Digitoday

Teosto, onko suomalaisartistien Youtube-sopimus reilu?

Julkaistu:

Teosto vakuuttaa, että sopimus ei ollut Googlen sanelema. Ministerin mukaan mediajättien kanssa neuvotteluun liittyy aina epätasa-arvoinen asetelma.
Youtube ja suomalaisia musiikintekijöitä edustava Teosto solmivat lisensointisopimuksen viime kuun 18. päivänä. Sopimuksen ydin on, että Youtube alkaa maksaa suomalaisartisteille korvauksia palvelussa toistetusta musiikista.

Tähän asti suomalaisartistit eivät ole saaneet tuloja Youtubelta. Musiikkikappaleiden toistaminen ei ole johtanut samanlaisiin tilityksiin kuin Spotifyn kaltaisista suoratoistopalveluista soitettu musiikki.

Teosto ei halua kommentoida korvausten suuruutta. Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen vetoaa sopimusteknisiin syihin.

Teosto ei halua kommentoida myöskään sitä, ovatko Youtuben maksamat korvaukset samaa luokkaa Spotifyn, Deezerin ja Xbox musiikin kaltaisten suoratoistopalvelujen kanssa.

– Tätä emme pysty yksityiskohtaisesti kertomaan, Korhonen sanoo.

Korhonen on tyytyväinen, että sopimus saatiin syntymään. Aikaisempi sopimukseton ja korvaukseton tila ei ollut suomalaisartistien kannalta hyvä.

– Olemme tyytyväisiä, että suomalaiset saavat musiikistaan ylipäätään korvauksia. Meidän näkemyksemme mukaan Youtube edustaa musiikin kuuntelun tapaa, joka tulee olemaan tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa.

Korhonen ei pidä neuvotteluja epätasa-arvoisina. Hänen mukaansa Google ei sanellut sopimusehtoja.

– En sanoisi, että kumpikaan osapuoli pystyi sanelemaan. Neuvottelut kestivät vuosia, koska oltiin niin monitahoisten asioiden äärellä.

Neuvottelujen yksityiskohtiin kuuluivat muun muassa videoiden taustamusiikkina soivien kappaleiden tunnistaminen ja niihin liittyvät korvaukset.

Korvaukset alkavat kertyä sopimuksen solmimisen myötä. Teosto ei kerro, milloin suomalaiset musiikintekijät saavat ensimmäiset korvauksensa.

– Tätä emme pysty sanomaan. Niin pian kuin mahdollista, Tomi Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan suomalaisartisteilla on edelleen oikeus vaatia halutessaan musiikkinsa poistamista Youtubesta.

Ministeri: "Neuvotteluosapuolet eivät täysin tasapainossa"


Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle Youtuben ja musiikkiartistien välinen asetelma on tuttu. Hän sanoo käyneensä asiasta keskusteluja.

– Kysymys on laajempi kuin vain Youtubeen liittyvä, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki sanoo tekijöille maksettavan korvauksen kohtuullisuutta selvitettävän selonteossa, jonka hän on tilannut ministeriöltä liittyen tekijänoikeuslain uudistukseen. Hän vertaa neuvottelemista freelancer-toimittajien ja mediayhtiöiden väliseen suhteeseen.

– Toisella puolella voi olla yksittäinen tekijä kuten freelancer ja toisella puolella iso mediakonserni, sehän ei ole millään tavalla tasapainoinen [asetelma]. Tietysti kohtuuttomasta sopimuksesta voi kieltäytyä, mutta monesti se tarkoittaa, että menettää samalla työmahdollisuuden, Arhinmäki sanoo.

– Youtube on harmaalla alueella. Piraattisivuihin puututaan, mutta Youtubeen ei ole puututtu. On lähdetty hakemaan kohtuullista korvausta. Ilman muuta kansainvälisillä mediajäteillä on voimakas asema ja eivät ne neuvotteluosapuolet varmaan ihan tasapainossa ole. Toivottavasti saadaan sellainen ratkaisu, joka aidosti hyödyttää luovien alojen työntekijöiden kanssa, Arhinmäki toteaa.

Ministeri peräänkuuluttaa lisää yksinkertaisia, laillisia ja turvallisia palveluita, joiden kautta digitaalinen sisältö on helposti hankittavissa.

– Olen itsekin törmännyt siihen, että voisi ostaa mielellään jalkapallo-otteluita, jos olisi hyviä palveluita, josta voi ostaa yksittäisten otteluiden katsomisoikeuksia.

Youtube ei vastannut IS:n esittämiin kommenttipyyntöihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt