksista epäiltyjen seurantaan. WP:n mukaan FBI on tehnyt seurantaa jo vuosien ajan.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan Apple on nähnyt erityisen paljon vaivaa, jotta järjestelmää ei voisi ohittaa. Macin prosessoria on estetty suorittamasta ohjelmaa, joka mahdollistaisi kuvaamisen ilman varoitusvaloa. Tietokone on kuitenkin täynnä muitakin siruja kuin keskusprosessori, joten tutkijat onnistuivat syöttämään kameran mikrosirulle salakuvauksen mahdollistavan ohjelman.

Applen tietokoneet eivät ole ainoa asia, joilla ihmisten salakatselu on mahdollista. Pelikonsolien myötä moni ihminen kantaa olohuoneeseensa kameran. Xbox One -konsolin vakiovarusteluun kuuluu kamera. Kilpailevaan Playstation 4:ään kameran saa lisävarusteena.

Pelikonsolien kameroita ei tiettävästi vielä ole käytetty salakatseluun, mutta se ei ole mahdotonta. Vaikka pelikonsolit toimivat omassa suljetussa verkossaan, mihin tahansa järjestelmään voi teoriassa syöttää pahojaan tekevää ohjelmakoodia.

Tietoturva-asiantuntijat ovat ongelmasta hyvin tietoisia. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen peittää tietokoneensa web-kameran laastarilla.

Web-kameroiden salakäyttö ei ole ainoa uusi hakkerointitapa. WP:lle asiaa kommentoinut tietoturva-asiantuntija Charlie Miller sanoi, että laitteiden mikrosirujen uudelleen ohjelmoiminen mahdollistaa monenlaiset hyökkäykset. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen akussa olevan piirin hakkeroimisella akun saa tyhjennettyä nopeasti. Sen nopea purkaminen johtaa pahimmillaan ylikuumenemiseen ja jopa räjähdykseen.

It-viikko kertoo lisää siitä, miten tietoturvagurut suojautuvat.

Juttua päivitetty kello 15:05. Xbox One ei vaadi kameran käyttämistä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kameran tuli olla jatkuvasti päällä, mutta yksityisyyshuolet saivat Microsoftin perumaan vaatimuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?